Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić tradycyjne pierogi ruskie, które będą rozpływać się w ustach przy każdym kęsie? Odkryj przepis, dzięki któremu w elastycznym, niezbyt grubym cieście zamkniesz farsz - idealnie kremowy i pełen smaku. Pierogi ruskie w takim wydaniu z pewnością skojarzą się z tymi, które dotychczas przyrządzały ci mama czy babcia.
Maszyna do mielenia
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 230
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 197
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 230
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 197
Składniki
Przygotowanie tradycyjnych pierogów ruskich zacznij od farszu. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zarumień na maśle. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ostudź. Gdy będą chłodne, przepuść je - wraz z podsmażoną cebulą - przez maszynkę do mielenia mięsa. Twaróg odsącz, jeśli jest mocno wilgotny. Rozkrusz widelcem, dodaj do farszu ziemniaczano-cebulowego. Wymieszaj dokładnie łyżką, dbając, żeby nie pozostały żadne grudki. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gdy farsz będzie gotowy, zacznij przyrządzać ciasto na pierogi ruskie. Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, w środku zrób wgłębienie. Wbij do niego jajka, dodaj miękkie masło, wsyp sól. Nożem pokrój składniki i zacznij je ze sobą mieszać. Zacznij dolewać porcjami gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto, co najmniej 10-15 minut, aby nabrało elastyczności, miękkości i nie kleiło się do rąk. Gotowe odstaw do miski, przykryj i trzymaj tak ok. 10 minut.
Zacznij formować pierogi ruskie. Wyjmij ciasto i rozwałkuj naprawdę cienko. Wycinaj kółka za pomocą szklanki. Na każde nałóż łyżeczkę farszu. Sklejaj, mocząc wodą brzegi ciasta. Sprawdź, czy pierogi są dobrze połączone, żeby podczas gotowania nadzienie nie wypłynęło.
Wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj do momentu wypłynięcia pierogów ruskich do góry. Odcedź, przełóż do garnka zimną wodą. Wyłów i ułóż w odstępach na suchej ścierce, aby je osuszyć. Przełóż na talerz, ew. dopraw roztopionym masłem, podsmażoną cebulką, skwarkami czy śmietaną.