Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez pasteryzacji! Niezapomniany smak lata zamknięty w słoikach.
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 207
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3146
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 955
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 753
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 207
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3146
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 955
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 753
Składniki
Opłukałam porzeczki, nie trzeba ich szypułkować. Dałam je do trzy litrowego garnka- do większego nie ma sensu bo trzeba pilnować aby nie przywarły. Podlałam je odrobiną wody i uparowałam pod przykryciem. Po 15 minutach prawie całkiem się rozpadną.
Partiami przecierałam je przez sito, prawie do sucha- najwięcej pektyn jest w skórce.
Z trzech litrów porzeczek wyszło mi 1 l przecieru więc dodałam 1 kg cukru. Ilość wydaje się spora ale tylko wtedy aktywują się pektyny i galaretka naturalnie stężeje. Porzeczka jest na tyle kwaśna, że galaretka wcale nie będzie za słodka. Garnek z cukrem postawiłam z powrotem na ogień, wymieszałam cukier- przecier zrobi się klarowny, poczekałam do zagotowania i od razu rozlałam do słoików i zakręciłam. Słoiki same się zassą a galaretka jest dobra przez wiele lat.
Smacznego :)