Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brownie to z pewnością jedno z ulubionych ciast każdego wielbiciela czekolady. Idealne to takie, które jest kruche i chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i mocno wilgotne. Oczywiście musi też być mocno czekoladowe. Dlatego kluczem do sukcesu jest przede wszystkim dobrej jakości czekolada. Jeśli wybierzesz taką, brownie po prostu musi się udać. To, wbrew pozorom, proste w przygotowaniu ciasto, które nawet nie wymaga użycia miksera. Jeśli go używasz, to możliwie krótko i na niskich obrotach, by nie napowietrzyć masy. Poeksperymentuj z temperaturą i czasem pieczenia. Jeśli brownie wyjdzie zbyt suche – piecz krócej lub w nieco niższej temperaturze niż w przepisie.
Polecam.
Odsłon: 312
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 313
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 239
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 136
Polecam.
Odsłon: 312
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 313
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 239
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 136
Składniki
Połam czekoladę i razem z pokrojonym w kostkę masłem roztop w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas. Zdejmij z palnika.
Wymieszaj (rózgą cukierniczą lub mikserem na niskich obrotach) czekoladę z oboma rodzajami cukru i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii.
Rozkłóć jajka i połącz z masą czekoladową. Wymieszaj szpatułką.
Do uzyskanej masy przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Ponownie wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 25x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 30-35 minut – do chwili, aż wierzch brownie zacznie pękać, a środek nieco stężeje (będzie wciąż miękki, ale już nie płynny).