Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełne zdrowe danie obiadowe ze wszystkimi potrzebnymi mikro makro i witaminami:) Łatwe, w przystępnej cenie, niebanalnym wydaniu, wysokiej jakości.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2406
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 113
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5236
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 716
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2406
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 113
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5236
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 716
Składniki
Mięso myję, smaruję papryczką (odrobiną, jakąś 1/4 całej ilości papryczki) i duszę w całości na wolnym ogniu ok. pół godziny. Wyjmuję z garnka i gorące kroję na medaliony (plastry, kawałki - jak kto lubi). Widać, że środek jest jeszcze różowy, niedogotowany - tak ma być.
Wkładam kawałki z powrotem do garnka i gotuję 20 min. Po 20 minutach dodaję przyprawy. Dalej się gotuje, a ja robię zawiesinę z tapioki na zagęszczenie wywaru, żeby powstał z niego sos. Tzn. mieszam tapiokę z zimna wodą - 1 łyżka w 1/3 szklance wody. Dolewam do garnka z mięsem ciągle mieszając. Tapioka jest tym lepsza od mąki ziemniaczanej, że jest delikatniejsza z zawiesina gładka (nie robią się kluchy). Gotuję jeszcze do 10 minut na wolnym ogniu. W tym samym czasie gotuję czarny ryż - ok. 30 min. Czarny ryż zawsze jest sypki, nie ma więc znaczenia czy gotuję 25 czy 30 minut. Kiedyś zapomniałam i pyrkotał prawie godzinę, był twardy, ale stracił kolor...więc teraz pilnuję - wstawiam dopiero przy krojeniu mięsa :) i już :)
Wykładam na talerz z ajvarem. Dorzucam coś do dekoracji. Pasuje ogórek kiszony lub zielony, natka pietruszki i kolendry.