Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Ciasto na pierogi przepis babci
  • Dania główne
  • Przepis na

Ciasto na pierogi przepis babci

29.07.2025 Odsłon: 16270
5.0 (23 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Ciasto na pierogi z przepisu babci wymaga jedynie kilku składników - dlatego jest tak pyszne, proste i niezawodne. Jest miękkie i elastyczne, dzięki czemu same pierogi jako danie główne zachwycają nie tylko farszem. Ważna jest także metodyka pracy z ciastem. Nie można podać jednoznacznie gramatury mąki czy objętości potrzebnej wody. Babcie zawsze robią to na oko. Ale z naszymi wskazówkami z pewnością zrobisz pyszne ciasto na pierogi i wypełnisz je ulubionym nadzieniem! 

Przepis na ciasto na pierogi według przepisu babci 

Przepisy babci ze starych notesów to prawdziwe pewniaki. Z reguły są proste i sprawdzone, dlatego samodzielnie zrobione posiłki zawsze się udają. Tak samo jest z niezawodnym ciastem na pierogi. Przepis babci to symbol dzieciństwa, rodzinnych spotkań i ciepła domowej kuchni. Jego przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości, ale jednocześnie sprawia dużo frajdy. Do wspólnego gotowania możesz zaprosić mamę, przyjaciółkę, siostrę czy nawet dziecko. Każda para rąk przyda się do pracy, a przy okazji możesz świetnie spędzić czas. 

To klasyczne ciasto na pierogi według przepisu babci jest miękkie, elastyczne i bardzo wdzięczne do wałkowania. Przy tym zachowuje swoją sprężystość, dlatego łatwo je zlepisz na brzegach. Poza tym wyróżnia się dużą uniwersalnością. Dzięki jednemu przepisowi możesz przygotować kilka rodzajów pierogów, w zależności od okazji, pory roku czy indywidualnych preferencji smakowych. Przygotujesz danie główne dla całej rodziny albo jedną z potraw na Boże Narodzenie. Ciasto na pierogi dobrze też znosi odgrzewanie. Możesz je ponownie podgotować albo podsmażyć na złoto z odrobiną masła. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jaką konsystencję powinno mieć ciasto na pierogi według przepisu babci? 

Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i lekko sprężyste. Jak to sprawdzić? Kiedy naciśniesz je palcem, delikatnie będzie wracać do poprzedniego kształtu. Konsystencja nie powinna też utrudniać wałkowania na cienki placek o grubości około 2 mm. Z tego przepisu na ciasto na pierogi babci zrobisz ciasto, które się nie rwie i łatwo odchodzi od stolnicy.  

Ciasto musi być zwarte i gładkie, nie powinno rozpadać się ani kruszyć w dłoniach, co mogłoby świadczyć o zbyt małej ilości wody. Z drugiej strony, jeśli jest bardzo kleiste, przykleja się mocno do rąk i blatu, to znak, że trzeba podsypać odrobinę mąki. 

Dobre ciasto od razu po zagnieceniu owiń folią lub przykryj miską i zostaw na ok. 20 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu stanie się jeszcze bardziej elastyczne, łatwo da się cienko rozwałkować i nie będzie się kurczyć przy wycinaniu krążków. 

Babciny przepis na ciasto na pierogi - z czym łączyć? 

Na wiele sposobów możesz wykorzystać w swojej kuchni ciasto na pierogi. Przepis babci jest uniwersalny, dlatego sprawdzi się zarówno w przypadku słodkich, jak i słonych dań głównych. Najbardziej tradycyjnym farszem jest kapusta wigilijna z grzybami i śliwką. Ma wyrazisty smak, a do tego jest kwintesencją Bożego Narodzenia. Kolejnym klasykiem jest farsz ruski, który przygotujesz z ugotowanych ziemniaków, tłustego białego sera i podsmażonej cebulki. Z kolei dla miłośników sycących dań polecamy wykorzystać ugotowane mięso z rosołu do zrobienia pysznego nadzienia. 

Nasz babciny przepis na ciasto na pierogi świetnie nadaje się również na słodko do jagód, wiśni czy śliwek w sezonie. Zimą możesz nim obtaczać mrożone owoce z odrobiną cukru i mąki ziemniaczanej.  

Jak długo gotować pierogi babci, aby były idealne? 

Nasze niezawodne ciasto na pierogi nie musi być długo gotowane. Czas liczy się od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wystarczy 3-4 minuty, choć ostatecznie zależy to od grubości ciasta i ilości farszu. Jeśli będziesz gotować zbyt długo, ciasto może zacząć się rozpadać i stracić swoją delikatną strukturę.  

Gotuj pierogi partiami, aby woda nie straciła temperatury. Unikniesz w ten sposób ich sklejenia. Wrzucaj je na lekko osolony wrzątek i delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką, żeby nie przykleiły się do dna. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 4077

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 73006

do 60 min 60 min
75
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29363

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 544

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15610

do 60 min 60 min
30
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Desery Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1971

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 4077

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 73006

do 60 min 60 min
75
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29363

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 544

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15610

do 60 min 60 min
30
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Desery Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1971

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Ciasto na pierogi przepis babci
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

Ciasto:
  • 260 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • łyżeczka soli,
  • 250 ml ciepłej wody.
Dodatkowo:
  • 50 g mąki do kontroli konsystencji,
  • 50 ml wody do kontroli konsystencji,
  • mąka do podsypania.
Sposób przygotowania:
1

Mąkę wsyp do dużej i szerokiej miski lub przenieś na blat czy stolnicę. Zrób w mące dołek i wbij do niego jajko. Dodaj do jajka sól i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto - najpierw widelcem. Dolewaj systematycznie wodę, a kiedy zagniatanie widelcem zacznie być trudne, ugniataj ciasto rękoma. Zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i niezbyt kleiste do rąk. Jeśli takie nie jest - dodaj odpowiednio wodę lub mąkę i kontroluj konsystencję.

2

Ciasto dziel na pół ostrym nożem i pozostaw w misce przykrytej lnianą ściereczką na ok. 20 minut. Weź połowę ciasta i przenieś je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm. Wytnij kółka o średnicy ok. 5 cm za pomocą szklanki lub foremki. Do środka każdego kółka włóż ulubiony farsz. Pierogi złóż i zlep na brzegach.

3

Powtórz proces dla drugiej połowy ciasta. Gotowe pierogi możesz zamrozić, rozkładając je jedną warstwą na podsypanej mąką blaszce i wkładając do zamrażarki. Kiedy się zmrożą, przenieś je do szczelnie zamykanego woreczka. Pierogi możesz też od razu ugotować, wrzucając po kilka sztuk naraz na osoloną wodę. Gotuj je przez 5-6 minut od wypłynięcia. Odcedzaj i przenoś na półmisek wysmarowany masłem. Ciasto na pierogi z przepisu babci świetnie sprawdza się też do odgrzewania na patelni.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki