Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z pieczarkami to tradycyjne danie, które podawane jest z dodatkiem barszczu na Wigilię. Wbrew wielu opiniom, są proste w przygotowaniu i posmakują całej rodzinie.
Najbardziej tradycyjne polskie wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na...
Odsłon: 7332
Uszka z grzybami to nieodzowny element każdego wigilijnego barszczu. Choć są...
Odsłon: 22353
pyszne, bezmięsne kotlety
Odsłon: 2866
Makaron orzo z pieczarkami to przepis na szybkie i pyszne danie jednogarnkowe...
Odsłon: 136
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 241
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 147
Pyszne i bardzo proste w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki "Smaki świat...
Odsłon: 16780
pyszne, bezmięsne kotlety
Odsłon: 2866
Makaron orzo z pieczarkami to przepis na szybkie i pyszne danie jednogarnkowe...
Odsłon: 136
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 241
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 147
Pyszne i bardzo proste w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki "Smaki świat...
Odsłon: 16780
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę bardzo drobno posiekaj nożem lub robotem kuchennym. Pieczarki obierz i w podobny sposób posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki, sól i pieprz. Gotuj całość przez 15 minut do miękkości. Sprawdź doprawienie i w razie potrzeby dodaj przypraw.
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i ostudź. Do miski wsyp mąkę. Dodaj masło i zacznij wyrabiać ciasto. Zacznij dodać partiami wodę i mleko. Ugniataj, aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić do miski. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na pół godziny.
Masę podziel na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj osobno na podsypanym mąką blacie na grubość 1-2 mm. Wycinaj kółka za pomocą kieliszka o średnicy ok. 3-4 cm. Na środek każdego kółka nakładaj po małej łyżeczce farszu, by można było swobodnie skleić obie połowy, podobnie jak pierogi. Sklej brzegi i owiń je wokół małego palca, tworząc uszka.
Ugotuj uszka z pieczarkami. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj po 10 uszek na raz i gotuj przez ok. 2 minuty. Wykładaj na suchą, płaską powierzchnię. Uszka z pieczarkami podawaj z dodatkiem barszczu wigilijnego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Lasagne ze szpinakiem, beszamelem i suszonymi pomidorami
Dania główne
Zrazy w sosie paprykowym
Dania główne
Kotlety z indyka z młodą kapustką
Dania główne
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą w blasku słonecznego jajka
Lasagne ze szpinakiem, beszamelem i suszonymi pomidorami
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 26
Zrazy w sosie paprykowym
Kilka prostych składników i pyszne roladki z porą lądują ma Twoim talerzu. Ro...
Odsłon: 66