Spis treści:
- Periodic cooking - metoda gotowania jajek
- Jaki sposób przygotowywania jajek jest najzdrowszy?
- Czy jajka są zdrowe?
Jajka to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w twojej kuchni. Można je przyrządzać na wiele sposobów, a jednym z tych najpopularniejszych jest ich gotowanie. Nie lubisz sięgać po ten produkt, ponieważ efekt obróbki termicznej cię nie zadowala? W takim razie poznaj technikę periodic cooking, która została opracowana przez panel ekspertów z Uniwersytetu im. Fryderyka II w Neapolu i pozwala na uzyskanie idealnie ugotowanych jajek, niczym z wykwintnej restauracji.
Dzięki tej metodzie nie musisz już martwić się o to, czy białko będzie gumowate, a żółtko zbyt twarde. Regularność i precyzyjność tego sposobu sprawiają, że jajka wychodzą zawsze perfekcyjnie. Co więcej, periodic cooking pozwala na zachowanie większej ilości cennych składników odżywczych, które mogłyby zostać utracone podczas tradycyjnego gotowania. Na czym dokładnie polega ta metoda i czy warto wprowadzić ją na stałe do repertuaru twoich podstawowych technik? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej.

Periodic cooking - metoda gotowania jajek
Periodic cooking to metoda, która została opracowana przez naukowców i pozwala na osiągnięcie idealnego efektu końcowego. Niestety ma ona jeden minus - jest bardzo czasochłonna i polega na przenoszeniu jajek co dwie minuty pomiędzy dwoma wcześniej przygotowanymi naczyniami - jednym z letnią (30 stopni Celsjusza) i drugim z wrzącą wodą. Cały proces zajmuje aż osiem cykli, co po podliczeniu daje ponad pół godziny obróbki termicznej. Warto jednak poświęcić ten czas, aby chociaż raz w życiu doświadczyć smaku jedzenia będącego wynikiem zastosowania naukowych metod.
Dlaczego jeszcze warto spróbować periodic cooking? Metoda gotowania jajek, która została opisana powyżej, umożliwia uzyskanie struktury białka, które przypomina jajko na miękko. Jeśli natomiast chodzi o żółtko, to jest ono takie samo jak przy zastosowaniu metody sous vide. Co bardzo istotne, powolne podgrzewanie i chłodzenie produktu pozwala na zachowanie wręcz idealnego profilu odżywczego.
Jaki sposób przygotowywania jajek jest najzdrowszy?
Trudno ci wygospodarować czas na przyrządzenie jajek metodą periodic cooking? Nic nie szkodzi, ponieważ istnieje kilka innych opcji, które sprawiają, że pokarm ten zamienia się w prawdziwe superfood. Jaki sposób przygotowywania jajek jest najzdrowszy? Przede wszystkim taki, który nie wymaga sięgania po źródła tłuszczu.
Gotowanie jajek na twardo, na miękko czy w koszulce to jedne z najlepszych opcji, umożliwiające zachowanie większości właściwości odżywczych tego pokarmu. A jakie sposoby przyrządzania jajek warto ograniczyć, jeśli troszczysz się o swoje zdrowie? Unikaj smażenia ich na dużej ilości tłuszczu, w tym jajecznicy na maśle lub smalcu oraz jajek sadzonych. Zwiększa to zarówno zawartość kalorii, jak i udziału nasyconych kwasów tłuszczowych w twoim posiłku.
Czy jajka są zdrowe?
Czy jajka są zdrowe? Odpowiedź na to pytanie jest prosta - jak najbardziej. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że możesz delektować się nimi praktycznie każdego dnia i to bez obawy o podniesienie poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Co więcej, dostarczają one jasnych dowodów, że ich regularne jedzenie może pozytywnie wpływać na cały profil lipidowy.
Warto wiedzieć, że jajka są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. W ich skład wchodzą takie substancje odżywcze jak witaminy z grupy B, witamina D, selen, cholina, jod oraz żelazo. Są one także źródłem wysokiej jakości białka, które wspomaga budowę i regenerację mięśni. Dzięki tak bogatemu profilowi odżywczemu stanowią one bardzo dobrą podstawę diety nakierowanej na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych, neurologicznych oraz metabolicznych. Przyczyniają się one również do zmniejszania ryzyka schorzeń zwyrodnieniowych gałki ocznej.
Źródła: pubmed.com, smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Kreple i chrust. Czy na pewno wiesz, co jesz w tłusty czwartek? »
Jeden z najpilniej strzeżonych przepisów na świecie. Czekoladowy Tort Sachera możesz zrobić w domu »
Dorzuć garść do porannej owsianki. Serce będzie lepiej pracować, cholesterol się unormuje »