Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowując kolację w Wigilię, niemal wszyscy czerpiemy z tradycyjnych przepisów polskiej kuchni. Mimo to w każdym regionie kraju, a wręcz – w każdym domu, spotkać się można z nieco innym jadłospisem. Jeśli istnieje jakakolwiek potrawa, która gości na wszystkich stołach od Bałtyku do Tatr, to prawdopodobnie jest to kapusta wigilijna z grzybami. I śliwką, choć ten akurat dodatek jest opcjonalny. Zdecydowanie jednak warto wzbogacić o niego świąteczne danie, ponieważ nabiera wspaniałego aromatu i lekkiej słodyczy, a tym samym – głębi smaku.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10074
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 873
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 213
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10074
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 873
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 213
Składniki
Zalej grzyby 250 ml ciepłej wody. Pozostaw na 2 godziny. Poszatkuj dość drobno kapustę i odciśnij z niej nadmiar soku. Odlej go do szklanki – może się przydać, jeśli uznasz, że kapusta jest za mało kwaśna. Cebulę pokrój w kosteczkę, a śliwki – na mniejsze kawałki.
Zeszklij cebulę na oleju w garnku z grubym dnem. Dodaj do niej kapustę. Smaż przez kilka minut. Dodaj grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły), śliwki, kminek, liście laurowe i ziele angielskie.
Duś pod przykryciem (na średniej mocy palnika) przez około 40 minut – do miękkości kapusty. Co pewien czas zamieszaj zawartość garnka. Pod koniec gotowania dodaj masło i dopraw kapustę do smaku solą i pieprzem. Możesz także dodać nieco cukru lub/i soku z kapusty.