Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi z przepisu babci wymaga jedynie kilku składników – dlatego jest tak pyszne, proste i niezawodne. Jest miękkie i elastyczne, dzięki czemu same pierogi zachwycają nie tylko farszem. Ważna jest także metodyka pracy z ciastem. Nie można podać jednoznacznie gramatury mąki czy objętości potrzebnej wody. Babcie zawsze robią to na oko.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6969
Polecam.
Odsłon: 119
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5283
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2420
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6969
Polecam.
Odsłon: 119
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5283
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2420
Składniki
Mąkę wsyp do dużej i szerokiej miski lub przenieś na blat czy stolnicę. Zrób w mące dołek i wbij do niego jajko. Dodaj do jajka sól i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto – najpierw widelcem. Dolewaj systematycznie wodę, a kiedy zagniatanie widelcem zacznie być trudne, ugniataj ciasto rękoma. Zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i niezbyt kleiste do rąk. Jeśli takie nie jest – dodaj odpowiednio wodę lub mąkę i kontroluj konsystencję.
Ciasto dziel na pół ostrym nożem i pozostaw w misce przykrytej lnianą ściereczką na ok. 20 minut. Weź połowę ciasta i przenieś je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm. Wytnij kółka o średnicy ok. 5 cm za pomocą szklanki lub foremki. Do środka każdego kółka włóż ulubiony farsz. Pierogi złóż i zlep na brzegach.
Powtórz proces dla drugiej połowy ciasta. Gotowe pierogi możesz zamrozić, rozkładając je jedną warstwą na podsypanej mąką blaszce i wkładając do zamrażarki. Kiedy się zmrożą, przenieś je do szczelnie zamykanego woreczka. Pierogi możesz też od razu ugotować, wrzucając po kilka sztuk naraz na osoloną wodę. Gotuj je przez 5-6 minut od wypłynięcia. Odcedzaj i przenoś na półmisek wysmarowany masłem. Ciasto na pierogi z przepisu babci świetnie sprawdza się też do odgrzewania na patelni.