Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz czerwony z przepisu babci to zupa, która jest pozycją obowiązkową na każdym wigilijnym stole. Możesz podać go z dodatkiem uszek z pieczarkami czy też pasztecików. Inni wolą go pić z filiżanki, w czystej i klarownej postaci; jeszcze inni są miłośnikami zupy buraczkowej z ziemniakami. Sposobów na jego podanie jest cała masa, ale zawsze musi być pełny smaku i aromatu.
Wigilijny barszcz to coś więcej niż tylko zupa. To danie, które jest sercem polskiej tradycji świątecznej i jest chyba jednym z najbardziej rozpoznawalnych na stole. Zapach gotujących się buraków, suszonych grzybów i przypraw wypełnia dom, tworząc niepowtarzalną, magiczną atmosferę. Danie jest postne, dzięki czemu idealnie wpasowuje się w charakter świąt Bożego Narodzenia. Warto też wspomnieć, że buraki są niezwykle zdrowe. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu hamują procesy starzenia organizmu oraz wspierają jego ogólne funkcjonowanie. Barszczyk czerwony dostarcza też witamin z grupy B, potasu i żelaza.
Co zrobić, by smak barszczu czerwonego był głęboki i wyrazisty?
Kluczem do głębokiego smaku jest odpowiedni bulion warzywny. Gotuj warzywa: marchew, pietruszkę, seler - powoli i cierpliwie. Przepis mówi o zaledwie 30 minutach, ale możesz je gotować znacznie dłużej. Pamiętaj tylko, by nie wkładać buraków na samym początku! Dodatkowo, aby domowy barszcz czerwony był esencjonalny, użyj suszonych grzybów i gotuj je przez dłuższy czas. Pamiętaj też, że zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Niezastąpione są także majeranek i czosnek, dlatego nie oszczędzaj na nich. Ilość zakwasu jest z kolei kwestią indywidualną, dlatego kosztuj barszcz regularnie w trakcie gotowania i dolewaj go w razie potrzeby.
Barszcz wg babci musi zawierać najwyższej jakości zakwas, najlepiej domowej roboty. By go przygotować, wystarczy na tydzień wcześniej plastry buraków zalać wodą z solą. Dodaj ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe, a następnie całość odstaw w ciepłe miejsce, pod luźnym przykryciem z gazy. Możesz dodać również ziarna czarnego pieprzu czy majeranek. Jeśli jednak nie masz na to czasu, użyj zakwasu sklepowego, ale zwróć uwagę, by był dobrej jakości. Najlepiej skosztuj go przed wlaniem do dużego garnka z barszczem - powinien mieć intensywny i kwaśno-słony smak, pozbawiony chemii.
Aby barszcz wyszedł klarowny, dokładnie umyj wszystkie składniki przed rozpoczęciem obróbki cieplnej. Zupę gotuj na bardzo małym ogniu, unikając gwałtownego wrzenia, dzięki czemu będzie znacznie mniej szumowin. Te, które się pojawią, zbieraj z powierzchni wywaru łyżką. Po ugotowaniu przecedź bulion kilka razy przez gęste sitko lub gazę, co usunie wszystkie drobne osady, a także większe zbitki przypraw.
Barszcz traci kolor, gdy buraczki są gotowane zbyt długo, w zbyt dużej ilości wody. Dodaj buraki pod koniec, właśnie na te 30 minut przed końcem, nie wcześniej. Poza tym, sok z cytryny lub ocet jabłkowy nie tylko wzbogacą smak, ale także utrwalą intensywny kolor. Pamiętaj, aby nie doprowadzać zupy do wrzenia po dodaniu octu. Dobrej jakości kwas buraczany również wzmocni barwę i uchroni ją przed wyblaknięciem.
Wiele przypraw należy dodać już na samym początku gotowania, by mogły oddać w pełni swój aromat. Jedynym wyjątkiem w kuchni jest czosnek - ten lepiej dodawać na samym końcu, gdyż zbyt długo gotowany staje się gorzki i może popsuć smak buraczków.
Klasyczny barszcz wigilijny jest czysty, podawany z dodatkiem uszek lub pasztecików. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco zmodyfikować przepis - świeży i chrupiący chleb obok może wprowadzić ciekawe urozmaicenie. Miłośnicy barszczu ukraińskiego mogą dodać gotowane ziemniaki w niewielkich kawałkach. Inni z kolei preferują barszcz czerwony zabielany, który charakteryzuje się kremową konsystencją i słodyczą. Wystarczy po zakończeniu gotowania wlać 2-3 łyżki śmietany 18 proc. lekko zahartowanej wcześniej w kilku łyżkach zupy.
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 101
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 101
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
Składniki
Grzyby zalej szklanką ciepłej wody i trzymaj na niewielkim ogniu ok. 40 minut. Gdy grzyby wystygną posiekaj je, nie wylewaj wody po grzybach!
Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na maśle.
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż je do garnka, dodaj cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 30 minut.
Przelej barszcz przez sitko, aby nie miał w sobie warzyw. Dodaj do barszczu posiekane grzyby, wodę spod grzybów, zakwas, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i majeranek.
Zagotuj całość. Usuń czosnek, dopraw i podawaj z ulubionymi uszkami.