Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z czerwonych buraków każdemu kojarzy się zazwyczaj ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak ja go robię również w ciągu roku. Bardzo lubię barszcz z jego dodatkiem. Piję również solo dla zdrowia :) Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób (ok. 2 l) Jeśli ktoś potrzebuje więcej zakwasu wystarczy zwiększyć proporcje.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 168
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1889
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14690
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19728
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 168
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1889
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14690
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19728
Składniki
W słoiku ułożyłam buraki i dołożyłam liść, ziele i czosnek. Lubię gdy jest mocno wyczuwalny czosnek to dodaję zawsze 3 ząbki albo 2 duże. Dosypałam 1 łyżkę soli i zalałam wodą. Sól można wcześniej rozpuścić w wodzie.
Przykryłam gazą słoik i odstawiłam na 6 dni. Od czasu do czasu podglądałam jak pracuje i zanurzałam buraki w wodzie, jeśli wystawały ponad powierzchnię wody.
Odlałam zakwas po 6 dniach do słoika. Buraki z zakwasu świetnie nadają się do sałatki, są bardzo smaczne. Z sałatką śledziową będą pyszne!