Do góry

Dania główne Przepis na:

Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie

Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 8462

Kaczka niezbyt często gości na naszych stołach, tym razem z dodatkiem sosu leśnego, przygotowanego na bazie... herbaty z leśnymi owocami.

Składniki

  • piersi z kaczki, 4 szt.
  • herbata czarna o smaku owoców leśnych, 3 saszetki
  • konfitura z borówek, 2-3 łyżki
  • mrożone maliny, 10 szt.
  • masło, 50 g
  • oliwa, 2-3 łyżki
  • ocet balsamiczny, 3 łyżki
  • owoce jałowca, 8 szt.
  • gałązka rozmarynu, 1 szt.
  • sól, pieprz, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kaczki oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, posiekanym rozmarynem, skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 12 godz.

  2. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st na 15 min.

  3. Na patelnię wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście minut. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku.

  4. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 20 kwietnia 2012 Za samą kaczką nie przepada, ale bardzo podoba mi się przepis na sos

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 19 kwietnia 2012 Ile ci płacą za każdy wpis z reklamą? :-) może sama się wkręcę w interes ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń