Do góry

Dania główne Przepis na:

Barszcz czerwony wigilijny z kiszonych buraków.

Barszcz czerwony wigilijny z kiszonych buraków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2538

Dodano:

Odsłon: 2886

Barszcz czerwony z buraków kiszonych idealny na święta, przepis prosty w wykonaniu. Do barszczu polecam puree ziemniaczane, uszka z grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami.

Składniki

  • Kiszone buraki z sokiem 1,4 ml.
  • Woda 3,5 l.
  • Marchew 6 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Por 1 szt.
  • Cebula duża 3 szt.
  • Grzyby suszone garść.
  • Pieprz do smaku.
  • Cukier do smaku.
  • Cytryna do smaku.
  • Czosnek 6 ząbków.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz czerwony wigilijny z kiszonych buraków.

Przygotowanie

  1. Jeżeli kiszone buraki są już ukiszone to dobrze, a jeżeli nie to zapraszam po przepis na mój kanał.
    Jedną cebulę podsmażamy na olej aż będzie złocista.
    Grzyby moczymy w wodzie kilka godzin.
    Do garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy wszystkie warzywa, grzyby i podsmażoną cebulę, następnie gotujemy całość ok 1 godziny.
    Powstały bulion przecedzamy i wrzucamy do niego kiszone buraki.
    Całość stawiamy na gaz i podgrzewamy aż barszcz będzie gorący ale nie zagotowany.
    Na koniec można całość dopieprzyć, dolać sok z cytryny bądź dodać trochę cukru.
    Gotowe !!!!

    Wszystkie przyprawy: czosnek, ziele angielskie, majeranek, pieprz w ziarnach, sól znajdują się w kiszonych burakach, dlatego nie ma potrzeby powielania przypraw w bulionie.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń