Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki. Można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na większe kawałki.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5698
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8903
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7980
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5480
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5698
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8903
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7980
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5480
Składniki
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć porzeczki i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 14 - 18 mniejszych, równych kawałków i ułożyć je luźno w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni.