Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z czerwonych buraków każdemu kojarzy się zazwyczaj ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak ja go robię również w ciągu roku. Bardzo lubię barszcz z jego dodatkiem. Piję również solo dla zdrowia :) Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób (ok. 2 l) Jeśli ktoś potrzebuje więcej zakwasu wystarczy zwiększyć proporcje.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5917
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 633
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 785
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5917
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 633
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 785
Składniki
W słoiku ułożyłam buraki i dołożyłam liść, ziele i czosnek. Lubię gdy jest mocno wyczuwalny czosnek to dodaję zawsze 3 ząbki albo 2 duże. Dosypałam 1 łyżkę soli i zalałam wodą. Sól można wcześniej rozpuścić w wodzie.
Przykryłam gazą słoik i odstawiłam na 6 dni. Od czasu do czasu podglądałam jak pracuje i zanurzałam buraki w wodzie, jeśli wystawały ponad powierzchnię wody.
Odlałam zakwas po 6 dniach do słoika. Buraki z zakwasu świetnie nadają się do sałatki, są bardzo smaczne. Z sałatką śledziową będą pyszne!