Dania jednogarnkowe

Owocami, które kojarzą się z polskim latem są oczywiście czerwone porzeczki. Wyraziste, soczyste, kwaśne, idealne na dżem, kompot lub dodatek do ciasta. Porzeczki są również bardzo zdrowe, mają mnóstwo witamin i minerałów, wykazują również właściwości oczyszczające organizm. Dziś sprawdzimy, jak zrobić porzeczkowy detoks oraz podpowiemy ci, co można zrobić z tych smacznych owoców.

Dlaczego warto zrobić detoks z czerwonej porzeczki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tłuste, wysoko przetworzone jedzenie, zanieczyszczenie powietrza, stres, sięganie po używki, te czynniki powodują nie tylko pogorszenie samopoczucia, ale i mogą być przyczyną wielu chorób. Cukrzyca, miażdżyca, choroba wieńcowa, nadwaga i otyłość, to tylko nieliczne z wielu zagrożeń płynących z niehigienicznego trybu życia. Warto zawczasu zadbać o zdrowie, codzienna aktywność fizyczna, minimum siedem godzin snu na dobę, picie odpowiedniej ilości wody, a także zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa powinny towarzyszyć ci każdego dnia.

Można również pokusić się o przeprowadzenie domowego detoksu. Oczywiście mając na uwadze, że organizm doskonale potrafi pozbyć się toksyn, dzięki wątrobie i nerkom. Możesz jednak dodatkowo wesprzeć ich pracę, np. dzięki zastosowaniu porzeczkowego detoksu. Sprawdź, jak go przeprowadzić, co daje jedzenie tych owoców, oraz jak wykorzystać czerwoną porzeczkę w kuchni. 

Sprawdź także: To nie tylko skarbnica witamin i wspomagacz trawienia. Jakie właściwości mają liście czarnej porzeczki i co z nich zrobić?

Czerwona porzeczka – wartości odżywcze

W czerwonej porzeczce znajdziemy witaminę A, te z grupy B, C, E oraz K, PP, a także minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, cynk i sód. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Owoce czerwonej porzeczki są niskokaloryczne, w 100 g znajdziesz jedynie 46 kcal. 

Jakie właściwości ma czerwona porzeczka?

Jedzenie czerwonej porzeczki ma korzystny wpływ na zdrowie organizmu. Duża zawartość witaminy C pomaga wesprzeć układ odpornościowy, chroniąc go tym samym przed infekcjami. Witamina C ma również działanie antyoksydacyjne, pomaga neutralizować wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Bierze także udział w syntezie kolagenu, co korzystnie wpływa na kondycję i jędrność skóry, a także pomaga zadbać o zdrowe stawów, mocne włosy i paznokcie. 

Owoce czerwonej porzeczki mają również właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgorączkowe. Działają moczopędnie, dzięki czemu pomagają usuwać toksyny z organizmu, a także pomagają zwalczać infekcje układu moczowego, w tym pęcherza.

Obecność błonnika pokarmowego korzystnie wpływa również na pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Działa również korzystnie na mikroflorę jelitową oraz pomaga usuwać toksyny z przewodu pokarmowego. Mogą być pomocne przy niestrawności, a także wspierają prawidłową pracę wątroby. Spożywanie owoców czerwonej porzeczki to także sposób na zadbanie o układ krwionośny, mają działanie wzmacniające naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, pomagają obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. 

Jak zrobić porzeczkowy detoks?

Zastanawiasz się, na czym polega detoks z użyciem czerwonej porzeczki? Wystarczy, że przynajmniej przez siedem dni będziesz spożywać ok. 200 g owoców. Taka kuracja nie tylko wesprze oczyszczanie organizmu z toksyn, korzystnie zadziała również na proces wypróżniania, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które borykają się z zaparciami. 

Czerwona porzeczka ma właściwości moczopędne, dzięki wesprze usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Co może zadziałać profilaktycznie w przypadku tworzenia się kamieni nerkowych. 

Kto nie powinien jeść czerwonej porzeczki?

Chociaż czerwona porzeczka jest niezwykle zdrowa, nie wszyscy powinni ją jeść. Tyczy się to przede wszystkim osób, u których występuje alergia na te owoce. Przeciwwskazaniem do ich spożycia mogą być także choroby układu pokarmowego, w tym wrzodu, nadkwasota, czy zapalenie żołądka. Owoce porzeczki nie będą polecane również osobom, u których występuje zakrzepica. 

Jak wykorzystać czerwoną porzeczkę w kuchni?

Porzeczka świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska w ciągu dnia. Możesz dodać ją do słodkich śniadań, na przykład: owsianki, placków, naleśników, a także koktajli czy smoothie. Możesz urozmaicić nią sałatki, a także dodać do sosu. Oczywiście możesz zrobić z niej przetwory, dżemy, soki, kompoty czy galaretki. 

1. Galaretka z czerwonej porzeczki

 Galaretka z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Galaretka z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Deser z czerwonymi porzeczkami

 Deser z czerwonymi porzeczkami Zobacz przepis

Deser z czerwonymi porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Mus z czerwonych porzeczek

 Mus z czerwonych porzeczek Zobacz przepis

Mus z czerwonych porzeczek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sok z czerwonej porzeczki

 Sok z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Sok z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Babeczki z czerwoną porzeczką

 Babeczki z czerwoną porzeczką Zobacz przepis

Babeczki z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kruche z czerwonymi porzeczkami

 Kruche z czerwonymi porzeczkami Zobacz przepis

Kruche z czerwonymi porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Odrywane bułki drożdżowe z czerwoną porzeczką

 Odrywane bułki drożdżowe z czerwoną porzeczką Zobacz przepis

Odrywane bułki drożdżowe z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Rybna pasta kanapkowa z czerwoną porzeczką

 Rybna pasta kanapkowa z czerwoną porzeczką Zobacz przepis

Rybna pasta kanapkowa z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pikle z czerwonymi porzeczkami na zimę

 Pikle z czerwonymi porzeczkami na zimę Zobacz przepis

Pikle z czerwonymi porzeczkami na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Karp zapiekany z czerwoną porzeczką

 Karp zapiekany z czerwoną porzeczką Zobacz przepis

Karp zapiekany z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką

 Pyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką Zobacz przepis

Pyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Jogurt pitny z czerwonej porzeczki i borówki

 Jogurt pitny z czerwonej porzeczki i borówki Zobacz przepis

Jogurt pitny z czerwonej porzeczki i borówki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: zywienie.medonet.pl, odzywianie.wprost.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 90

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8