Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowując kolację w Wigilię, niemal wszyscy czerpiemy z tradycyjnych przepisów polskiej kuchni. Mimo to w każdym regionie kraju, a wręcz – w każdym domu, spotkać się można z nieco innym jadłospisem. Jeśli istnieje jakakolwiek potrawa, która gości na wszystkich stołach od Bałtyku do Tatr, to prawdopodobnie jest to kapusta wigilijna z grzybami. I śliwką, choć ten akurat dodatek jest opcjonalny. Zdecydowanie jednak warto wzbogacić o niego świąteczne danie, ponieważ nabiera wspaniałego aromatu i lekkiej słodyczy, a tym samym – głębi smaku.
Kapusta wigilijna to tradycyjna i obowiązkowa pozycja na naszych stołach wigi...
Odsłon: 2769
Zrobiłem wg przepisu mojej sistry. A on pochodzi z naszej domowej kuchni mamy.
Odsłon: 2354
Pyszne pieczone pierogi idealne do barszczu jak i świetne jako przekąska na z...
Odsłon: 887
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1478
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 753
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1005
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1478
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 753
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1005
Składniki
Zalej grzyby 250 ml ciepłej wody. Pozostaw na 2 godziny. Poszatkuj dość drobno kapustę i odciśnij z niej nadmiar soku. Odlej go do szklanki – może się przydać, jeśli uznasz, że kapusta jest za mało kwaśna. Cebulę pokrój w kosteczkę, a śliwki – na mniejsze kawałki.
Zeszklij cebulę na oleju w garnku z grubym dnem. Dodaj do niej kapustę. Smaż przez kilka minut. Dodaj grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły), śliwki, kminek, liście laurowe i ziele angielskie.
Duś pod przykryciem (na średniej mocy palnika) przez około 40 minut – do miękkości kapusty. Co pewien czas zamieszaj zawartość garnka. Pod koniec gotowania dodaj masło i dopraw kapustę do smaku solą i pieprzem. Możesz także dodać nieco cukru lub/i soku z kapusty.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Galareta z kurczaka
Przekąski
Pasta z tuńczyka
Przekąski
Jajka z pieczarkami
Przekąski
Drożdżowe racuchy z mascarpone
Galareta z kurczaka
Mięsna galareta to klasyk polskiej kuchni, który często pojawia się na świąte...
Odsłon: 9163
Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka, jajek, ogórków konserwowych oraz suszonych pomidorów. Prost...
Odsłon: 249