Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że każdy lubi ciepłe bułeczki. Te można zrobić w kilka chwil.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1359
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1167
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1359
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1167
Składniki
Do miseczki przesypujemy większą część mąki pszennej i dodajemy kefir, sodę, sól, cukier, jajko. Dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto rękami do uzyskania jednolitej i miękkiej masy. Jeśli jest taka potrzeba, gdyby ciasto jest za luźne dodajemy więcej mąki. Ciasto przenosimy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość 0,5 - 1cm i wykrawamy małe kwadraciki o boku ok 5 cm. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 20-30 min. Jeśli ktoś woli może wykroić kółeczka. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Nie smarujemy tłuszczem. Układamy placki i pieczemy z każdej strony po ok 4 min na minimalnym ogniu. Dobrze jest przykryć patelnię. Gotowe proziaki można zajadać z masełkiem, dżemem, miodem, twarożkiem. Smacznego