Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że każdy lubi ciepłe bułeczki. Te można zrobić w kilka chwil.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7949
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1285
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13736
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7949
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1285
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13736
Składniki
Do miseczki przesypujemy większą część mąki pszennej i dodajemy kefir, sodę, sól, cukier, jajko. Dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto rękami do uzyskania jednolitej i miękkiej masy. Jeśli jest taka potrzeba, gdyby ciasto jest za luźne dodajemy więcej mąki. Ciasto przenosimy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość 0,5 - 1cm i wykrawamy małe kwadraciki o boku ok 5 cm. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 20-30 min. Jeśli ktoś woli może wykroić kółeczka. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Nie smarujemy tłuszczem. Układamy placki i pieczemy z każdej strony po ok 4 min na minimalnym ogniu. Dobrze jest przykryć patelnię. Gotowe proziaki można zajadać z masełkiem, dżemem, miodem, twarożkiem. Smacznego