Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Uszka z pieczarkami
  • Dania główne
  • Przepis na

Uszka z pieczarkami

10.07.2025 Odsłon: 108802
5.0 (157 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Uszka z pieczarkami to jedno z podstawowych dań, które musi pojawić się na wigilijnym stole i króluje na nim tak, jak barszcz czerwony. Z powodzeniem jednak możesz je przygotować także do codziennej zupy, szczególnie że pieczarki są dość tanie i dostępne przez cały rok, w niemal każdym sklepie spożywczym. Takie domowe pierożki są bez porównania lepsze niż jakiekolwiek kupne w sklepie i warto poświęcić trochę czasu, by je przyrządzić. 

Przepis na uszka z pieczarkami 

Bez wątpienia przygotowanie uszek z pieczarkami jest pracochłonne i długotrwałe. Wymaga też znajomości kilku podstawowych technik kulinarnych, dzięki którym pierożki wyjdą perfekcyjne. Ciasto na uszka musi być delikatne i bardzo cienko rozwałkowane, a farsz pieczarkowy musi mieć mocny grzybowy aromat. Dzięki temu danie będzie rozpływać się w ustach i dopełni smak barszczu wigilijnego i każdego innego. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Ciasto na uszka - miękkie i cieniutkie 

Najważniejsze w każdych pierogach jest ciasto - jeśli będzie twarde i grube, nawet najlepszy farsz pieczarkowy nie uratuje tego dania. Niezwykłą delikatność tej masy uzyskujemy, dodając nie tylko wodę, ale także mleko. Roztopione masło gwarantuje nie tylko elastyczność ciasta na uszka, ale także delikatnie maślany posmak. Przygotowania ciasta warto zacząć od dokładnego odmierzenia wszystkich składników, by spokojnie móc pracować nad masą, bez konieczności przeszukiwania lodówki czy dolewania wody z czajnika. Początkowo możesz wszystko mieszać łyżką, by następnie przenieść się na stolnicę i wyrobić całość ręcznie. Ważny jest też odpowiednio długi odpoczynek, ale pamiętaj, by zawsze przechowywać masę pod przykryciem. Ciasto podziel na kilka partii i pracuj jednocześnie tylko na jednej z nich, chroniąc pozostałe przed wysuszeniem. 

Przygotuj farsz pieczarkowy 

Grzyby bardzo dobrze pasują do podsmażonej cebuli, dlatego nie może jej zabraknąć w farszu. Wszystkie składniki, które chcesz dodać, musisz bardzo drobno posiekać, a następnie podsmaż pieczarki razem z cebulą do momentu całkowitego odparowania wody. Nadzienie do uszek na Wigilię musi być niemal całkowicie pozbawione płynu, by nie rozwodnił on ciasta. Jeśli masz taką możliwość, możesz też dodać grzyby suszone - borowiki, podgrzybki czy koźlaki. Często wystarczy zaledwie odrobina takiego dodatku, by pieczarki nabrały prawdziwego smaku grzybów leśnych. 

Jak lepić uszka? 

Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrawamy niewielkie kółka - znacznie mniejsze niż w przypadku klasycznych pierogów ruskich. Ich średnica powinna być odrobinę większa niż obwód małego palca u dłoni, co także ułatwi późniejsze sklejanie. Na każdy taki placek nakładamy taką ilość farszu, by nie wypadał on z pierożka ani nie wchodził w miejsce łączenia krawędzi. Zazwyczaj wystarczy mała łyżeczka farszu na jedno uszko. W następnym kroku formujemy uszka - składamy kółko na pół i mocno zlepiamy brzegi, by farsz pozostał wewnątrz. Pierożka owiń wokół małego palca i mocno ściśnij miejsce łączenia. Faszerowane grzybami uszka odkładamy na podsypaną mąką tacę, gdzie będą czekać na gotowanie. 

Idealnie ugotowane uszka 

Uformowane i gotowe uszka należy wrzucać na dobrze osolony wrzątek partiami, by w trakcie gotowania nie skleiły się ze sobą. Wystarczy trzymać je w garnku zaledwie przez dwie minuty, a następnie delikatnie wyłowić łyżką cedzakową. Otrząśnij je z nadmiaru wody i odkładaj na suchy talerz. Jeśli boisz się, że świąteczne uszka się skleją, możesz posmarować go odrobiną masła. Prostszą metodą jest przenoszenie pierożków od razu do przygotowanych misek i zalanie gorącym barszczem. 

Jak przygotować uszka z pieczarkami do mrożenia? 

Danie z powodzeniem można przygotować wcześniej, by uniknąć świątecznej paniki przygotowań. W takim przypadku uszka gotujemy zaledwie przez 30-60 sekund i natychmiast wyławiamy, a następnie odkładamy na talerz do całkowitego ostygnięcia. Układaj je jedną warstwą na blaszce także posmarowanej tłuszczem i wstaw do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie możesz przenieść przygotowane uszka wigilijne do woreczka strunowego i zamrozić. Możesz też mrozić uszka przed ugotowaniem, postępując w identyczny sposób. Pamiętaj tylko, że czas gotowania zamrożonych, surowych uszek będzie dłuższy o ok. pół minuty. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5375

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1724

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5262

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1204

do 60 min 60 min
4
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2353

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Dania główne

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 1764

do 60 min 60 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5375

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1724

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5262

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1204

do 60 min 60 min
4
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2353

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Dania główne

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 1764

do 60 min 60 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Uszka z pieczarkami
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • łyżka masła,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.
Farsz:
  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu.
Dodatkowo:
  • mąka do podsypania,
  • sól do gotowania wody.
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj farsz. Cebulę bardzo drobno posiekaj nożem lub robotem kuchennym. Pieczarki obierz i w podobny sposób posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki, sól i pieprz. Gotuj całość przez 15 minut do miękkości. Sprawdź doprawienie i w razie potrzeby dodaj przypraw.

2

Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i ostudź. Do miski wsyp mąkę. Dodaj masło i zacznij wyrabiać ciasto. Zacznij dodać partiami wodę i mleko. Ugniataj, aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić do miski. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na pół godziny.

3

Masę podziel na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj osobno na podsypanym mąką blacie na grubość 1-2 mm. Wycinaj kółka za pomocą kieliszka o średnicy ok. 3-4 cm. Na środek każdego kółka nakładaj po małej łyżeczce farszu, by można było swobodnie skleić obie połowy, podobnie jak pierogi. Sklej brzegi i owiń je wokół małego palca, tworząc uszka.

4

Ugotuj uszka z pieczarkami. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj po 10 uszek na raz i gotuj przez ok. 2 minuty. Wykładaj na suchą, płaską powierzchnię. Uszka z pieczarkami podawaj z dodatkiem barszczu wigilijnego.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki