Dania jednogarnkowe

Herbata cieszy się ogromną popularnością zarówno ze względu na swoje unikalne walory smakowe, jak i liczne właściwości zdrowotne. Jedną z nich jest jej pozytywny wpływ na metabolizm. Jaką herbatę pić na szybszą przemianę materii? Dowiedz się tego z niniejszego artykułu!

Właściwości herbaty | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Herbata to napój ceniony zarówno ze względu na swój wyjątkowy smak, jak i pozytywny wpływ na ludzki organizm. Delektowanie się jej naparem doskonale sprawdzi się w przerwie w pracy, a także jako rytuał rozpoczynający dzień. Mnogość jej gatunków i aromatów sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie – i to bez większych problemów. Jakie są najpopularniejsze rodzaje herbaty? I jak ją parzyć, aby w pełni skorzystać z ich prozdrowotnych własności, w tym tych przyspieszających przemianę materii? 

Rodzaje herbaty 

Do wyboru masz wiele rodzajów herbaty, które różnią się między sobą pochodzeniem, sposobem uprawy oraz techniką parzenia. Najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, biała i czerwona. Ta pierwsza jest najchętniej wybierana przez konsumentów, ponieważ jest mocna i aromatyczna. W procesie jej produkcji liście Camellia sinensis są fermentowane i suszone. Entuzjaści nieco delikatniejszych smaków sięgają po jej zielony wariant, który nie przechodzi powyższego procesu produkcyjnego. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych jest on uważany za jeden z najzdrowszych naparów.

Szukasz jeszcze subtelniejszego produktu? W takim razie postaw na herbatę białą na bazie najmłodszych i najdelikatniejszych liści Camellia sinensis. Z kolei jej wersja czerwona, znana również jako herbata Pu-erh, jest specjalnością chińską i – podobnie jak czarna – dostępna jest w formie suszu, który uprzednio został poddany fermentacji. Ze względu na swoje właściwości odchudzające jest ona zwykle wybierana przez osoby pragnące pozbyć się nadprogramowych centymetrów w talii. 

Właściwości zdrowotne herbaty 

Herbata to nutraceutyk, o którym mówi się w samych superlatywach. Nic w tym dziwnego – to właśnie dzięki właściwościom zdrowotnym herbaty stosowano ją jako leczniczą miksturę już wieki temu. Jej napar przyjdzie ci z pomocą w walce z rozmaitymi dolegliwościami. Czarna herbata to doskonałe rozwiązanie dla osób, które szukają szybkiego i skutecznego sposobu na pobudzenie, natomiast napary na bazie zielonej i czerwonej odmiany dedykowane są tym, którzy liczą na efekt odchudzający. Szukasz ekstraktów o cechach anti-ageing? W takim razie zaopatrz się w białą herbatę! 

Niezależnie od wybranego przez ciebie wariantu herbata zawiera całe spektrum antyoksydantów, które niwelują negatywne skutki stresu oksydacyjnego. Ponadto spożywanie jej naparu wykorzystywane jest w leczeniu infekcji o różnym podłożu oraz problemów trawiennych, w szczególności tych objawiających się biegunką i nieżytem żołądka. Związki chemiczne obecne w herbacie działają także przeciwbakteryjnie, wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i wykazują cechy antynowotworowe.  

Jaką herbatę pić na szybszą przemianę materii? 

Smacznym i łatwo dostępnym produktem, który przyjdzie ci z pomocą w walce z nadprogramowymi kilogramami, jest zielona herbata. Zawarte w niej związki bioaktywne są skuteczne już na poziomie komórkowym, dzięki czemu organizm efektywniej spala tkankę tłuszczową. Jeśli nie jesteś fanem jej zielonego wariantu, wybierz ten czerwony. Jego dodatkowym atutem jest pozytywny wpływ na lipidogram. Jego regularne spożywanie poprawia parametry krwi, zmniejszając ilość cholesterolu LDL. Ponadto wysokie stężenie polifenoli polepsza wydzielanie żółci i usprawnia procesy trawienne. Inną skuteczną odchudzającą miksturą jest tzw. złota herbata, którą przygotowuje się na bazie jej czarnej wersji z dodatkiem odpowiednich przypraw, ale o tym przeczytasz nieco więcej w dalszej części artykułu! 

