Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W niedzielę często gotujemy rosół. To taka nasza narodowa tradycja. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pyszne warzywa ugotowane na aromatycznym , tłustym wywarze i oczywiście mięciutkie mięsko. Jak możemy te resztki wykorzystać? Oczywiście na różne sposoby. My dzisiaj przygotowałyśmy nasze ulubione krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami i sałatkę bardzo podobną do jarzynowej, równie smaczną! Polecamy oba dania.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4944
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13360
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5827
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7496
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4944
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13360
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5827
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7496
Składniki
Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłko, jajka, marchew, paprykę i seler kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą i pieprzem drobno zmielonym według uznania. Dodajemy majonez i posiekaną natkę. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić jeszcze pieprzem i solą do smaku.
Sałatka jarzynowa inaczej gotowa!
Nasze rady:
Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn.
Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (lubimy w sałatce składnik mocno chrupiący).
Możemy do naszej sałatki wkroić kawałek białej części pora. Nie polecamy cebuli, która dominuje mocno w sałatkach smakiem i szybko się psuje.