Dania jednogarnkowe

Jak nie zepsuć wigilijnego barszczu? Zastosuj te praktyczne porady

Doświadczeni kucharze wiedzą, że przygotowanie aromatycznego barszczu czerwonego nie zawsze musi być przyjemnością. Ugotowanie zupy może się wiązać z trudnościami. Mimo że robimy ją już kolejny raz i według sprawdzonego przepisu, wciąż może stracić kolor lub smak. Jak rozwiązać najczęstsze problemy z barszczem?

Wigilijny barszcz, jak go zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Barszcz czerwony to zdecydowanie jedna z ulubionych zup Polaków. Najczęściej przygotowywany z buraków, ale w sezonie letnim - również z botwinki. Po przepis na to danie, szczególnie często, sięgamy bliżej świąt Bożego Narodzenia. Pyszny barszcz czerwony wigilijny, z dodatkiem uszek z kapustą i grzybami to prawdziwy rarytas na polskich stołach. Nieraz wyjaśnialiśmy już, jak zrobić barszcz czerwony, ale w tym artykule dodamy jeszcze kilka wskazówek na to, jak rozwiązać najczęstsze problemy z barszczem.

Sprawdź także: Z czego zrobić wywar na wigilijny barszcz? Z przepisu Agnieszki Maciąg wywodzi gęsty i esencjonalny

Dlaczego zakwas pleśnieje?

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego barszczu czerwonego, który różni się od codziennej wersji tej zupy. Przyrządza się go z wywaru z włoszczyzny oraz buraków, a następnie dodaje grzyby suszone i kwas buraczany. Niezbędnym elementem barszczu, wzbogacającym jego smak i aromat, jest też zakwas buraczany, który przygotowuje się wcześniej.

Jak zrobić zakwas do barszczu? W dużym, półtoralitrowym słoju, połącz ze sobą kilogram buraków pokrojonych w plasterki, półtora litra ciepłej wody, pół główki czosnku przekrojonego w poprzek, liście laurowe, ziele angielskie i większą łyżeczkę soli. Pamiętaj, aby woda przykrywała wszystkie składniki. Tak przygotowany zakwas przykryj tkaniną lub zakrętką i odłóż w chłodne, ciemne miejsce. Kwaszenie potrwa około dwóch tygodni.

Zrobiłeś wszystko według powyższych zasad, a mimo to zakwas zaczął się psuć. Dlaczego zakwas pleśnieje? Powodów może być naprawdę wiele: zbyt wysoka temperatura przechowywania, niedokładnie umyty (niewyparzony) słoik lub zakrętka, część buraka wystająca ponad wodę.

Pamiętaj, że podczas procesu kwaszenia, może pojawić się naturalna, lekka, biała pianka - jest to chwilowe, a na powierzchni widoczne są bąbelki powietrza. Uważaj jednak i obserwuj swój zakwas - może się na nim pojawić pleśń (nalot z kożuchem), a wtedy niestety zalewa nie nadaje się już do spożycia.

Sprawdź, co zrobić, żeby zakwas nie pleśniał:

  • starannie wybierz buraki - postaw na zdrowe okazy, bez uszkodzonej skórki,
  • dokładnie oczyść, a najlepiej wyparz słój przed robieniem zalewy,
  • zalej wszystkie składniki dokładnie - żaden nie może pływać swobodnie lub wystawać ponad linię wody,
  • dodaj dużo czosnku lub chrzanu - minimalizują namnażanie się pleśni,
  • jeśli nie jesteś pewien, czy warunki panujące w twoim domu sprzyjają kwaszeniu - zakręć swój słój dokładnie. Jeśli szybko dostrzeżesz zmianę koloru, odkręć nieco pokrywkę, żeby odgazować zakwas,
  • możesz również przyspieszyć proces fermentacji, dodając łyżkę soku spod kiszonych ogórków.

Dlaczego barszcz traci kolor?

Częstym problemem z barszczem jest również utrata jego pięknej, głębokiej barwy. Barszcz może być jaśniejszy lub ciemnieć, więc jeśli przydarzyła ci się jedna z tych sytuacji - nie zwlekaj, reaguj.

Dlaczego barszcz jest blady? Zapamiętaj prostą zasadę - barszczu czerwonego, podobnie jak rosołu, nie gotujemy zbyt długo i na zbyt mocnym ogniu. Tradycyjna, niedzielna zupa zmętnieje, natomiast wigilijna potrawa stanie się bura i straci kolor. Aby uchronić się przed utratą koloru, gotuj barszcz krótko - aż do miękkości warzyw, warto również dodać do zupy łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Pamiętaj także, aby w czasie odgrzewania barszczu nigdy nie doprowadzać go do wrzenia, to także błąd, który sprawi, że zupa straci intensywny odcień. 

