Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach. Zakwas z buraków naturalnie wzmacnia odporność organizmu, wszystkie te właściwości kwasu buraczanego przemawiają za jego właściwościami prozdrowotnymi
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12568
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4115
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42979
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 497
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 371
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 439
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12568
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4115
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42979
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 497
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 371
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 439
Składniki
Buraki wyszoruj dokładnie i pokrój w plastry. Poukładaj buraki z czosnkiem w wyparzonej kamionce lub szklanym słoju, dodaj ziele i liść laurowy. Całość zalej wodą wymieszaną z solą, tak aby wszystkie buraki były zakryte.Na wierzch połóż kromkę razowego chleba lub dolej soku z kiszonych ogórków. Nakryj buraki lnianą ściereczką, obwiąż szczelnie gumką lub sznurkiem, odstaw w ciepłe miejsce na około 7 dni.Po 2-3 dnach już zachodzi proces burzliwej fermentacji.
Zaglądaj codziennie do zakwasu i zbieraj drewnianą łyżką białą pianę tworząca się na powierzchni. Po burzliwej fermentacji ok. 7 dni zakwas uspokaja się, należy przecedzić go i przelać do butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu (lodówka lub piwniczka) około 3 miesiące