Spis treści:
- Czerwona porzeczka – wartości odżywcze
- Jakie właściwości ma czerwona porzeczka?
- Jak zrobić porzeczkowy detoks?
- Kto nie powinien jeść czerwonej porzeczki?
- Jak wykorzystać czerwoną porzeczkę w kuchni?
Tłuste, wysoko przetworzone jedzenie, zanieczyszczenie powietrza, stres, sięganie po używki, te czynniki powodują nie tylko pogorszenie samopoczucia, ale i mogą być przyczyną wielu chorób. Cukrzyca, miażdżyca, choroba wieńcowa, nadwaga i otyłość, to tylko nieliczne z wielu zagrożeń płynących z niehigienicznego trybu życia. Warto zawczasu zadbać o zdrowie, codzienna aktywność fizyczna, minimum siedem godzin snu na dobę, picie odpowiedniej ilości wody, a także zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa powinny towarzyszyć ci każdego dnia.
Można również pokusić się o przeprowadzenie domowego detoksu. Oczywiście mając na uwadze, że organizm doskonale potrafi pozbyć się toksyn, dzięki wątrobie i nerkom. Możesz jednak dodatkowo wesprzeć ich pracę, np. dzięki zastosowaniu porzeczkowego detoksu. Sprawdź, jak go przeprowadzić, co daje jedzenie tych owoców, oraz jak wykorzystać czerwoną porzeczkę w kuchni.
Czerwona porzeczka – wartości odżywcze
W czerwonej porzeczce znajdziemy witaminę A, te z grupy B, C, E oraz K, PP, a także minerały: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, cynk i sód. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Owoce czerwonej porzeczki są niskokaloryczne, w 100 g znajdziesz jedynie 46 kcal.
Jakie właściwości ma czerwona porzeczka?
Jedzenie czerwonej porzeczki ma korzystny wpływ na zdrowie organizmu. Duża zawartość witaminy C pomaga wesprzeć układ odpornościowy, chroniąc go tym samym przed infekcjami. Witamina C ma również działanie antyoksydacyjne, pomaga neutralizować wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Bierze także udział w syntezie kolagenu, co korzystnie wpływa na kondycję i jędrność skóry, a także pomaga zadbać o zdrowe stawów, mocne włosy i paznokcie.
Owoce czerwonej porzeczki mają również właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgorączkowe. Działają moczopędnie, dzięki czemu pomagają usuwać toksyny z organizmu, a także pomagają zwalczać infekcje układu moczowego, w tym pęcherza.
Obecność błonnika pokarmowego korzystnie wpływa również na pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Działa również korzystnie na mikroflorę jelitową oraz pomaga usuwać toksyny z przewodu pokarmowego. Mogą być pomocne przy niestrawności, a także wspierają prawidłową pracę wątroby. Spożywanie owoców czerwonej porzeczki to także sposób na zadbanie o układ krwionośny, mają działanie wzmacniające naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, pomagają obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Jak zrobić porzeczkowy detoks?
Zastanawiasz się, na czym polega detoks z użyciem czerwonej porzeczki? Wystarczy, że przynajmniej przez siedem dni będziesz spożywać ok. 200 g owoców. Taka kuracja nie tylko wesprze oczyszczanie organizmu z toksyn, korzystnie zadziała również na proces wypróżniania, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które borykają się z zaparciami.
Czerwona porzeczka ma właściwości moczopędne, dzięki wesprze usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Co może zadziałać profilaktycznie w przypadku tworzenia się kamieni nerkowych.
Kto nie powinien jeść czerwonej porzeczki?
Chociaż czerwona porzeczka jest niezwykle zdrowa, nie wszyscy powinni ją jeść. Tyczy się to przede wszystkim osób, u których występuje alergia na te owoce. Przeciwwskazaniem do ich spożycia mogą być także choroby układu pokarmowego, w tym wrzodu, nadkwasota, czy zapalenie żołądka. Owoce porzeczki nie będą polecane również osobom, u których występuje zakrzepica.
Jak wykorzystać czerwoną porzeczkę w kuchni?
Porzeczka świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska w ciągu dnia. Możesz dodać ją do słodkich śniadań, na przykład: owsianki, placków, naleśników, a także koktajli czy smoothie. Możesz urozmaicić nią sałatki, a także dodać do sosu. Oczywiście możesz zrobić z niej przetwory, dżemy, soki, kompoty czy galaretki.
1. Galaretka z czerwonej porzeczki
Zobacz przepisGalaretka z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Deser z czerwonymi porzeczkami
Zobacz przepisDeser z czerwonymi porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Mus z czerwonych porzeczek
Zobacz przepisMus z czerwonych porzeczek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sok z czerwonej porzeczki
Zobacz przepisSok z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Babeczki z czerwoną porzeczką
Zobacz przepisBabeczki z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kruche z czerwonymi porzeczkami
Zobacz przepisKruche z czerwonymi porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Odrywane bułki drożdżowe z czerwoną porzeczką
Zobacz przepisOdrywane bułki drożdżowe z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Rybna pasta kanapkowa z czerwoną porzeczką
Zobacz przepisRybna pasta kanapkowa z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pikle z czerwonymi porzeczkami na zimę
Zobacz przepisPikle z czerwonymi porzeczkami na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Karp zapiekany z czerwoną porzeczką
Zobacz przepisKarp zapiekany z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Pyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Zobacz przepisPyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Jogurt pitny z czerwonej porzeczki i borówki
Zobacz przepisJogurt pitny z czerwonej porzeczki i borówki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: zywienie.medonet.pl, odzywianie.wprost.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »