Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam ciasta i desery z nitką kawy Dlatego dziś zapraszam na przepis na pyszny i delikatny tort Cappuccino
Blaszką o wymiarach 25 cm,mikser,misja, łopatka, łyżeczka, łyżka,sitko
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 87
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5425
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3984
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 106
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 677
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 87
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5425
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3984
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 106
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 677
Składniki
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu Jajka - białka oddzielić od żółtek. Białka z szczypta soli zaczynamy ubijać,w połowie dodaje 3/4 szklanki cukru i ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodaje po jednym żółtku cały czas miksując. Na sam koniec dodaje przesiane obie mąki z proszkiem i mieszam łopatka. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku grzała góra dół temperatura 170 stopni ok 40 minut do suchego patyczka.
Z upieczonego i zimnego biszkoptu scinam wierzch i resztę ciasta dzielę na dwa płaty.
Krem kawowy 2i pił łyżeczki żelatyny rozpuścić w 50 ml wrzątku i poczekać aż przestygnie. W naczyniu ubić 400 ml śmietanki z serkiem mascarpone i łyżka cukru na sztywną masę. Do kremy śmietanowego dodaje łyżeczkę kakao,30 ml kawy i zimna żelatynę. Miksuję do połączenia składników.
Do blaszki wkładam jeden płat ciasta. Biszkopt zwilżyć zimna kawą. Wykładamy połowę kremu kawowego. Biszkopty zamoczyć w kawie i ułożyć na kremie. Na to nakładami drugą połowę kremu i drugi płat ciasta który zwilżam kawą. Formę wkładam do lodówki.
Jasny krem Półtora łyżeczki żelatyny rozpuścić w 50 ml wrzątku i poczekać aż przestygnie. W misce ubić 200 ml śmietanki z łyżka cukru. Do śmietany dodaje startą czekoladę i żelatynę. Miksuję i krem przekładam na formy. Takie ciasto zostawiam w lodówce na kilka godzin. Tuż przed podaniem posypuję kakao. Tort jest pyszny i delikatny w smaku