Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi z przepisu babci wymaga jedynie kilku składników - dlatego jest tak pyszne, proste i niezawodne. Jest miękkie i elastyczne, dzięki czemu same pierogi jako danie główne zachwycają nie tylko farszem. Ważna jest także metodyka pracy z ciastem. Nie można podać jednoznacznie gramatury mąki czy objętości potrzebnej wody. Babcie zawsze robią to na oko. Ale z naszymi wskazówkami z pewnością zrobisz pyszne ciasto na pierogi i wypełnisz je ulubionym nadzieniem!
Przepisy babci ze starych notesów to prawdziwe pewniaki. Z reguły są proste i sprawdzone, dlatego samodzielnie zrobione posiłki zawsze się udają. Tak samo jest z niezawodnym ciastem na pierogi. Przepis babci to symbol dzieciństwa, rodzinnych spotkań i ciepła domowej kuchni. Jego przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości, ale jednocześnie sprawia dużo frajdy. Do wspólnego gotowania możesz zaprosić mamę, przyjaciółkę, siostrę czy nawet dziecko. Każda para rąk przyda się do pracy, a przy okazji możesz świetnie spędzić czas.
To klasyczne ciasto na pierogi według przepisu babci jest miękkie, elastyczne i bardzo wdzięczne do wałkowania. Przy tym zachowuje swoją sprężystość, dlatego łatwo je zlepisz na brzegach. Poza tym wyróżnia się dużą uniwersalnością. Dzięki jednemu przepisowi możesz przygotować kilka rodzajów pierogów, w zależności od okazji, pory roku czy indywidualnych preferencji smakowych. Przygotujesz danie główne dla całej rodziny albo jedną z potraw na Boże Narodzenie. Ciasto na pierogi dobrze też znosi odgrzewanie. Możesz je ponownie podgotować albo podsmażyć na złoto z odrobiną masła.
Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i lekko sprężyste. Jak to sprawdzić? Kiedy naciśniesz je palcem, delikatnie będzie wracać do poprzedniego kształtu. Konsystencja nie powinna też utrudniać wałkowania na cienki placek o grubości około 2 mm. Z tego przepisu na ciasto na pierogi babci zrobisz ciasto, które się nie rwie i łatwo odchodzi od stolnicy.
Ciasto musi być zwarte i gładkie, nie powinno rozpadać się ani kruszyć w dłoniach, co mogłoby świadczyć o zbyt małej ilości wody. Z drugiej strony, jeśli jest bardzo kleiste, przykleja się mocno do rąk i blatu, to znak, że trzeba podsypać odrobinę mąki.
Dobre ciasto od razu po zagnieceniu owiń folią lub przykryj miską i zostaw na ok. 20 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu stanie się jeszcze bardziej elastyczne, łatwo da się cienko rozwałkować i nie będzie się kurczyć przy wycinaniu krążków.
Na wiele sposobów możesz wykorzystać w swojej kuchni ciasto na pierogi. Przepis babci jest uniwersalny, dlatego sprawdzi się zarówno w przypadku słodkich, jak i słonych dań głównych. Najbardziej tradycyjnym farszem jest kapusta wigilijna z grzybami i śliwką. Ma wyrazisty smak, a do tego jest kwintesencją Bożego Narodzenia. Kolejnym klasykiem jest farsz ruski, który przygotujesz z ugotowanych ziemniaków, tłustego białego sera i podsmażonej cebulki. Z kolei dla miłośników sycących dań polecamy wykorzystać ugotowane mięso z rosołu do zrobienia pysznego nadzienia.
Nasz babciny przepis na ciasto na pierogi świetnie nadaje się również na słodko do jagód, wiśni czy śliwek w sezonie. Zimą możesz nim obtaczać mrożone owoce z odrobiną cukru i mąki ziemniaczanej.
Nasze niezawodne ciasto na pierogi nie musi być długo gotowane. Czas liczy się od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wystarczy 3-4 minuty, choć ostatecznie zależy to od grubości ciasta i ilości farszu. Jeśli będziesz gotować zbyt długo, ciasto może zacząć się rozpadać i stracić swoją delikatną strukturę.
Gotuj pierogi partiami, aby woda nie straciła temperatury. Unikniesz w ten sposób ich sklejenia. Wrzucaj je na lekko osolony wrzątek i delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką, żeby nie przykleiły się do dna.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52490
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52490
Składniki
Mąkę wsyp do dużej i szerokiej miski lub przenieś na blat czy stolnicę. Zrób w mące dołek i wbij do niego jajko. Dodaj do jajka sól i odrobinę wody. Zacznij zagniatać ciasto - najpierw widelcem. Dolewaj systematycznie wodę, a kiedy zagniatanie widelcem zacznie być trudne, ugniataj ciasto rękoma. Zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i niezbyt kleiste do rąk. Jeśli takie nie jest - dodaj odpowiednio wodę lub mąkę i kontroluj konsystencję.
Ciasto dziel na pół ostrym nożem i pozostaw w misce przykrytej lnianą ściereczką na ok. 20 minut. Weź połowę ciasta i przenieś je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm. Wytnij kółka o średnicy ok. 5 cm za pomocą szklanki lub foremki. Do środka każdego kółka włóż ulubiony farsz. Pierogi złóż i zlep na brzegach.
Powtórz proces dla drugiej połowy ciasta. Gotowe pierogi możesz zamrozić, rozkładając je jedną warstwą na podsypanej mąką blaszce i wkładając do zamrażarki. Kiedy się zmrożą, przenieś je do szczelnie zamykanego woreczka. Pierogi możesz też od razu ugotować, wrzucając po kilka sztuk naraz na osoloną wodę. Gotuj je przez 5-6 minut od wypłynięcia. Odcedzaj i przenoś na półmisek wysmarowany masłem. Ciasto na pierogi z przepisu babci świetnie sprawdza się też do odgrzewania na patelni.