Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Profesjonalny lukier używany w cukierniach, który z łatwością przygotować możecie w domu! Zabrakło cukru pudru, a goście stoją już w drzwiach? Od dzisiaj to już nie problem
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13125
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 97
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13125
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 97
Składniki
W rondelku mieszamy cukier z wodą, a następnie zagotowujemy na niewielkim ogniu, cały cukier ma się dokładnie rozpuścić. Do płynu dodajemy ocet (użyłam najzwyklejszego spirytusowego, jest najbardziej klarowny) i gotujemy jeszcze moment. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy (zajęło mi to około 5 minut), w tym czasie syrop nieco zgęstnieje, na tym etapie można również dodać kilka kropel aromatu, najnaturalniej komponować się będą te cytrusowe, zapach i smak czystego octu może być dla wielu osób niezbyt atrakcyjny, dodawanie startej skórki wpłynie in minus na strukturę pomady (latające farfocle w białej masie), możecie ewentualnie wygotować skórki (bez białego albedo!) w wodzie w której następnie rozpuścicie cukier.
Lekko przestudzoną masę ubijamy mikserem lub zwykłą trzepaczką do momentu aż ta zbieleje i zgęstnieje. Na prawdę nie trwa to długo - dwie, trzy minuty. Uzyskawszy idealną konsystencję możemy przystąpić do lukrowania, w razie potrzeby dodać nico wody i podgrzać raz jeszcze.
Do czego ją wykorzystać: Do lukrowania ciast - bab drożdżowych, kruchych, bardziej rozrzedzonych i dobrze przestudzonych również ciast z kremami jak to. Do ozdabiania pierniczków i ciasteczek - śmiało można ją barwić. Jednak wzory postaną mniej misterne niż w przypadku lukru królewskiego. Wszędzie tam gdzie użylibyśmy polewy z cukru pudru - jednak z pomadą pracuje mi się znacznie lepiej (to moje subiektywne odczucie; lukier czasem wydaje się gęsty, a jednak po nałożeniu na ciasto spływa), ponadto jest świetnym wyjściem awaryjnym, gdy w domu zabraknie cukru pudru o co nietrudno w świątecznym zabieganiu. Do kremów maślanych - zamiast cukru pudru. Gotowy krem jest wtedy lepszej jakości, pamiętać należy jednak, aby dodawana pomada nie była gorąca - masło się rozpuści.