Do góry

Napoje Przepis na:

Zakwas z buraków:-)

Zakwas z buraków:-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 330

Dodano:

Odsłon: 12874

Zakwas buraczany bardzo dobry na wzmocnienie naszej odporności.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas z buraków:-)

Przygotowanie

  1. Na początku muszę zaznaczyć, że jest to przepis na słoik litrowy.
    - Wyparzamy słoik,
    - Gotujemy wodę,
    - Myjemy, obieramy buraczki i jabłko. Kroimy w cienkie paski. (Kroimy tak dlatego żeby jak najwięcej pozyskać soku z buraków i jabłka)
    - Czosnek można pokroić, naciąć lub rozgnieść.

  2. Teraz już pójdzie bardzo szybko:-)

    Do słoika po kolei wrzucamy:
    - Połowę pokrojonych buraczków,
    - Jabłko,
    - ząbek czosnku, liść laurowy,
    - Druga połowa buraczków,
    - Czosnek, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.

    Zalewamy to wszystko letnią wodą. Możemy użyć np. gazy i użyć gumki i to będzie służyć za przykrycie słoika. Odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce. I po około 6,7 dniach nasz zakwas buraczany jest gotowy. Nie zapominajcie tak co drugi dzień zdjąć gromadzącą się pianę żeby nie pojawiła się pleśń.

    Smacznego życzę i zapraszam także do obejrzenia filmu!!!!! Link pod spodem!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń