Fot. 123RF/Picsel
Na świecie jest wiele rodzajów herbat. Oprócz aromatycznego smaku i rozgrzewającego ciepła, mają też wiele innych właściwości. Poprawiają nastrój, wpływają na trawienie i budzą nas rano do życia. Wybór herbaty zależy od naszych własnych upodobań i potrzeb. Warto jednak przed dokonaniem wyboru zapoznać się z ich wadami i zaletami.
Niezwykła moc zielonej herbaty
Jedną z najbardziej popularnych odmian jest herbata zielona. Najczęściej pochodzi ona z Chin i Japonii. Możemy rozróżnić wiele gatunków. Różnią się one od siebie kolorem, wielkością liści, czasem zbioru, siłą aromatu i zawartością kofeiny. Zielona herbata często jest polecana jako zamiennik kawy dla kobiet w ciąży. Niewielka zawartość kofeiny jest nieszkodliwa, zaspokaja ochotę na kawę, pobudza organizm do życia, zwiększa zdolności fizyczne i umysłowe. Ponadto, herbata wpływa doskonale na trawienie, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. Udokumentowane zostało także działanie antynowotworowe zielonej herbaty. Dzieje się tak ze względu na duże stężenie przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed działaniem czynników kancerogennych. U mieszkańców Azji, którzy spożywają znacznie więcej zielonej herbaty niż Europejczycy, zarejestrowano mniejszą liczbę zachorowań na raka.
Biała wcale nie jest gorsza
Kolejnym gatunkiem herbat, na który warto zwrócić uwagę, jest herbata biała. Jest to najmniej przetworzony gatunek herbaty, dzięki czemu ma on najwięcej substancji odżywczych. Biała herbata, ze względu na zawartość kofeiny, może być również zdrowszym zamiennikiem porannej kawy. Podobnie jak zielona, ta odmiana jest nazywana eliksirem młodości. Chroni nasza skórę przed działaniem wolnych rodników i wygładza cerę. Zwalcza również wirusy i zapalenia. Polecana jest osobom z podwyższonym ciśnieniem oraz tym, które są narażone na ryzyko zawału.
Pobudzająca czerwona
Najbardziej egzotyczna z herbat - herbata czerwona. Zbiera się ją głównie w Chinach i na Tajwanie. Dotychczas była mało popularna w Polsce, jednak sytuacja ta się zmienia, gdyż nasi rodacy zaczęli doceniać jej niezwykłe właściwości. Przede wszystkim, ten rodzaj herbaty wspiera wszystkie osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy. Jej działanie odchudzające jest nawet silniejsze niż zielonej herbaty. Pobudza organizm do trawienia, oczyszcza jelita oraz wspomaga przemianę materii. Czerwona herbata chroni przed zachorowaniem na miażdżycę oraz pomaga pozbyć się złego cholesterolu. Jak większość herbat, również i herbata czerwona zawiera kofeinę. Jednak w przeciwieństwie do kawy, nie wypłukuje magnezu z organizmu oraz zawiera wiele mikroelementów, takich jak wapń, czy fosfor.
Czarna dobra na wszystko
Do najbardziej popularnych gatunków herbat, należy herbata czarna. Przez wiele osób jest pijana praktycznie codziennie, nawet jeśli nie zdają sobie sprawy z jej dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Czarna herbata, podobnie jak zielona, ma dużą ilość poliflenoli, czyli jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Pomaga dłużej cieszyć się zdrową skórą oraz obniża poziom cholesterolu.
Ile gatunków herbat, tyle dobroczynnych właściwości. Chociaż różnią się od siebie, pewnym jest, że herbata to samo zdrowie. Warto więc wypijać dziennie przynajmniej kilka kubków tego smacznego napoju.
Jak wykorzystać herbatę w kuchni?
Warto pamiętać o tym, że z prozdrowotnych właściwości herbaty możemy korzystać nie tylko pijąc aromatyczne napary. Z powodzeniem możemy wykorzystywać ją także jako przyprawę, która całkowicie odmieni smak naszych dań. Jeśli nie wiecie jak to zrobić, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników.
1. Trufle z zieloną herbatą matcha
Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kuchniamniam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
3. Gruzińskie ciasto herbaciane
Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Kompot winogronowy na herbacie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Sernik z musem truskawkowym i herbatą matcha
Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie
Fot. Gotujaca1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Herbatnik na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. I_lovelife na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
10. Wytrawna owsianka z łososiem i warzywami
Fot. Pysznie-zdrowo-kolorowo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.