Zielona herbata: pij filiżankę dziennie, a efekt cię zaskoczy

Zielona herbata to napój, o którym mówi się w samych superlatywach. I choć jej słodko-gorzki smak nie każdego przekonuje, to jej właściwości zdrowotne są niekwestionowane.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Czy zielona herbata pomaga schudnąć?

- Zielona herbata a nowotwory

- Jakie są właściwości zielonej herbaty

- Jak parzyć zieloną herbatę?

- Jak pić zieloną herbatę?

- Który rodzaj  herbaty wybrać?

- Czy picie zielonej herbaty przed treningiem pomaga

 

Na świecie jest wiele rodzajów herbat. Oprócz aromatycznego smaku i rozgrzewającego ciepła, mają też wiele innych właściwości. Poprawiają nastrój, wpływają na trawienie i budzą nas rano do życia. Jedną z najbardziej popularnych odmian jest herbata zielona. Najczęściej pochodzi ona z Chin i Japonii. Możemy rozróżnić wiele gatunków. Różnią się one od siebie kolorem, wielkością liści, czasem zbioru, siłą aromatu i zawartością kofeiny. Jednak jedna rzecz pozostaje wspólna dla jej wszystkich odmian: jest to wyjątkowo zdrowy i smaczny napój.

Zielona herbata a odchudzanie

Zielona herbata zawiera katechiny, w tym najważniejszy przeciwutleniacz, jakim jest galusan epigallokatechiny. To właśnie on powoduje przyspieszenie metabolizmu. Pozostałe katechiny z kolei zwiększają wydatki energetyczne i przyspieszają spalanie tłuszczu. Kofeina zawarta w zielonej herbacie w połączeniu ze wspomnianymi katechinami jeszcze bardziej przyspiesza proces spalania.

Badania pokazują też, że codzienne spożywanie zielonej herbaty spala w naszym organizmie 100 kalorii. Wydaje się niedużo, ale w perspektywie miesiąca czy roku robi się ich już całkiem sporo. Jeżeli myślisz o pozbyciu się kilku zbędnych kilogramów, potraktuj zieloną herbatę jako przyjemny w skutkach dodatek do zdrowej diety i aktywności fizycznej. Zastąp nią czarną herbatękawę czy colę, a nie tylko zadbasz o sylwetkę, ale także poprawisz sobie samopoczucie.

Zobacz też: Dlaczego warto pić zakwas buraczany?

Zielona herbata a nowotwory

Udokumentowane zostało także działanie antynowotworowe zielonej herbaty. Dzieje się tak ze względu na duże stężenie przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed działaniem czynników kancerogennych. U mieszkańców Azji, którzy spożywają znacznie więcej zielonej herbaty niż Europejczycy, zarejestrowano mniejszą liczbę zachorowań na raka.

Konkurs: Przyślij przepis bożonarodzeniowy i wygraj 1000 zł

Zielona herbata: właściwości niepozornego napoju

Z badań przeprowadzonych na Japończykach wynika, że wypicie od 4-10 filiżanek tego napoju dziennie korzystnie wpływa na zdrowie i przedłuża życie nawet o 3 lata! W porównaniu z palaczami pijącymi mniej niż 3 filiżanki zielonej herbaty dziennie, niepalący mężczyźni pijący ponad 10 filiżanek żyli średnio o 10 lat dłużej!

Regularne picie zielonej herbaty obniży także poziom trójglicerydów oraz cholesterolu. Tym samym znacznie spadnie zagrożenie zawałem serca, miażdżycą i powstawaniem zakrzepów.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Krótkie parzenie - około 3 minut - powoduje, że napar staje się pobudzający i orzeźwiający. Dłuższe z kolei da napój o działaniu relaksującym. Co ciekawe, liście zielonej herbaty pozwalają na dwu-, a nawet trzykrotne parzenie. Za każdym razem otrzymamy napój o innym aromacie i działaniu. Pierwszy jest delikatny i pobudza. Drugi jest intensywniejszy, wielu twierdzi także, że smaczniejszy i relaksujący. Dlatego nie warto wyrzucać wykorzystanych liści.

Zobacz też: Jak zrobić lukier do pierników?

Zielona herbata: liściasta czy w torebkach?

Najwięcej pozytywnych właściwości ma herbata liściasta. Do torebek są zwykle pakowane rozdrobnione listki, albo ich pozostałości. Napar ten będzie więc pozbawiony wyrazistego smaku i aromatu. W torebkach często dodawane są także sztuczne barwniki i aromaty. Dlatego wybierając zieloną herbatę w tej postaci warto przeczytać etykietę i wybrać taką, w której torebkach oprócz miału i pyłu z odsiewu znajdą się także listki.

Dodatki smakowe nie powinny zmienić właściwości zielonej herbaty, o ile mówimy o herbacie liściastej. Najlepiej wybierać napoje z dodatkiem suszonych owoców, nie aromatyzowane.

Zobacz też: Jak zrobić kiszony czosnek?

Herbata przed treningiem

Sięgnięcie po zieloną herbatę na godzinę przed treningiem nie tylko doda energii, ale także przyspieszy spalanie tłuszczu o około 30 proc. Co ciekawe, proces ten nie kończy się wraz z ćwiczeniami! Jest to możliwe dzięki kofeinie, którą zawiera. To ona pomaga organizmowi korzystać zapasów tłuszczu zmagazynowanych przez ciało zamiast czerpać z węglowodanów czy masy mięśniowej.

Jeżeli chcesz odżywiać się zdrowo i świadomie, powinieneś włączyć do swojej diety zieloną herbatę. Przeciwutleniacze oraz oczyszczające właściwości naparu dodadzą ci energii, orzeźwią i pomogą w odchudzaniu.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Pierniki zrób właśnie teraz »

Co zrobić, żeby mak nie był gorzki? »

Jak udekorować dom na święta »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 61

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2