Ewa_Gotuje

Pomoże przy problemach ze złą przemianą materii i częstych przeziębieniach. Jak przygotować i pić napar z liści malin?

Latem do woli zajadamy się sezonowymi owocami, nie wszyscy jednak wiedzą, że również ich liście można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Jeżeli w twoich ogrodzie rozkwitają malinowe krzewy, koniecznie wykorzystaj nie tylko ich owoce. Podpowiemy ci, jakie właściwości mają liście malin oraz jak przygotować z nich leczniczy napar.

Jak wykorzystać liście malin? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Maliny to owoce, które kryją w sobie sporo właściwości odżywczych, są źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E, a także minerałów: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i magnezu. Mają również właściwości przeciwutleniające, pomagają neutralizować wolne rodniki, działają antynowotworowo i przeciwstarzeniowo. Pomagają zwalczać bakterie oraz działają przeciwzapalnie. Prozdrowotne działanie mają nie tylko owoce, ale i liście malin, można zrobić z nich leczniczą herbatkę. Sprawdź, na co pomaga picie naparu z liści malin i jak go pić, aby zadziałał najlepiej. 

Sprawdź także: Czas na "porzeczkowy detoks". Czerwona porzeczka oczyszcza organizm, pomaga walczyć z cukrzycą i wysokim cholesterolem

Jakie właściwości mają liście malin?

Liście malin od dawna stosowane są w medycynie naturalnej, ze względu na sporą dawkę witaminy C, świetnie wpływają na odporność, pomagają zwalczać przeziębienia i grypę. Herbata przygotowana z malinowych liści pomoże zbić gorączkę, mają właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, a nawet może być pomocna w przypadku wystąpienia alergii. W ich składzie znajdują się także polifenole i garbniki, które mają działanie antyoksydacyjne, zawierają także śluzy, o działaniu powlekającym, a także sole mineralne.

Na co pomaga picie naparu z liści malin?

Napar z liści malin doskonale wpłynie na organizm podczas choroby, pomoże złagodzić kaszel, zbić gorączkę, a także pomoże wzmocnić układ immunologiczny. Co więcej, taka herbatka ma działanie moczopędne, pomaga w przypadku zapalenia dróg moczowych, wspiera usuwanie toksyn z organizmu, a także przyspiesza przemianę materii. Liście malin mają działanie antybakteryjne, dzięki czemu napój z nich przygotowany może pomóc w przypadku infekcji i biegunki. 

Co ciekawe, napar sprawdzi się również jako płukanka do włosów, w szczególności dla osób, które mają problemy z przetłuszczającą się skórą głowy, a także jako tonik do skóry trądzikowej. 

Herbatkę z malin zaleca się również do picia kobietom tuż przed porodem, ponieważ wspiera ona działanie mięśni macicy, co może ułatwić, a nawet przyspieszyć poród. Warto jednak przedyskutować pomysł picia takiego napoju z lekarzem. 

Jak przygotować napar z liści malin?

Do przygotowania naparu niezbędne będą oczywiście suszone liście malin. Należy pamiętać, aby zbierać je jedynie w miejscach oddalonych od dróg i centrów miast. Powinny być zdrowe, zielone i pozbawione plam, najlepiej suszyć je w suchym, przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu. Ususzone liście należy przechowywać w zakręcanym słoiku lub metalowej puszce.

Jak zrobić napar z liści malin? Do kubka wsyp jedną łyżeczkę suszu, a następnie zalej całość wrzącą wodą. Odczekaj pięć do ośmiu minut, a następnie przecedź herbatę. 

Ile razy dziennie można pić napar z liści malin?

Po herbatę z liści malin najlepiej sięgać w okresie obniżonej odporności, w szczególności jesienią i zimą oraz podczas przeziębienia. Odpowiednią dawką będą dwie do trzech filiżanek napoju na dobę. W przypadku kobiet w ciąży ilość naparu warto skonsultować z lekarzem. 

Źródła: medonet.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
14
Desery Deser z ricottą i truskawkami

Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...

Odsłon: 1366

15 min
7
>60 min
11
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9494

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

1
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

6
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10