Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że każdy lubi ciepłe bułeczki. Te można zrobić w kilka chwil.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 151
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2826
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 151
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2826
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
Do miseczki przesypujemy większą część mąki pszennej i dodajemy kefir, sodę, sól, cukier, jajko. Dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto rękami do uzyskania jednolitej i miękkiej masy. Jeśli jest taka potrzeba, gdyby ciasto jest za luźne dodajemy więcej mąki. Ciasto przenosimy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość 0,5 - 1cm i wykrawamy małe kwadraciki o boku ok 5 cm. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 20-30 min. Jeśli ktoś woli może wykroić kółeczka. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Nie smarujemy tłuszczem. Układamy placki i pieczemy z każdej strony po ok 4 min na minimalnym ogniu. Dobrze jest przykryć patelnię. Gotowe proziaki można zajadać z masełkiem, dżemem, miodem, twarożkiem. Smacznego