Spis treści:
- W jakiej postaci jajko jest najzdrowsze?
- Błędy podczas gotowania jajek
- Jak gotować jajko, żeby nie traciło wartości?
Jajka to produkt, który zdecydowanie powinien znajdować się w naszej codziennej diecie - są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Szczególnie jajka na twardo często pojawiają się na naszych stołach, jako składnik pysznych sałatek czy odżywczych kanapek, ale również po prostu, na przykład z majonezem i szczypiorkiem. Niestety, wciąż wiele osób nie wie, jak poprawnie gotować jajka. Sprawdź, na co należy zwrócić uwagę.
W jakiej postaci jajko jest najzdrowsze?
To, że jajka są zdrowe, nie wzbudza wątpliwości. Ten cenny składnik pełen jest pełnowartościowego białka, zawiera także mnóstwo różnorodnych witamin i minerałów. Fosfor, potas, żelazo, magnez czy cynk to tylko niektóre z nich.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Spożywanie jajek wspiera nasz metabolizm, jest także korzystne dla zdrowia kości i zębów oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Dobrze działa także na układ odpornościowy. Jajka uznawane są także za bardzo dobry składnik śniadania, ze względu na to, ze dostarczają energii.
W jakiej postaci jajko jest najzdrowsze? Zdaniem większości osób są to jajka na miękko i właśnie w takiej postaci najlepiej jest je spożywać. Przyczyna jest prosta - to właśnie jajko przygotowane w ten sposób zawiera najwięcej substancji odżywczych, które nie zdążyły wygotować się w obróbce termicznej.
Błędy podczas gotowania jajek
Chociaż wydaje się, że ta czynność nie jest zbyt skomplikowana, to błędy podczas gotowania jajek zdarzają się naprawdę często. Najczęstszym z nich jest zbyt długie gotowanie, przez co utracone są cenne składniki odżywcze, a do tego wokół żółtka powstaje mało apetyczna zielona obwódka. Innym problemem jest pękanie skorupki, co z kolei prowadzi do wycieku białka. Z kolei gdy w garnku jest za mało wody, jajka nie ugotują się równomiernie.
Twarde, kruszące się żółtka, mało apetyczne białka, pękanie skorupki - tego wszystkiego można przecież uniknąć.
Jak gotować jajko, żeby nie traciło wartości?
Chcesz cieszyć się idealnie ugotowanymi jajkami? Zastanawiasz się, jak gotować jajko, żeby nie traciło wartośći? Trzymaj się kilku prostych zasad. Wybieraj zawsze jak najświeższe jajka. Zadbaj o odpowiednią temperaturę wody - wkładaj jajka do wrzątku. Pamiętaj też o tym, aby gotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu jak najszybciej zlej jajka zimną wodą.
Istotny jest także oczywiście czas gotowania jajek, który w przypadku jajek na miękko powinien być następujący:
- małe - 3 minuty,
- średnie - 4 minuty,
- duże - 5 minut.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz także:
Seniorzy powinni jeść regularnie. Mało które warzywo tak wspiera serce i redukuje zły cholesterol
Czarne ziarna chronią przed miażdżycą, zawałem i udarem. Czarny ryż - zastosowanie w kuchni
Zapomniane warzywo wraca do łask. Jak przyrządzić brukiew, dlaczego warto jeść?