Fot. 123RF/Picsel
Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych.
Istotny składnik diety
Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla osób odchudzających się. Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po przyrządzeniu zwiększa on swoją objętość trzykrotnie, dzięki czemu na długo czujemy się syci i rzadziej sięgamy po przekąski. Ryż bogaty jest w błonnik, który poprawia trawienie i pozwala pozbyć się złogów pokarmowych, co zapobiega miażdżycy.
Ryż ma zbawienny wpływ na ciśnienie, obniża cholesterol oraz chroni przed cukrzycą. Łagodzi stres, chroni przed nowotworami, otyłością oraz osteoporozą. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Oprócz właściwości odchudzających, posiada także dużą ilość białka, które jest zbliżone składem do aminokwasów z grupy B. Odpowiadają one za równowagę psychiczną oraz chronią przed nowotworami. Ponadto, w porcji ryżu możemy znaleźć witaminy K, E, wapń, żelazo, potas oraz magnez, które wpływają na nasz układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko przeziębień, wzmacniają kości oraz chronią przed działaniem wolnych rodników
Coraz popularniejszy staje się olej ryżowy. Jest on pozyskiwany z otrębów ryżowych. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega - 3 i 6, które wpływają na zmniejszenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Olej pozyskiwany z ryżu ma duże stężenie witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Powstrzymuje działanie wolnych rodników oraz wygładza cerę i opóźnia procesy starzenia.
Czy powinniśmy gotować ryż w woreczkach?
Substancją, która w ostatnich latach wzbudza ogromne kontrowersje jest Bisfenol A (w skrócie BPA). Substancja ta jest stosowana przy produkcji różnego rodzaju tworzyw sztucznych, w tym także podczas wyrobu opakowań na żywność. Znajdziemy ją między innymi w foliowych woreczkach, służących do gotowania ryżu oraz kasz. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury, bisfenol zawarty w opakowaniu, zaczyna przenikać do żywności, a tym samym do naszego organizmu.
W jaki sposób bisfenol wpływa na nasze zdrowie? Jako główny efekt jego działania naukowcy wskazują zakłócenia w metabolizmie, co może bezpośrednio prowadzić do otyłości. Udowodniono również, iż BPA może wyjątkowo szkodzić dzieciom, powodując nadpobudliwość oraz uszkodzenia mózgu. W związku z tym szczególnie zaleca się aby unikały go kobiety w ciąży. Z kolei u mężczyzn, związek ten może odpowiadać za obniżenie poziom u testosteronu. Co więcej, bisfenolowi przypisuje się również działanie rakotwórcze, a zwłaszcza zwiększone ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz piersi.
Jak zaserwować ryż?
Korzyści płynących ze spożywania ryżu jest co nie miara. Warto jednak zastanowić się, w jaki sposób przygotować go, aby nam się nie znudził. W tym wypadku z pomocą przyjdą nas użytkownicy - oto niektóre z ich propozycji na pyszne dania z ryżem w roli głównej.
Fot. Gregorhspeed z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Każdy z nas kojarzy smak młodej, zasmażanej kapusty, przygotowanej przez babcię. A co powiecie na połączenie tego warzywa z ryżem? To lekkie i smaczne danie, sprawdzi się zarówno jako samodzielna przystawka, jak dodatek do dań głównych. I co najważniejsze: na przygotowanie całości wystarczy zaledwie trzydzieści minut.
Fot. Mimiwiki z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Orientalne przekąski to coś, czego każdy potrzebuje od czasu do czasu. Zazwyczaj wybieramy prostsze rozwiązanie i kupujemy gotowe produkty, ale warto pokusić sie o ich samodzilene wykonanie. Przepis jest prosty, szybki, a do jego przygotowania potrzebujemy jedynie czterech składników. Nic tylko spróbować!
Fot. Kawa-z-mlekiem z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Meksykańskie jedzenie cieszy sie naprawdę ogromna popularnością w Polsce. Jednak co powiecie na to, aby zamiast kolejny raz jeść na mieście, przygotowac je w domu? Poczujecie się jak w najlepszej, meksykańskiej restauracji.
Fot. ErJot naSmaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Takie dania momentalnie poprawiają humor. Ryż w towarzystwie ostrych przypraw i warzyw spowoduje, że po męczącym dniu w moment się zrelaksujesz i odprężysz.
Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Z pewnością zdażyło wam się kiedyś ugotować zbyt dużo ryżu. Jak wykorzystać go kolejnego dnia? Przygotujcie danie z przepisu naszej użytkowniczki. Jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Fot. MP3-ka z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nawet jeśli nie lubicie podrobów, powinniście się przełamać i spróbować tego dania. Ryż doskonale równoważy tu smak wątróbki, a dodatek warzyw sprawia, że całość jest pełna smaku i ciekawych aromatów.
Fot. Poprostupycha z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Z pewnością każdemu z nas ryż przygotowany w ten sposób kojarzy się z dzieciństwem. Wystarczy jedna porcja, aby wybrać się w sentymentalną podróż. Deser ten jest nie tylko smaczny, ale także dość tani i niezwykle prosty w wykonaniu. Nic tylko zabierać się do roboty.
Fot. TunaCooking z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ryż w słodkiej wersji to niemal idealny deser. Jeśli do tej pory nie próbowaliście go w takim wydaniu, musicie czym prędzej nadrobić zaległości. Przekonacie się, że wystarczy zaledwie kilka łatwo dostepnych składników, aby podbić serca domowników.