Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakie jest najlepsze brownie? To zależy od twoich preferencji. Klasyczne brownie możesz zaserwować solo, lub oprószyć je cukrem pudrem, w tej podstawowej wersji na pewno będzie przepyszne. Doskonale będzie smakowało również z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Najlepiej podawać je na jeszcze ciepłym cieście. Możesz również dodać do ciasta brownie bitą śmietanę lub sos czekoladowy - zrobisz go rozpuszczając połamaną na kostki czekoladę w kąpieli wodnej. Jeśli jesteś miłośnikiem owocowych smaków, podaj wypiek z sosem malinowym lub wiśniowym, wystarczy, że w rondelki rozpuścisz mrożone owoce i połączysz je z cukrem.
Dekoracja brownie zależy od twoich preferencji. Na wierzchu ciasta doskonale prezentować będzie się kilka listków świeżej mięty, które idealnie orzeźwią słodki deser. Możesz także położyć na nim świeże owoce lub ozdobić je wiórkami kokosa lub pokruszoną czekoladą.
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 399
Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 93
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1514
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 399
Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 93
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1514
Składniki
Przygotowanie brownie rozpocznij od połamania czekolady. Następnie razem z pokrojonym w kostkę masłem roztop ją w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas. Kiedy składniki się połączą, wyłącz grzanie.
Wymieszaj (rózgą cukierniczą lub mikserem na niskich obrotach) czekoladę z oboma rodzajami cukru i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii.
Rozkłóć jajka i połącz z masą czekoladową. Wymieszaj szpatułką.
Do uzyskanej masy przesiej mąkę, dodaj kakao i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 25x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 30-35 minut – do chwili, aż wierzch brownie zacznie pękać, a środek nieco stężeje (będzie wciąż miękki, ale już niepłynny).
Klasycznie brownie możesz podawać solo, oprószyć je cukrem pudrem, lub zaserwować z lodami.