Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach. Zakwas z buraków naturalnie wzmacnia odporność organizmu, wszystkie te właściwości kwasu buraczanego przemawiają za jego właściwościami prozdrowotnymi
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40662
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1060
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3385
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40662
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1060
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3385
Składniki
Buraki wyszoruj dokładnie i pokrój w plastry. Poukładaj buraki z czosnkiem w wyparzonej kamionce lub szklanym słoju, dodaj ziele i liść laurowy. Całość zalej wodą wymieszaną z solą, tak aby wszystkie buraki były zakryte.Na wierzch połóż kromkę razowego chleba lub dolej soku z kiszonych ogórków. Nakryj buraki lnianą ściereczką, obwiąż szczelnie gumką lub sznurkiem, odstaw w ciepłe miejsce na około 7 dni.Po 2-3 dnach już zachodzi proces burzliwej fermentacji.
Zaglądaj codziennie do zakwasu i zbieraj drewnianą łyżką białą pianę tworząca się na powierzchni. Po burzliwej fermentacji ok. 7 dni zakwas uspokaja się, należy przecedzić go i przelać do butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu (lodówka lub piwniczka) około 3 miesiące