Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi można przygotować w bardzo prosty sposób – łącząc mąkę z wodą. Najlepiej bardzo gorącą, dzięki czemu szybciej osiągnie pożądaną konsystencję, a po ugotowaniu będzie bardziej miękkie. To jednak nie jedyny trik, dzięki któremu baza uwielbianych chyba przez wszystkich pierogów może zyskać dodatkowe walory. Jeśli chcesz, by stała się bardziej plastyczna w obróbce, a przy tym delikatniejsza w smaku, przygotuj ciasto na pierogi z masłem i żółtkami! Z poniższej ilości składników uzyskasz ciasto na około 50 średniej wielkości pierogów.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22879
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1863
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4819
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22879
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1863
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4819
Składniki
Przesyp mąkę do miski lub wysyp na stolnicę. Dodaj żółtka, masło i odrobinę soli (1-2 szczypty). Energicznie zagnieć wszystkie składniki (albo połącz za pomocą miksera z hakami), stopniowo dolewając do nich wodę o temperaturze 70-80°C. Wody ma być tyle, by ciasto stało się zwarte i elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk. Z gotowego ciasta uformuj kulę i odłóż ją na pół godziny pod przykryciem (żeby nie obsychała) w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj ciasto (możesz podzielić je na porcje) na cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokrój na kwadraty. Na każdym ułóż porcję wybranego farszu. Złóż kwadraty na pół wzdłuż przekątnej. Brzegi pierogów posklejaj dokładnie palcami lub widelcem – tak, by farsz nie wypłynął podczas gotowania.
Ugotuj pierogi partiami w osolonym wrzątku. Każdą partię gotuj przez kilka minut – do czasu, aż wszystkie pierogi wypłyną na powierzchnię wody. Jeśli nie planujesz serwować ich od razu, lecz przechować przez pewien czas w lodówce lub zamrażarce, ugotowane lekko natłuść z wierzchu olejem, by się nie posklejały ze sobą.