Spis treści:
- W jaki sposób kiszony czosnek wpływa na zdrowie
- W jaki sposób kiszony czosnek wpływa na cholesterol
- Co wybrać: czosnek kiszony czy surowy?
- Jak zrobić kiszony czosnek?
- Jak stosować kiszony czosnek?
Czosnek króluje w polskiej kuchni, dodajemy go do zup, sałatek, sosów i mięs. Jednak kiszony wciąż jest niezbyt popularny i stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. Tymczasem okazuje się, że jest on nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jeśli do tej pory go nie jedliście, warto jak najszybciej nadrobić zaległości.
Sprawdź także: Kiszenie kapusty – sprawdzone sposoby. ABC początkującej gospodyni
Kiszony czosnek jak antybiotyk
Substancją aktywną w czosnku jest allicyna. Już jeden ząbek dziennie pozwala w niedługim czasie zauważyć jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wspomaga odporność i niszczy drobnoustroje. Gdy atakuje nas przeziębienie, czosnek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, obniżając gorączkę. Niszczy wirusy, pozbawia toksyn i odkaża. Dawniej babcie stosowały go niemal na wszystkie dolegliwości. Oprócz właściwości, które pomagają zwalczyć przeziębienie, czosnek ma też takie, które zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych, a tym samym chronią przed udarem i zawałem. Poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych.
Kiszony czosnek a cholesterol
Warto również wiedzieć, że po czosnek powinny sięgać osoby zmagające się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolem. W trakcie badań udowodniono, iż codzienne stosowanie olejku czosnkowego (10 ml) sprawiło, że badani pacjenci ze zbyt wysokim cholesterolem poprawili swoje profile lipidowe. Po pół roku cholesterol całkowity spadł o ok. 14 proc., trójglicerydy o ok. 20 proc., a "zły cholesterol" o ok. 19 proc. "Dobry cholesterol" (HDL) wzrósł z kolei o ok. 18 proc.
Co wybrać: czosnek kiszony czy surowy?
Wbrew pozorom, odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest łatwa i w dużej mierze zależy od naszego indywidualnego gustu. Przede wszystkim warto pamiętać, że czosnek kiszony ma zdecydowanie łagodniejszy i mniej intensywny smak, a jego aromat nie utrzymuje się w ustach na tak długo. Dodatkowo warto pamiętać o tym, że kiszony czosnek (podobnie jak inne fermentowane warzywa i owoce) kryje w sobie bogactwo probiotyków, bardzo pozytywnie wpływających na metabolizm i pracę jelit.
Kiszony czosnek: jak stosować?
Kiszony czosnek ma delikatniejszy smak niż ten surowy, a po jego zjedzeniu nie musimy obawiać się długo utrzymującego się, nieprzyjemnego zapachu z ust. W tej wersji jest on doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów i kanapek. Można serwować go również jako składnik dressingów i marynat do mięs.
Warto również pamiętać, że prozdrowotne substancje z czosnku przenikają również do wody, w której się kisił. Dlatego też pod żadnym pozorem nie powinno się jej wylewać. Ma ona delikatny, czosnkowy aromat, dlatego możesz dodawać jej nieduże ilości na przykład do zup lub sosów, które zyskają bardzo ciekawy, lekko kwaskowaty posmak. Pamiętaj jednak, aby zredukować ilość soli, gdyż zalewa już ją w sobie zawiera.
Jak zrobić kiszony czosnek?
Przygotowanie kiszonego czosnku nie różni się znacząco od robienia ogórków lub innych kiszonek. W tym wypadku najważniejsza jest odpowiednio przygotowana solanka. Warto również dodać do słoika koper oraz niewielki kawałek chrzanu. Warto również wiedzieć, że nie są to jedyne przetwory, jakie można zrobić z czosnku. Warto zawsze mieć je w spiżarni, aby wzmocnić organizm i urozmaicić smak dobrze znanych potraw. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
2. Kiszony czosnek po Rusku.
Zobacz przepisKiszony czosnek po Rusku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pieczony czosnek w oleju
Zobacz przepisPieczony czosnek w oleju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania
Zobacz przepisSolony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek
Zobacz przepisCzosnek w zalewie z oliwy z oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Czosnek w miodzie – doskonały na kaszel
Zobacz przepisCzosnek w miodzie – doskonały na kaszel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Czosnek marynowany w oliwie z ziołami
Zobacz przepisCzosnek marynowany w oliwie z ziołami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kimchi – koreański przysmak w polskiej kuchni »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »