Spis treści:
- Jakie składniki odżywcze mają liście czarnej porzeczki?
- Jakie właściwości lecznicze mają liście czarnej porzeczki?
- Co można przygotować z liści czarnej porzeczki?
Trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która nigdy nie spróbowała czarnej porzeczki lub przetworów na jej bazie - stanowi ona popularny składnik soków, dżemów, nalewek, win oraz wielu innych przysmaków. Poza wyjątkowym smakiem wyróżnia się ona wysoką zawartością substancji odżywczych oraz wszechstronnym działaniem na organizm. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że ta magiczna prozdrowotna moc drzemie nie tylko w jej owocach, ale również w liściach. Jakie właściwości mają liście czarnej porzeczki i jak wykorzystać je w kuchni?
Jakie składniki odżywcze mają liście czarnej porzeczki?
Wbrew pozorom jest ich bardzo dużo. Można znaleźć w nich pokaźną ilość witaminy C, niektóre witaminy z grupy B oraz szereg minerałów, w tym potas oraz fosfor. Nie sposób nie wspomnieć również o takich związkach jak geraniol, alfa-pinen oraz limonen, który słynie ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Do zestawienia substancji odżywczych obecnych w liściach czarnej porzeczki należy dorzucić także antocyjany i taniny, które podobnie jak limonen doskonale radzą sobie ze zwalczaniem stresu oksydacyjnego.
Jakie właściwości lecznicze mają liście czarnej porzeczki?
Ich prozdrowotne działanie jest wszechstronne, za czym stoi m.in. ogromna dawka antyoksydantów. Ich regularne spożywanie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje przemianę materii oraz usprawnia detoksykację organizmu.
To jednak nie wszystko - okazuje się, że wykazują one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają czynność płuc, a także przynoszą ulgę przy alergiach, migrenach, bólach stawów, infekcjach układu moczowego oraz objawach przeziębienia.
Co więcej, liście czarnej porzeczki polecane są osobom z obniżoną odpornością oraz tym borykającym się z obrzękami. Ponadto w medycynie alternatywnej robi się z nich okłady na trudno gojące się rany oraz podrażnienia wywołane ukąszeniami owadów.
Co można przygotować z liści czarnej porzeczki?
Co można przygotować z liści czarnej porzeczki? Możliwości jest naprawdę wiele. Wyczaruj z nich napar lub herbatkę na różne dolegliwości, a nawet dodaj je mleka. Równie dobrze możesz przyrządzić z nich pyszną nalewkę. Poznaj kilka ciekawych opcji i koniecznie wprowadź je do swojego jadłospisu.
Napar
Jeśli chcesz w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości liści czarnej porzeczki, koniecznie przygotuj z nich aromatyczny napar. Jego przyrządzenie jest bardzo proste - jedyne, co musisz zrobić, to zalać niewielką porcję świeżych lub suszonych listków wrzątkiem i parzyć je pod przykryciem przez około 10 minut.
Mleko z liściem z czarnej porzeczki
Jednym z najbardziej oryginalnych i jednocześnie prozdrowotnych napojów jest mleko z dodatkiem liści czarnej porzeczki. W medycynie ludowej znajduje on zastosowanie w leczeniu reumatyzmu oraz oczyszczania organizmu z toksyn. Aby go zaserwować, musisz zalać świeże lub suszone liście gorącym mlekiem i odczekać około 15 minut.
Herbatka na przeziębienie
Liście czarnej porzeczki znane są z dużej uniwersalności - możesz przygotować z nich różne rodzaje herbat, które przyniosą ci ulgę przy rozmaitych dolegliwościach. Jeśli szukasz naturalnego sposobu na złagodzenie objawów przeziębienia, postaw na herbatę z liści czarnej porzeczki, malin oraz owoców dzikiej róży. Wystarczy, że umieścisz taką mieszankę w rondelku, zalejesz wrzątkiem i podgotujesz przez kilka minut pod przykryciem.
Herbatka na trawienie
Co można przygotować z liści czarnej porzeczki, jeśli nie napar na przeziębienie? Na przykład herbatę na lepsze trawienie. Aby przyniosła ci ona szybką ulgę przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, poza głównym komponentem dorzuć do niej majeranek, rumianek oraz liście babki lancetowatej, po czym zalej wszystkie składniki wrzątkiem i parz je przez co najmniej 15 minut pod przykryciem.
Herbatka na układ moczowy
W ostatnim czasie twoją zmorą są infekcje pęcherza moczowego? Zanim sięgniesz po specjalistyczne leki, wypróbuj herbatki wspierającej leczenie stanów zapalnych układu moczowego. Poza głównym surowcem do jej przygotowania potrzebujesz ziela wrzosu, korzenia mniszka lekarskiego oraz ziela skrzypu polnego. Wrzuć wszystkie komponenty do kubka, a następnie zalej je wrzątkiem i parz pod przykryciem przez około 20 minut.
Mieszanka na osłabione serce
Cierpisz na schorzenia układu sercowo-naczyniowego? Zatem wprowadź do swojej kuracji mieszankę na bazie liści czarnej porzeczki, ziela serdecznika oraz kwiatostanu głogu. Wsyp łyżkę mieszanki do szklanki, zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem przez około 20 minut.
Nalewka
Jeśli masz ochotę na coś mocniejszego, konieczne postaw na nalewkę z liści czarnej porzeczki. Listkówka - bo tak zwykło się o niej mówić - powstaje dodatkowo z takich składników jak spirytus, wódka, skórka z cytryny oraz cukier. Realizację przepisu rozpocznij od opłukania i osuszenia liści - najlepiej takich świeżo rozwiniętych. Następnie włóż je do słoika i lekko ugnieć. Dorzuć do nich skórkę z cytryny, po czym zalej wódką i odstaw na siedem dni w ciemne miejsce.
Po upływie tego czasu przelej płyn do szklanej butelki i ponownie umieść w miejscu pozbawionym dostępu do światła. Wyjmij ze słoika skórkę z cytryny, a liście zalej spirytusem. Po około siedmiu tygodniach przelej płyn do butelki. Zasyp liście cukrem i postaw na tydzień w nasłonecznionym miejscu – pamiętaj, aby co jakiś czas potrząsać słoikiem. Powstały syrop połącz z wcześniej przygotowaną wódką i nalewką, po czym przefiltruj, przelej do butelek i szczelnie zamknij. Tym razem przechowuj nalewkę w zaciemnionym miejscu przez minimum cztery miesiące.
Zalewa do warzyw i owoców
Liście czarnej porzeczki uchodzą dla wielu osób za obowiązkowy składnik zalewy do warzyw, np. ogórków małosolnych. Możesz połączyć je z preferowanymi przez siebie składnikami, np. koperkiem i czosnkiem. Co ciekawe, stanowią one także idealny element zalewy do owoców, w tym śliwek węgierek. Aby ją przyrządzić, wystarczy połączyć liście czarnej porzeczki z wodą, octem, cukrem, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Całość należy zagotować i wystudzić.
Źródła: bonavita.pl, sekrety-zdrowia.org, fit.poradnikzdrowie.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia »
Sekret mieszkańców włoskiego Pioppi. Ta dieta wydłuża życie o 10 lat »
Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie »