Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez pasteryzacji! Niezapomniany smak lata zamknięty w słoikach.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 77
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 276
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 92
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 225
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 148
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 77
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 276
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 92
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 225
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 148
Składniki
Opłukałam porzeczki, nie trzeba ich szypułkować. Dałam je do trzy litrowego garnka- do większego nie ma sensu bo trzeba pilnować aby nie przywarły. Podlałam je odrobiną wody i uparowałam pod przykryciem. Po 15 minutach prawie całkiem się rozpadną.
Partiami przecierałam je przez sito, prawie do sucha- najwięcej pektyn jest w skórce.
Z trzech litrów porzeczek wyszło mi 1 l przecieru więc dodałam 1 kg cukru. Ilość wydaje się spora ale tylko wtedy aktywują się pektyny i galaretka naturalnie stężeje. Porzeczka jest na tyle kwaśna, że galaretka wcale nie będzie za słodka. Garnek z cukrem postawiłam z powrotem na ogień, wymieszałam cukier- przecier zrobi się klarowny, poczekałam do zagotowania i od razu rozlałam do słoików i zakręciłam. Słoiki same się zassą a galaretka jest dobra przez wiele lat.
Smacznego :)