Dania jednogarnkowe

Jak zrobić idealny lukier na pierniki? Przepis, który musisz znać!

Przygotowanie domowego lukru jest bardzo proste i jest zadaniem, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jeśli chcecie mieć pewność, że efekt będzie dokładnie taki, jak sobie zaplanowaliście, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Czy warto kupować gotowy lukier?

- Jak zrobić lukier królewski?

- Jak zrobić prosty lukier?

- Jak przechowywać lukier?

- Sprawdzone przepisy na idealny lukier do pierników

W Polsce lukier jest znany conajmniej od XVIII wieku. Chociaż na początku nie cieszył się wielką popularnością, z czasem coraz chętniej ozdabiano nim desery, a nawet wykorzystywano do tworzenia dekoracji stołowych. Wielu cukierników barwiło lukier, aby przygotowywane przez nich ciasta były jeszcze piękniejsze.

Czy warto kupować gotowy lukier?

Współcześnie, różnego rodzaju lukry i pomady bez trudu znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Zanim jednak włożymy je do koszyka, warto dokładnie przeanalizować ich skład. Może się bowiem okazać, że wraz z niewinnymi, lukrowanymi ciasteczkami zaserwujemy bliskim potężną dawkę konserwantów i substancji chemicznych. Naszą uwagę powinien zwrócić przede wszystkim sprzyjający zatorom żylnym olej palmowy oraz mogący wywoływać alergie i uczulenia sorbinian potasu.

Sprawdźmy również, czy lukier nie jest barwiony koszenilą, która co prawda nie jest substancją szkodliwą, jednak warto wiedzieć, że pozyskuje się ją z ciał pluskwiaków.

Co więcej, kupno gotowego lukru jest zdecydowanie mniej opłacalne niż przygotowanie go samodzielnie. Składniki potrzebne do jego zrobienia są tanie i łatwo dostępne, dlatego nie powinno nam to sprawić żadnego problemu.

Jak zrobić lukier królewski?

Lukier królewski robi się z cukru pudru i białek jaj. Jego konsystencję możemy dostosowywać do naszych potrzeb, dodając do niego więcej lub mniej cukru.. Najczęściej używany jest do wykonywania bardziej precyzyjnych dekoracji oraz sklejania form przestrzennych. Doskonale nadaje się do dekoracji pierniczków i tworzenia koronkowych wzorów, gdyż nie rozlewa się i świetnie zachowuje kształt, a po wyschnięciu staje się bardzo twardy. Ten rodzaj lukru pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie nadworni kucharze wykorzystywali go do ozdabiania królewskich tortów.

Jak zrobić prosty lukier?

Z kolei glazurę (nazywaną czasem pomadą) przygotowuje się go z cukru pudru i wody lub soku z cytryny. Jest najpopularniejszym rodzajem lukru wykorzystywanym w cukiernictwie głównie jako polewa ciast oraz pączków. Idealnie sprawdzi się również, jako baza pod naszą posypkę. Pokrywa desery cienką warstwą, która po wyschnięciu staje się krucha i łamliwa.

Jak przechowywać lukier?

Pamiętaj, że lukier może bardzo szybko wysychać i kruszeć, a w takim wypadku będzie trudno go odratować. Z tego względu lepiej jest go przygotowywać w mniejszych porcjach, które będzie można zużywać na bieżąco. Jeśli jednak zrobiłeś zbyt dużo lukru, możesz przez krótki czas przechować go w szczelnie zamkniętym pojemniku, tak aby dostawało się do niego jak najmniej powietrza. Dobrze sprawdzi się w tej sytuacji niewielki słoiczek lub dokładnie zawinięty worek cukierniczy.

Sprawdzone przepisy na lukier do pierników

Jeśli znamy już teorię, warto przejść do praktyki. Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników, dzięki którym uda wam się wyczarować świąteczne wypieki, mogące równać się z dziełami profesjonalnych cukierników.

 

1. Lukier królewski

Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Lukier plastyczny

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Lukier pomarańczowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Najłatwiejszy lukier

Fot. Zuzzia24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Lukier ze spirytusem

Fot. Ikaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Lukier królewski

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pomada wodna

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 106

30 min
2
30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 13068

30 min
15
Dania główne Kotleciki Szu Szu

Przepis na kotleciki Szu Szu to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad,...

Odsłon: 1279

60 min
2
30 min
0
Zupy kartoflanka

Zupka kartoflanka to taka zupka, po której zjedzeniu nie potrzebujemy już dru...

Odsłon: 195

>60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

1
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5