Herbata na odchudzanie 

Mimo popularności, jaką cieszy się herbata, mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że jest ona silnym nutraceutykiem o działaniu odchudzającym. Najsilniejsze właściwości przyspieszające metabolizm wykazuje jej wariant czerwony i zielony, jednak nawet czarny napar można szybko zamienić w smaczną i zdrową herbatę na odchudzanie. Jak to zrobić?  

Czarna herbata wcale nie musi być nudna. Chcesz podkręcić przemianę materii? W takim razie zrezygnuj ze słodkich akcentów w postaci białego czy brązowego cukru. Zamiast tego wybieraj korzenne dodatki, które nie tylko podkręcą spalanie kalorii, ale także zniwelują zakwaszające właściwości naparu. Wśród najpopularniejszych z nich wymienia się kardamon, kurkuma, anyż, cynamon, goździki oraz laski wanilii.  

Wybierając herbatę na odchudzanie, stawiaj na taką ze sprawdzonych źródeł i unikaj tych sztucznie aromatyzowanych. Jeśli zależy ci na dodatkowych walorach smakowych, sięgaj po produkty z naturalnym składem i bez sztucznych barwników. Ponadto podobny napar wykonasz, korzystając z takich komponentów jak skórka z cytrusów, domowy sok malinowy, miód czy suszone owoce. 

Jak pić herbatę dla najlepszych efektów? 

Aby wydobyć z herbacianego naparu najcenniejsze właściwości i wyjątkowy smak, należy spożywać go, kierując się kilkoma prostymi zasadami. Jak pić herbatę dla najlepszych efektów? Sposób jej parzenia zależeć będzie od jej rodzaju. Jeden gram herbaty zielonej, na przykład, wystarczy zalać 100 ml wody o temperaturze 75°C i parzyć przez zaledwie trzy minuty. Tak przygotowana mikstura może być stosowana nawet u najmłodszych. Powyższa technika sprawia, że – oprócz właściwości odchudzających – herbata ta relaksuje i uspokaja. Należy jednak pamiętać, że na końcowy rezultat stosowania herbaty wpływają rozmaite czynniki, w tym obróbka surowca, pora zbiorów, wiek roślin, pogoda oraz sposób przechowywania. 

Czy herbata może zaszkodzić? 

Herbata wykazuje niezaprzeczalne właściwości lecznicze. Większość osób może pić ją bez większych ograniczeń, jednak warto nie przekraczać ilości pięciu filiżanek dziennie. Specjaliści rekomendują delektowanie się nią pomiędzy posiłkami, a nie w trakcie lub bezpośrednio podczas nich. Obecne w niej substancje wpływają na wchłanianie wielu mikroelementów zawartych w jedzeniu. Nadmiar garbników, na przykład, zmniejsza biodostępność witamin z grupy B, a teina – żelaza.

Ponadto niektóre schorzenia są dodatkowym przeciwwskazaniem do stosowania jej zbyt mocnego naparu. Na skutki uboczne tej praktyki narażone są przede wszystkim osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego, w tym wrzodami, refluksem oraz schorzeniami trzustki i wątroby. Co więcej, raczenie się herbatą w godzinach wieczornych zaburza sen, utrudniając zasypianie. Pamiętaj, aby nie popijać nią leków i suplementów diety, ponieważ może ona niwelować ich działanie. Zatem czy herbata może zaszkodzić? Odpowiedź brzmi – nie, jeśli tylko pita jest z umiarem! 

Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 154

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1576

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 319

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8