Jeśli jednak „przeciągnąłeś" czas gotowania i nie wiesz, co zrobić ze zbyt jasnym barszczem, to najlepiej dodaj kolejnego, pokrojonego w kostkę lub utartego buraka. Puści on sok, który zabarwi danie. Możesz także, pod koniec gotowania, wlać trochę octu lub soku z cytryny - wzmocnią kolor zupy.

Co zrobić, gdy barszcz jest czarny? Zupa może stać się ciemna i bardzo intensywna w smaku, gdy użyjesz dużej liczby buraków. Dolej odrobinę wody, by ją nieco rozrzedzić (albo śmietanki, jeśli lubisz barszcz zabielany). Uważaj też, gdy dodajesz zakwas buraczany. Koniecznie zrób to na samym końcu przyrządzania zupy i po wlaniu tego składnika, już jej nie gotuj!

Ciemną barwę, barszcz może też przybrać po dodaniu wody spod grzybów - nie przesadzaj więc z jej ilością. Jeśli nie udało ci się wymierzyć tych proporcji odpowiednio, po prostu dodaj kolejnego buraka - wyrówna koloryt.

Jak poprawić smak barszczu?

Zdecydowanie ważniejszy od wyglądu jest smak barszczu. Musi być on słony i kwaśny, ale także lekko słodki i ostry. Podczas przygotowania zupy możesz się zmierzyć z wieloma przeszkodami - co zrobić, gdy barszcz wyjdzie kwaśny, czym go doprawić, jeśli będzie mdły albo z czym podać, żeby to jego aromat był najbardziej wyczuwalny? Jeśli nie pasuje ci smak przygotowanego barszczu, sprawdź, co możesz w nim zmienić.

Próbujesz swojej zupy, a w głowie pojawia się tylko myśl: „Ugotowałem za kwaśny barszcz - co zrobić"? Przede wszystkim nie panikuj - są sposoby na jego uratowanie. Najprostszym sposobem jest dosypanie cukru. Rób to stopniowo - zacznij od odrobiny i sprawdź, czy udało się wyrównać smak. Możesz też zmienić proporcje składników, czyli dodać wodę i więcej buraków. Jeśli nie przygotowujesz barszczu czerwonego wigilijnego, to możesz też dodać odrobinę śmietanki - zneutralizuje to kwaśny smak, ale też zabieli zupę.

Wyszedł ci mdły barszcz czerwony? Nic straconego! Gdy wywar jest za mało kwaśny, dodaj do niego octu lub soku z cytryny i spróbuj. Możesz też dolać odrobinę zalewy z kiszonej kapusty lub ogórków. Postaw też na aromatyczne przyprawy, takie jak liście laurowe, ziele angielskie czy majeranek. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzać z dodatkami - w kolejnym dniu smak zupy nieco się wzmocni.

Przygotowanie barszczu czerwonego może wydawać się proste. Każdemu zdarzają się jednak w kuchni gorsze dni i właśnie na tę okoliczność przygotowaliśmy wskazówki. Jeśli zupa straci kolor czy smak - wiesz już, co robić.

Więcej inspiracji na sprawdzone przepisy naszych czytelników na wigilijny barszcz czerwony znajdziesz tu:

1. Tradycyjny barszcz wigilijny według przepisu babci

 Tradycyjny barszcz wigilijny według przepisu babci Zobacz przepis

Tradycyjny barszcz wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Barszcz wigilijny

 Barszcz wigilijny Zobacz przepis

Czerwony barszcz wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Barszcz czerwony wigilijny z kiszonych buraków

 Barszcz czerwony wigilijny z kiszonych buraków Zobacz przepis

Barszcz czerwony wigilijny z kiszonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Barszcz wigilijny

 Barszcz wigilijny Zobacz przepis

Barszcz wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wigilijny barszcz mojej Mamy

 Wigilijny barszcz mojej Mamy Zobacz przepis

Wigilijny barszcz czerwony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wigilijny barszcz czerwony z grzybami

 Wigilijny barszcz czerwony z grzybami Zobacz przepis

Wigilijny barszcz czerwony z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Wigilijny barszcz z uszkami

 Wigilijny barszcz z uszkami Zobacz przepis

Wigilijny barszcz z uszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Barszcz wigilijny bez zakwasu

 Barszcz wigilijny bez zakwasu Zobacz przepis

Barszcz wigilijny bez zakwasu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 46

15 min
1
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 195

30 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5