Dania jednogarnkowe

Buraki to warzywa, które z całą pewnością warto włączyć do swojej diety. Uznawane są za jedno z najlepszych roślinnych źródeł żelaza. Posiadają także witaminę C, która chroni przed infekcjami oraz witaminę B1, która pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Jednak obecnie to nie same buraki cieszą się największym zainteresowaniem osób na dietach. W tej chwili niekwestionowanym królem jest zakwas z buraków.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie właściwości ma zakwas z buraków

- Kto powinien pić zakwas z buraków

- Kto powinien unikać zakwasu z buraków

- Czy cukrzycy powinni pić zakwas z buraków
- Jak zrobić zakwas z buraków

- Jaką wodę wybrać do zakwasu z buraków

- Dlaczego zakwas z buraków pleśnieje

- Jak pić zakwas z buraków

- Jak przechowywać zakwas z buraków

- Jaki zakwas robią nasi Użytkownicy

 

Zakwas z buraków to prosty do przygotowania napój, który ceniony jest za swoje właściwości zdrowotne. Jak zrobić zakwas? Kiedy go pić i w jakich ilościach? Kto może dołączyć go do swojej diety, a kto powinien z niego zrezygnować?

Zakwas z buraków - właściwości

To prosty do przygotowania napój na bazie buraków, który przez wielu nazywany jest już „napojem mocy". Nic w tym zresztą dziwnego. To doskonały sposób na wzmocnienie odporności i wsparcie układu pokarmowego. Co takiego ma w sobie zakwas z buraków? Właściwości tego napoju pochodzą z warzyw, ale także ze sposobu ich przygotowania. Dlatego też zakwas jest naprawdę wartościowym elementem diety.

Buraki to warzywa bogate w błonnik, magnez, wapń, kwas foliowy, potas, witaminę C i... wymieniać można by jeszcze przez jakiś czas. Ze względu na obecny w burakach tlenek azotu, warzywa są doskonałym dodatkiem w diecie osób z nadciśnieniem. Rozszerzają bowiem naczynia krwionośne i zwiększają ukrwienie tkanek. To sprawia także, że regularne spożywanie buraków może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, a także udaru mózgu.

Buraki są też źródłem betainy, która jest odpowiedzialna za ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Buraki, a w tym również zakwas z buraków, działa zatem przeciwzapalnie. Oczywiście nie można zapomnieć także o działaniu krwiotwórczym - tak, buraki dzięki zawartości żelaza oraz kwasu foliowego są idealnym warzywem dla osób cierpiących na anemię. Ze względu na to, że zakwas z buraków jest napojem powstałym ze sfermentowanych buraków, dodatkowo wspiera on prawidłowe działanie perystaltyki jelit, gdyż wpływa na poprawę ekosystemu jelitowego.

Zakwas z buraków - kto powinien pić?

Tyle dobrego kryje w sobie zakwas z buraków. Kto powinien pić ten napój? Przede wszystkim osoby, które cierpią na anemię. Jednak nie tylko. Zakwas z buraków polecany jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie bądź też znajdujących się w grupie ryzyka.

To doskonały sposób na ochronę organizmu przed infekcjami, dlatego może pić go właściwie każda osoba, która pragnie wesprzeć swój układ immunologiczny przed sezonem jesienno-zimowym. Z pewnością zakwas z buraków wskazany jest także dla osób, u których istnieje ryzyko wystąpienia miażdżycy bądź innych chorób układu sercowo-naczyniowego. To odpowiedni element diety dla osób starszych oraz na diecie DASH.

 

Sprawdź także: Cztery sposoby, dzięki którym nie przytyjesz zimą

Zakwas z buraków - kto powinien unikać?

Wiecie już, kto może pić zakwas z buraków. Kto powinien unikać tego napoju? Przede wszystkim odradza się spożywanie zakwasu z buraków oraz soku z buraków osobom, które cierpią na reumatyzm, kamicę nerkową i dnę moczanową. Buraki są bowiem źródłem szczawianów, które mogą wpłynąć negatywnie na stan zdrowia tych osób. Dodatkowo warto zrezygnować z zakwasu, gdy macie niskie ciśnienie. Przy regularnym spożyciu może on spowodować wystąpienie niedociśnienia.

Zakwas z buraków dla cukrzyka

Osoby cierpiące na cukrzycę często rezygnują z dołączania buraków do swojej diety. Wszystko ze względu na fakt, iż jest to warzywo o wysokim indeksie glikemicznym. Jak ma się do tego zakwas z buraków? Dla cukrzyka jest to najlepszy sposób na cieszenie się wszystkimi dobroczynnymi właściwościami buraków bez ryzyka podwyższenia poziomu cukru we krwi. Dlaczego? Ponieważ proces fermentacji obniża ilość cukrów prostych znajdujących się w burakach, a co za tym idzie, sprawia, że indeks glikemiczny zakwasu jest niższy.

Zakwas z buraków - jak zrobić?

Wiecie już, dla kogo przeznaczony jest zakwas z buraków. Jak zrobić go w swoim domu? To naprawdę proste. Potrzebujecie zaledwie kilku składników - dwóch kilogramów buraków, główki czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu, wody, soli oraz odpowiedniego naczynia.

Najczęściej zakwas z buraków robi się w słoikach, jednak doskonale nadaje się do tego także kamionka. Zacznijcie od obrania buraków i pokrojenia ich w grube plastry. Układajcie je w słoiku naprzemiennie z obranym czosnkiem i przyprawami. Im ich więcej, tym bardziej aromatyczny będzie zakwas.

Następnie wymieszajcie dwa litry wody z dwiema łyżkami soli (himalajskiej lub morskiej), zagotujcie i wlejcie do naczynia z burakami. Zamknijcie szczelnie i odstawcie naczynie na kilka dni. Już po pięciu dniach zakwas będzie gotowy.

Zobacz: Koktajl z buraków

Zakwas z buraków - jaka woda?

Przygotowujecie zakwas z buraków? Jaka woda będzie do tego odpowiednia? Wiele osób zastanawia się nad tym, czy można zalać buraki na przykład wodą z kranu. Wiele zależy od tego, jaka jest to woda. Jeśli i tak ją filtrujecie, gdyż charakteryzuje się ona twardością i dużą zawartością kamienia, nie używajcie jej do przygotowania zakwasu. Woda powinna być miękka. Może być przegotowana, odfiltrowana bądź też z butelki.

Zakwas z buraków - dlaczego pleśnieje?

Pleśń to nieprzyjemna niespodzianka, która może was spotkać, gdy będziecie przygotowywać zakwas z buraków. Dlaczego pleśnieje? Istnieją dwa powody. Jednym z nich jest przygotowanie zakwasu w nieodpowiednio doczyszczonym naczyniu. Dlatego przed całym procesem dobrze wyparzcie słoiki. Drugim jest niezakrycie buraków. Tak samo, jak w przypadku kiszonek, buraki muszą być zakryte przez zalewę. Jeśli tak się nie stanie, na samej górze pojawi się pleśń.

 

Sprawdź także: Najczęstsze problemy z barszczem - jak sobie z nimi radzić?

Zakwas z buraków - jak pić?

Wiecie już, jak zrobić zakwas z buraków? Jak pić ten naturalny napój, by zwiększyć odporność organizmu i pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie? Zakwas z buraków posiada dość specyficzny smak, do którego należy się przyzwyczaić. Najlepiej zaczynać zatem od mniejszych ilości, na przykład 50 mililitrów wypijanych każdego dnia rano.

Dawkę można zwiększać stopniowo, do jednej szklanki. Zakwas można pić każdego dnia przez cały rok. Należy jednak pamiętać, że nie może on być jedynym elementem zdrowej diety. Zakwas z buraków to tylko dodatek, który ma wesprzeć organizm. Nic z tego nie będzie, jeśli całość diety nie będzie przemyślana i dobrana do waszych indywidualnych potrzeb.

Zakwas z buraków - jak przechowywać?

Jak sami widzicie, wcale nie jest tak trudno przygotować zakwas z buraków. Jak przechowywać go, by można było cieszyć się tym napojem przez długi czas? Po kilku dniach procesu fermentacji zakwas jest gotowy do picia. Najlepiej przelać go do butelek bądź słoików i trzymać w lodówce, bądź też innym chłodnym miejscu.

W takich warunkach może być zdatny do spożycia nawet przez dwa tygodnie. Wszystko dzięki naturalnym konserwantom. Dlatego pamiętajcie, że możecie przygotować większą ilość zakwasu dla siebie i swojej rodziny.

Jeśli jeszcze nie robiliście zakwasu z buraków, koniecznie to zmieńcie. To jeden z najlepszych sposobów na dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów i witamin, a także wsparcie swoich jelit i odporności.

 

1. Zakwas z buraków na barszcz

Zakwas z buraków na barszcz

Zakwas z buraków na barszcz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Jak zrobić zakwas z buraków? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zakwas z buraków czerwonych

https://static.smaker.pl/photos/f/e/5/fe534aa470921ff2f069111081f2ab53_367617_5850d0254d45b_wm.jpg

Zakwas z buraków czerwonych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Zakwas z czerwonych buraków

Zakwas z czerwonych buraków

Jak zrobić zakwas z buraków? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Zakwas z buraków do picia

Zakwas z buraków do picia

Jak zrobić zakwas z buraków do picia? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Cztery pomysły na przetwory z buraków na zimę - sprawdź je! »

Jak uratować przypalony sernik? »

Co zrobić, żeby mak nie był gorzki? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 280

15 min
9
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 13105

30 min
28
Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek...

Odsłon: 10978

15 min
17
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 829

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8