Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z pieczarkami to jedno z podstawowych dań, które musi pojawić się na wigilijnym stole i króluje na nim tak, jak barszcz czerwony. Z powodzeniem jednak możesz je przygotować także do codziennej zupy, szczególnie że pieczarki są dość tanie i dostępne przez cały rok, w niemal każdym sklepie spożywczym. Takie domowe pierożki są bez porównania lepsze niż jakiekolwiek kupne w sklepie i warto poświęcić trochę czasu, by je przyrządzić.
Bez wątpienia przygotowanie uszek z pieczarkami jest pracochłonne i długotrwałe. Wymaga też znajomości kilku podstawowych technik kulinarnych, dzięki którym pierożki wyjdą perfekcyjne. Ciasto na uszka musi być delikatne i bardzo cienko rozwałkowane, a farsz pieczarkowy musi mieć mocny grzybowy aromat. Dzięki temu danie będzie rozpływać się w ustach i dopełni smak barszczu wigilijnego i każdego innego.
Najważniejsze w każdych pierogach jest ciasto - jeśli będzie twarde i grube, nawet najlepszy farsz pieczarkowy nie uratuje tego dania. Niezwykłą delikatność tej masy uzyskujemy, dodając nie tylko wodę, ale także mleko. Roztopione masło gwarantuje nie tylko elastyczność ciasta na uszka, ale także delikatnie maślany posmak. Przygotowania ciasta warto zacząć od dokładnego odmierzenia wszystkich składników, by spokojnie móc pracować nad masą, bez konieczności przeszukiwania lodówki czy dolewania wody z czajnika. Początkowo możesz wszystko mieszać łyżką, by następnie przenieść się na stolnicę i wyrobić całość ręcznie. Ważny jest też odpowiednio długi odpoczynek, ale pamiętaj, by zawsze przechowywać masę pod przykryciem. Ciasto podziel na kilka partii i pracuj jednocześnie tylko na jednej z nich, chroniąc pozostałe przed wysuszeniem.
Grzyby bardzo dobrze pasują do podsmażonej cebuli, dlatego nie może jej zabraknąć w farszu. Wszystkie składniki, które chcesz dodać, musisz bardzo drobno posiekać, a następnie podsmaż pieczarki razem z cebulą do momentu całkowitego odparowania wody. Nadzienie do uszek na Wigilię musi być niemal całkowicie pozbawione płynu, by nie rozwodnił on ciasta. Jeśli masz taką możliwość, możesz też dodać grzyby suszone - borowiki, podgrzybki czy koźlaki. Często wystarczy zaledwie odrobina takiego dodatku, by pieczarki nabrały prawdziwego smaku grzybów leśnych.
Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrawamy niewielkie kółka - znacznie mniejsze niż w przypadku klasycznych pierogów ruskich. Ich średnica powinna być odrobinę większa niż obwód małego palca u dłoni, co także ułatwi późniejsze sklejanie. Na każdy taki placek nakładamy taką ilość farszu, by nie wypadał on z pierożka ani nie wchodził w miejsce łączenia krawędzi. Zazwyczaj wystarczy mała łyżeczka farszu na jedno uszko. W następnym kroku formujemy uszka - składamy kółko na pół i mocno zlepiamy brzegi, by farsz pozostał wewnątrz. Pierożka owiń wokół małego palca i mocno ściśnij miejsce łączenia. Faszerowane grzybami uszka odkładamy na podsypaną mąką tacę, gdzie będą czekać na gotowanie.
Uformowane i gotowe uszka należy wrzucać na dobrze osolony wrzątek partiami, by w trakcie gotowania nie skleiły się ze sobą. Wystarczy trzymać je w garnku zaledwie przez dwie minuty, a następnie delikatnie wyłowić łyżką cedzakową. Otrząśnij je z nadmiaru wody i odkładaj na suchy talerz. Jeśli boisz się, że świąteczne uszka się skleją, możesz posmarować go odrobiną masła. Prostszą metodą jest przenoszenie pierożków od razu do przygotowanych misek i zalanie gorącym barszczem.
Danie z powodzeniem można przygotować wcześniej, by uniknąć świątecznej paniki przygotowań. W takim przypadku uszka gotujemy zaledwie przez 30-60 sekund i natychmiast wyławiamy, a następnie odkładamy na talerz do całkowitego ostygnięcia. Układaj je jedną warstwą na blaszce także posmarowanej tłuszczem i wstaw do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie możesz przenieść przygotowane uszka wigilijne do woreczka strunowego i zamrozić. Możesz też mrozić uszka przed ugotowaniem, postępując w identyczny sposób. Pamiętaj tylko, że czas gotowania zamrożonych, surowych uszek będzie dłuższy o ok. pół minuty.
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 42
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18576
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7093
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30694
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 42
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18576
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7093
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30694
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę bardzo drobno posiekaj nożem lub robotem kuchennym. Pieczarki obierz i w podobny sposób posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki, sól i pieprz. Gotuj całość przez 15 minut do miękkości. Sprawdź doprawienie i w razie potrzeby dodaj przypraw.
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i ostudź. Do miski wsyp mąkę. Dodaj masło i zacznij wyrabiać ciasto. Zacznij dodać partiami wodę i mleko. Ugniataj, aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić do miski. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na pół godziny.
Masę podziel na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj osobno na podsypanym mąką blacie na grubość 1-2 mm. Wycinaj kółka za pomocą kieliszka o średnicy ok. 3-4 cm. Na środek każdego kółka nakładaj po małej łyżeczce farszu, by można było swobodnie skleić obie połowy, podobnie jak pierogi. Sklej brzegi i owiń je wokół małego palca, tworząc uszka.
Ugotuj uszka z pieczarkami. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj po 10 uszek na raz i gotuj przez ok. 2 minuty. Wykładaj na suchą, płaską powierzchnię. Uszka z pieczarkami podawaj z dodatkiem barszczu wigilijnego.