Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez pasteryzacji! Niezapomniany smak lata zamknięty w słoikach.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11945
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 125
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8694
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155409
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1174
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11945
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 125
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8694
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155409
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1174
Składniki
Opłukałam porzeczki, nie trzeba ich szypułkować. Dałam je do trzy litrowego garnka- do większego nie ma sensu bo trzeba pilnować aby nie przywarły. Podlałam je odrobiną wody i uparowałam pod przykryciem. Po 15 minutach prawie całkiem się rozpadną.
Partiami przecierałam je przez sito, prawie do sucha- najwięcej pektyn jest w skórce.
Z trzech litrów porzeczek wyszło mi 1 l przecieru więc dodałam 1 kg cukru. Ilość wydaje się spora ale tylko wtedy aktywują się pektyny i galaretka naturalnie stężeje. Porzeczka jest na tyle kwaśna, że galaretka wcale nie będzie za słodka. Garnek z cukrem postawiłam z powrotem na ogień, wymieszałam cukier- przecier zrobi się klarowny, poczekałam do zagotowania i od razu rozlałam do słoików i zakręciłam. Słoiki same się zassą a galaretka jest dobra przez wiele lat.
Smacznego :)