Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67432
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1840
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67432
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1840
Składniki
Zrobienie soku z porzeczki jest w sumie najszybsze z przetworów. Owoce umyłam, nie trzeba ich szypułkować.
Porzeczki wrzuciłam do sokownika i zasypałam cukrem, teraz trzeba poczekać, aż sok spłynie. Proporcje cukru podałam pod mój gust, mało słodkie. W opcji bez sokownika trzeba porzeczki wrzucić do gara z niewielka ilością wody i je uparować, zasypać cukrem. a potem odcisnąć sok na sitku. Tylko, że wychodzi mniej klarowny.
To co zostało w sokowniku przełożyłam do gara, zalałam wodą, dodałam cukier i zagotowałam. Z tego wyszły mi jeszcze cztery kompoty. Smacznego :)