Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas z buraków na barszcz

Zakwas z buraków na barszcz

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 2603

Idealny barszcz wigilijny powinien być na domowym zakwasie z buraków. Zakwas możemy zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Mój zakwas nadaje się do barszczu jak i do picia.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • letnia przegotowana woda
  • 2 - 3 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas z buraków na barszcz

Przygotowanie

  1. Buraki obrać, umyć, pokroić na plasterki, włożyć do wyparzonego słoika lub jeżeli macie do kamiennego naczynia. Dodać czosnek, wszystkie przyprawy i zaleć ciepłą przegotowaną wodą. Słoik przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym, zabezpieczyć gumką recepturką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4 – 5 dni. Po tym czasie kwas przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 17 grudnia 2020 Co to jest gumka recepturka ??
Ja szczelnie zakręcam i tylko raz dziennie potrzasam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń