Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez pasteryzacji! Niezapomniany smak lata zamknięty w słoikach.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 258
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 258
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Składniki
Opłukałam porzeczki, nie trzeba ich szypułkować. Dałam je do trzy litrowego garnka- do większego nie ma sensu bo trzeba pilnować aby nie przywarły. Podlałam je odrobiną wody i uparowałam pod przykryciem. Po 15 minutach prawie całkiem się rozpadną.
Partiami przecierałam je przez sito, prawie do sucha- najwięcej pektyn jest w skórce.
Z trzech litrów porzeczek wyszło mi 1 l przecieru więc dodałam 1 kg cukru. Ilość wydaje się spora ale tylko wtedy aktywują się pektyny i galaretka naturalnie stężeje. Porzeczka jest na tyle kwaśna, że galaretka wcale nie będzie za słodka. Garnek z cukrem postawiłam z powrotem na ogień, wymieszałam cukier- przecier zrobi się klarowny, poczekałam do zagotowania i od razu rozlałam do słoików i zakręciłam. Słoiki same się zassą a galaretka jest dobra przez wiele lat.
Smacznego :)