Spis treści:
Barszcz to bardzo zdrowa zupa, przede wszystkim ze względu na zawartość buraków, które są źródłem witaminy, A, C, E, K oraz kwas foliowy, a także substancji, mineralnych między innymi: wapnia, potasu, żelaza, fosforu, magnezu, sodu czy cynku. Świetnie wpływają na pracę układu krążenia, pomagają zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi, a także działają przeciwmiażdżycowo. W składzie barszczu znajduje się również czosnek oraz cebula, które działają przeciwbakteryjnie, chroniąc organizm przed infekcjami. Warto więc jak najczęściej sięgać po tę pyszną zupę. W poniższym artykule znajdziesz przepis na barszcz wigilijny Agnieszki Maciąg.
Sprawdź także: Szybkie i łatwe potrawy na święta Bożego Narodzenia. Każdy potrafi je zrobić
Z czego zrobić wywar na wigilijny barszcz?
Każda gospodyni ma swój sprawdzony i niepowtarzalny przepis na wigilijny barszcz, do jego przygotowania niezbędny będzie wywar. Powinien być on przygotowany na bazie dużej ilości warzyw, takich jak: marchew, seler, korzeń pietruszki, bor, cebula, suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, sól i pieprz. Co ciekawe, niektóre receptury nie uwzględniają włoszczyzny, tak jak w przypadku barszczu Agnieszki Maciąg, opierają się na samych burakach, do których dorzucamy przyprawy i dodatki. Oba rozwiązania są pyszne, a to którą z nich wybierzecie zależy od waszych indywidualnych preferencji smakowych.
Barszcz wigilijny Agnieszki Maciąg – przepis
Do przygotowania wigilijnego barszczu Agnieszki Maciąg, będziesz potrzebować: ok. pięciu kilogramów buraków, litr zakwasu z buraków, kwaśne jabłko, dwie cebule, garść suszonych grzybów, cztery łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny, 10 ząbków czosnku, kilka liści laurowych, kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu, dwa goździki i natka pietruszki do dekoracji.
Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków, następnie osusz je i obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć je do garnka. Cebulę i czosnek obierz, przekrój je na pół. Do buraków dorzuć suszone grzyby, połówki cebuli, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki. Dolej zimnej wody, tak, aby zakryła buraki, gotuj na małym ogniu. Wrzuć również jabłko, pamiętaj o wcześniejszym usunięcie gniazda nasiennego. Kiedy zauważysz, że barszcz się gotuje, dodaj ocet lub sok z cytryny. Poczekaj, aż buraki zmiękną, a następnie zdejmij barszcz z ognia, wyjmij jabłko i cebulę, wrzuć czosnek i odstaw garnek w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Następnego dnia odcedź zupę i podgrzej dopiero przed podaniem, dodaj także zakwas z buraków. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku, możesz także wsypać odrobinę cukru.
Źródło: agnieszkamaciag.pl, smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »