Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełne zdrowe danie obiadowe ze wszystkimi potrzebnymi mikro makro i witaminami:) Łatwe, w przystępnej cenie, niebanalnym wydaniu, wysokiej jakości.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 116
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 53
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 97
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 116
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 53
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 97
Składniki
Mięso myję, smaruję papryczką (odrobiną, jakąś 1/4 całej ilości papryczki) i duszę w całości na wolnym ogniu ok. pół godziny. Wyjmuję z garnka i gorące kroję na medaliony (plastry, kawałki - jak kto lubi). Widać, że środek jest jeszcze różowy, niedogotowany - tak ma być.
Wkładam kawałki z powrotem do garnka i gotuję 20 min. Po 20 minutach dodaję przyprawy. Dalej się gotuje, a ja robię zawiesinę z tapioki na zagęszczenie wywaru, żeby powstał z niego sos. Tzn. mieszam tapiokę z zimna wodą - 1 łyżka w 1/3 szklance wody. Dolewam do garnka z mięsem ciągle mieszając. Tapioka jest tym lepsza od mąki ziemniaczanej, że jest delikatniejsza z zawiesina gładka (nie robią się kluchy). Gotuję jeszcze do 10 minut na wolnym ogniu. W tym samym czasie gotuję czarny ryż - ok. 30 min. Czarny ryż zawsze jest sypki, nie ma więc znaczenia czy gotuję 25 czy 30 minut. Kiedyś zapomniałam i pyrkotał prawie godzinę, był twardy, ale stracił kolor...więc teraz pilnuję - wstawiam dopiero przy krojeniu mięsa :) i już :)
Wykładam na talerz z ajvarem. Dorzucam coś do dekoracji. Pasuje ogórek kiszony lub zielony, natka pietruszki i kolendry.