Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecamy, nie tylko od święta.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 52
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 188
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 83
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 176
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 112
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 52
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 188
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 83
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 176
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 112
Składniki
Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa). Następnie przecedzamy, zagotowujemy razem z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki, do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Grzyby moczymy w mleku, następnie odcedzamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Mielimy. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, ugniatamy na gładko. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 5 cm kółka. Na każde układamy farsz, zlepiamy, narożniki zlepiamy ze sobą. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy razem z barszczem.