Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka świeżych warzyw, kilka łyżek czarnego ryżu oraz soczewicy i obiad gotowy! Typowo letni pełen naturalnych smaków i lekki obiad ;)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 320
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1110
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4136
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 320
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1110
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4136
Składniki
Soczewicę namoczyć przez około 4 godziny, a następnie ugotować.
W osobnym garnku ugotować czarny ryż (czas gotowania to około 40 minut).
3/4 cukinii pokroić w grubsze talarki, a pozostałą część w kostkę.
Plastry cukinii oprószyć w mieszance sosu sojowego oraz ziół i curry.
Ugrillować je w piekarniku (10 min/180stopni).
Marchew pokroić w kostkę i wraz z cukinią pokrojoną w kostkę dusić na patelni z dodatkiem bulionu warzywnego do odparowania prawie całego płynu.
Warzywa przyprawić odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką i imbirem, dodać koncentrat i dusić jeszcze przez 5- 10 minut.
Na talerz nałożyć czarny ryż wymieszany z soczewicą, dookoła ułożyć plastry cukinii, na koniec wszystko dekorując sosem warzywnym i uprażonymi ziarnami słonecznika.