Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas z czerwonych buraków

Przepis dnia 2019-12-03
Zakwas z czerwonych buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2466

Dodano:

Odsłon: 2611

Zakwas z czerwonych buraków każdemu kojarzy się zazwyczaj ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak ja go robię również w ciągu roku. Bardzo lubię barszcz z jego dodatkiem. Piję również solo dla zdrowia :) Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób (ok. 2 l) Jeśli ktoś potrzebuje więcej zakwasu wystarczy zwiększyć proporcje.

Składniki

  • słoik 0,9 -1 l
  • 50 dkg obranych czerwonych buraków
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka soli
  • przegotowana letnia woda
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W słoiku ułożyłam buraki i dołożyłam liść, ziele i czosnek. Lubię gdy jest mocno wyczuwalny czosnek to dodaję zawsze 3 ząbki albo 2 duże. Dosypałam 1 łyżkę soli i zalałam wodą. Sól można wcześniej rozpuścić w wodzie.

  2. Przykryłam gazą słoik i odstawiłam na 6 dni. Od czasu do czasu podglądałam jak pracuje i zanurzałam buraki w wodzie, jeśli wystawały ponad powierzchnię wody.

  3. Odlałam zakwas po 6 dniach do słoika. Buraki z zakwasu świetnie nadają się do sałatki, są bardzo smaczne. Z sałatką śledziową będą pyszne!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AniaodEdzia 03 grudnia Jak dlugo mozna taki zakwas trzymac?Wytrzyma do swiat?W lodowce czy normalnie w kuchni?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 29 listopada Niedawno dostałam od mamy! Jest świetny. Dodałam odrobinę do rosołu "po chińsku" i wyszedł świetny!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń