Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Czy czarny ryż jest zdrowy? Odpowiedź na to pytanie może cię zaskoczyć. Ten nietypowy produkt jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, wspiera serce i chroni organizm przed wieloma chorobami. Dowiedz się, kto powinien włączyć go do diety i jak wykorzystać go w kuchni.

To jedna z najcenniejszych odmian ryżu pod względem odżywczym | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ryż jest jednym z najchętniej kupowanych dodatków do dań na świecie - i to nie tylko w krajach azjatyckich. Posiada wiele odmian, wśród których na uwagę zasługuje ten czarny. Jest on istną prozdrowotną bombą pod względem wartości odżywczych, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wspierają zdrowie mięśnia sercowego. Jednak to nie wszystkie jego atuty. Doskonale sprawdza się on również dla tych, którzy pragną zadbać o swoją figurę i to bez potrzeby rezygnowania z pysznego smaku swoich potraw. Jak włączyć czarny ryż do codziennej diety? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej.

Czarny ryż - idealny dodatek to dań

Czarny ryż to prawdziwy przodownik, jeśli chodzi o stężenie prozdrowotnych substancji odżywczych. Swoją charakterystyczną barwę zawdzięcza antocyjanom - silnym przeciwutleniaczom, które działają jak naturalna tarcza chroniąca ustrój przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Ciemne ziarna mają lekko orzechowy smak i zwartą strukturę, dzięki czemu po ugotowaniu pozostają jędrne. Czarny ryż wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej, jednak jego wartości odżywcze sprawiają, że coraz częściej gości on także na europejskich stołach.

Czy czarny ryż jest zdrowy? 

Zastanawiasz się, czy czarny ryż jest zdrowy? Jak najbardziej. To jedna z najcenniejszych odmian ryżu pod względem odżywczym - obfituje w błonnik, witaminy i minerały. Oprócz wcześniej wspomnianych przeciwutleniaczy zawiera on beta-karoten i luteinę, która wspiera zdrowie oczu. W jego wnętrzu kryje się również żelazo, wapń, cynk, fosfor oraz selen.  

Regularne spożywanie czarnego ryżu spowalnia procesy starzenia się i przyczynia się do poprawy samopoczucia. Warto również wspomnieć o tym, że jest on skarbnicą niezbędnych aminokwasów, które są szczególnie ważne w menu fanów aktywności fizycznej. Idealnie wpisuje się on również w potrzeby tych, którzy pragną ograniczyć gluten w swojej diecie, ale nie tylko. Jest on też wartościowym dodatkiem do jadłospisu wegan i wegetarian. 

Kto powinien jeść czarny ryż?

Kto powinien jeść czarny ryż? Ten wyjątkowy produkt powinien znaleźć się w diecie osób dbających o zdrowie serca i układu krążenia. Dzięki właściwościom regulującym poziom cholesterolu jego jedzenie może zmniejszać ryzyko miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych. Jest on również polecany diabetykom i pacjentom z insulinoopornością, ponieważ nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Dodatkowo stanowi on świetną propozycję dla wszystkich tych, którzy chcieliby włączyć roślinne źródło białka do swoich potraw.

Czarny ryż - zastosowanie w kuchni

Czarny ryż - zastosowanie w kuchni tego orientalnego zboża jest bardzo szerokie. Jego orzechowy smak sprawia, że świetnie komponuje się on zarówno z warzywami, jak i mięsem czy owocami morza. Z łatwością połączysz go również z potrawami na bazie delikatnych ryb. Można go też dodawać do sałatek, curry, zup, a także wykorzystywać jako bazę do zdrowych deserów, np. puddingu ryżowego z mlekiem kokosowym.

O czym należy pamiętać? Na przykład o tym, że gotowanie czarnego ryżu wymaga nieco więcej czasu niż w przypadku jego białego wariantu. Najlepiej namoczyć go wcześniej przez kilka godzin, a następnie gotować w proporcji 1:2 (jedna część ryżu na dwie części wody) przez około 30-40 minut. Dzięki temu uzyska on idealną konsystencję i zapewni pełnię smaku.

Jakie dania można przygotować z czarnego ryżu? Poniżej znajdziesz kilka inspiracji, które warto wypróbować:

1. Czarny ryż na kwiecie z cukinii

 Czarny ryż na kwiecie z cukinii Zobacz przepis

Czarny ryż na kwiecie z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Duszony udziec cielęcy z chili, czarnym ryżem i ajvarem

     Duszony udziec cielęcy z chili, czarnym ryżem i ajvarem Zobacz przepis

    Duszony udziec cielęcy z chili, czarnym ryżem i ajvarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Wegetariańskie sushi z czarnym ryżem

     Wegetariańskie sushi z czarnym ryżem Zobacz przepis

    Wegetariańskie sushi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem

     Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem Zobacz przepis

    Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Risotto z dorszem i czarnym ryżem

     Risotto z dorszem i czarnym ryżem Zobacz przepis

    Fioletowe risotto z dorszem holy i czarnym ryżem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródła: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl 

    Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

    Zobacz także:

    Gdy postawisz na stole, każdy będzie chciał spróbować. Sałatka z szynką robi furorę na imprezach »

    Ma mniej kalorii niż pizza, a smakuje podobnie. Odkryj pyszny przysmak prosto z Rzymu »

    Wystarczy dodać pod koniec gotowania. Rosół nabierze głębokiego, złocistego koloru »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    30 min
    2
    Dania główne Devolay z mięsa mielonego

    Devolay z mięsa mielonego to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygoto...

    Odsłon: 102

    60 min
    2