Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi z przepisu babci wymaga jedynie kilku składników – dlatego jest tak pyszne, proste i niezawodne. Jest miękkie i elastyczne, dzięki czemu same pierogi zachwycają nie tylko farszem. Ważna jest także metodyka pracy z ciastem. Nie można podać jednoznacznie gramatury mąki czy objętości potrzebnej wody. Babcie zawsze robią to na oko.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 57
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 181
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 107
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 57
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 181
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 107
Składniki
Mąkę wsyp do dużej i szerokiej miski lub przenieś na blat czy stolnicę. Zrób w mące dołek i wbij do niego jajko. Dodaj do jajka sól i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto – najpierw widelcem. Dolewaj systematycznie wodę, a kiedy zagniatanie widelcem zacznie być trudne, ugniataj ciasto rękoma. Zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i niezbyt kleiste do rąk. Jeśli takie nie jest – dodaj odpowiednio wodę lub mąkę i kontroluj konsystencję.
Ciasto dziel na pół ostrym nożem i pozostaw w misce przykrytej lnianą ściereczką na ok. 20 minut. Weź połowę ciasta i przenieś je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm. Wytnij kółka o średnicy ok. 5 cm za pomocą szklanki lub foremki. Do środka każdego kółka włóż ulubiony farsz. Pierogi złóż i zlep na brzegach.
Powtórz proces dla drugiej połowy ciasta. Gotowe pierogi możesz zamrozić, rozkładając je jedną warstwą na podsypanej mąką blaszce i wkładając do zamrażarki. Kiedy się zmrożą, przenieś je do szczelnie zamykanego woreczka. Pierogi możesz też od razu ugotować, wrzucając po kilka sztuk naraz na osoloną wodę. Gotuj je przez 5-6 minut od wypłynięcia. Odcedzaj i przenoś na półmisek wysmarowany masłem. Ciasto na pierogi z przepisu babci świetnie sprawdza się też do odgrzewania na patelni.