Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z pieczarkami to tradycyjne danie, które podawane jest z dodatkiem barszczu na Wigilię. Wbrew wielu opiniom, są proste w przygotowaniu i posmakują całej rodzinie.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 181
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 82
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 173
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 109
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 201
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 181
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 82
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 173
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 109
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 201
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę bardzo drobno posiekaj nożem lub robotem kuchennym. Pieczarki obierz i w podobny sposób posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki, sól i pieprz. Gotuj całość przez 15 minut do miękkości. Sprawdź doprawienie i w razie potrzeby dodaj przypraw.
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i ostudź. Do miski wsyp mąkę. Dodaj masło i zacznij wyrabiać ciasto. Zacznij dodać partiami wodę i mleko. Ugniataj, aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić do miski. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na pół godziny.
Masę podziel na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj osobno na podsypanym mąką blacie na grubość 1-2 mm. Wycinaj kółka za pomocą kieliszka o średnicy ok. 3-4 cm. Na środek każdego kółka nakładaj po małej łyżeczce farszu, by można było swobodnie skleić obie połowy, podobnie jak pierogi. Sklej brzegi i owiń je wokół małego palca, tworząc uszka.
Ugotuj uszka z pieczarkami. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj po 10 uszek na raz i gotuj przez ok. 2 minuty. Wykładaj na suchą, płaską powierzchnię. Uszka z pieczarkami podawaj z dodatkiem barszczu wigilijnego.