Do góry

Newsy

Czosnek kiszony - jak go zrobić?

Doskonale znamy smak kiszonych ogórków lub kapusty. Jednak nie warto na tym poprzestawać, gdyż w ten sposób możemy przygotować także inne warzywa. W ostatnim czasie hitem stał się kiszony czosnek.

Fot. 123RF/Picsel

Czosnek króluje w polskiej kuchni - dodajemy go do zup, sałatek, sosów i mięs. Jednak kiszony wciąż jest niezbyt popularny i stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. Tymczasem okazuje się, że jest on nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jeśli do tej pory go nie jedliście, warto jak najszybciej nadrobić zaległości.

W jaki sposób kiszony czosnek wpływa na nasze zdrowie?

Substancją aktywną w czosnku jest allicyna. Już jeden ząbek dziennie pozwala w niedługim czasie zauważyć jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wspomaga odporność i niszczy drobnoustroje. Gdy atakuje nas przeziębienie, czosnek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, obniżając gorączkę. Niszczy wirusy, pozbawia toksyn i odkaża. Dawniej babcie stosowały go niemal na wszystkie dolegliwości. Oprócz właściwości, które pomagają zwalczyć przeziębienie, czosnek ma też takie, które zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych, a tym samym chronią przed udarem i zawałem. Poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych.

Warto również wiedzieć, że po czosnek powinny sięgać osoby zmagające się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolem. W trakcie badań udowodniono, iż codzienne stosowanie olejku czosnkowego (10 ml) sprawiło, że badani pacjenci ze zbyt wysokim cholesterolem poprawili swoje profile lipidowe. Po pół roku cholesterol całkowity spadł o ok. 14 proc., trójglicerydy o ok. 20 proc., a "zły cholesterol" o ok. 19 proc. "Dobry cholesterol" (HDL) wzrósł z kolei o ok. 18 proc.

Reklama

Jak wykorzystać kiszony czosnek?

Kiszony czosnek ma delikatniejszy smak niż ten surowy, a po jego zjedzeniu nie musimy obawiać się długo utrzymującego się, nieprzyjemnego zapachu z ust. W tej wersji jest on doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów i kanapek. Można serwować go również jako składnik dressingów i marynat do mięs.

Warto również pamiętać, że prozdrowotne substancje z czosnku przenikają również do wody, w której się kisił. Dlatego też pod żadnym pozorem nie powinno się jej wylewać. Ma ona delikatny, czosnkowy aromat, dlatego możesz dodawać jej nieduże ilości na przykład do zup lub sosów, które zyskają bardzo ciekawy, lekko kwaskowaty posmak. Pamiętaj jednak, aby zredukować ilość soli, gdyż zalewa już ją w sobie zawiera.

Jak zrobić kiszony czosnek?

Przygotowanie kiszonego czosnku nie różni się znacząco od robienia ogórków lub innych kiszonek. W tym wypadku najważniejsza jest odpowiednio przygotowana solanka. Warto również dodać do słoika koper oraz niewielki kawałek chrzanu. Warto również wiedzieć, że nie są to jedyne przetwory, jakie można zrobić z czosnku. Warto zawsze mieć je w spiżarni, aby wzmocnić organizm i urozmaicić smak dobrze znanych potraw. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Czosnek kiszony

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kiszony czosnek po rosyjsku

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Marynowany czosnek

Fot. Ewuniak2824 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Czosnek marynowany

Fot. Bahbah na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Czosnek w oleju

Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Pieczony czosnek w oleju

Fot. ErJot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Solony czosnek niedźwiedzi

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Czosnek w zalewie z oliwy

Fot. Alkakucharka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Czosnek w miodzie

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Czosnek marynowany z ziołami

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń