Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam Was na wigilijny barszcz mojej Mamy, który- za sprawą suszonych grzybów- pachnie lasem, zeszkloną cebulką, soczystymi burakami, majerankiem, listkiem laurowym. Do niego wkrawana jest marchewka w słupki, co także czyni go innym, niż zazwyczaj. Mama serwuje go z delikatnymi i rozpływającymi się w ustach pierogami, ja zdecydowałam się na sakiewki z ciasta francuskiego z farszem z kapusty kiszonej i leśnych grzybów.
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2382
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2382
Składniki
Ugotować wywar z włoszczyzny, buraków, ziela angielskiego i liścia laurowego pamiętając, że należy go odszumować i dopiero wtedy dorzucić kostkę rosołową i sól. Wywaru powinno być do 2 litrów. Miękkie buraki wyciągnąć, przestudzić, jednego lub półtora zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną marchew pokroić w słupki i ugotować w wywarze, dorzucić startego buraka, farsz, wsypać barszcz z torebki, dodać ocet, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zagotować. Można wcisnąć ząbek czosnku. Podawać z pierogami, uszkami, krokietami lub sakiewkami z ciasta francuskiego z farszem grzybowo - kapuścianym. Smacznego.
Recycling: buraki, które zostaną, można wykorzystać do przygotowania surówki lub zjeść ugotowane i lekko osolone. Mają dużo witamin i wspomagają odchudzanie.