Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas buraczany bardzo dobry na wzmocnienie naszej odporności.
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13126
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 97
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13126
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 97
Składniki
Na początku muszę zaznaczyć, że jest to przepis na słoik litrowy. - Wyparzamy słoik, - Gotujemy wodę, - Myjemy, obieramy buraczki i jabłko. Kroimy w cienkie paski. (Kroimy tak dlatego żeby jak najwięcej pozyskać soku z buraków i jabłka) - Czosnek można pokroić, naciąć lub rozgnieść.
Teraz już pójdzie bardzo szybko:-) Do słoika po kolei wrzucamy: - Połowę pokrojonych buraczków, - Jabłko, - ząbek czosnku, liść laurowy, - Druga połowa buraczków, - Czosnek, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Zalewamy to wszystko letnią wodą. Możemy użyć np. gazy i użyć gumki i to będzie służyć za przykrycie słoika. Odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce. I po około 6,7 dniach nasz zakwas buraczany jest gotowy. Nie zapominajcie tak co drugi dzień zdjąć gromadzącą się pianę żeby nie pojawiła się pleśń. Smacznego życzę i zapraszam także do obejrzenia filmu!!!!! Link pod spodem!