Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy przepis na pikle na zimę z porzeczkami. Bez dodatku octu i bez sterylizacji.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7975
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1317
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13757
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7975
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1317
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13757
Składniki
Mam dwie puszki o pojemności 1 litra. 1. Umyj ogórki i zalej zimną wodą przez 2-3 godziny. 2. Puszki umyć sodą i wysterylizować. Pokrywy gotować przez 5 minut w wodzie. 3. Na dnie słoika kładziemy czarny pieprz, koperkowy parasol i 3 ząbki czosnku. 4. W ogórkach odetnij końcówki po obu stronach. 5. Umieść ogórki szczelnie w słoiku. W międzyczasie umieść porzeczki na górze. 6. Wlać wrzącą wodę do góry. Przykryj słoiki pokrywką i pozostaw na 15 minut. 7. Po 15 minutach spuść wodę z ogórków na patelnię. 8. Konieczne jest zmierzenie ilości płynu. Wyszło mi 880 ml. dodaję nieco mniej niż 1 łyżkę soli i nieco mniej niż łyżeczkę cukru (z rachunku za 1 litr: 1 pełna łyżka soli i 1 łyżeczka cukru). 9. Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia. 10. Zalej ogórki porzeczkami wrzącą marynatą. 11. Zwiń pokrywy. Umieść słoiki pokrywkami w dół i przykryj ciepłym ręcznikiem lub kocem, aż całkowicie ostygną. Smacznego!