Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem

Przepis dnia 2019-07-13
Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 8503

Gołąbki przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te przygotowane z młodej kapusty, która jest miękka i niezwykle delikatna. Uwielbiam też komponować nowe połączenia, dlatego dziś zapraszam na gołąbki z farszem przygotowanym z czarnego ryżu oraz piersi indyka. Ta wersja gołąbków zachwyca mnie lekkością oraz lekko orzechowym smakiem czarnego ryżu, a ten obok walorów smakowych, posiada w swoim składzie wiele składników odżywczych, witamin, antocyjanów oraz błonnika. Co ciekawe, zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu wykazuje działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry. Gorąco polecam Wam tą wersję gołąbków, szczególnie z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 650 g piersi z indyka
  • 250 g czarnego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebule szalotki
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • bazylia
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • bulion
  • liście laurowe
  • sos ze świeżych pomidorów
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka z posoloną i wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście. Zdejmujemy je pojedynczo i odcinamy grubsze części.

  2. Mięso z indyka mielimy w maszynce do mięsa, ryż gotujemy w lekkim bulionie, a pokrojoną cebulkę szklimy na maśle. Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz zioła i smażymy dosłownie chwilę, tylko do momentu aż uwolni się aromat. Zmielone mięso, ugotowany ryż oraz cebulkę z ziołami dokładnie łączymy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Pomiędzy poszczególne partie wkładamy liski laurowe, gołąbki zalewamy bulionem, a na wierzch również układamy liście kapusty. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny.

  4. ** Gołąbki podałam z sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów. Ich skórkę sparzyłam i usunęłam. Następnie pomidory pokroiłam na ćwiartki i wydrążyłam pestki. Cebulkę zeszkliłam na oliwie, dodałam pomidory, doprawiłam solą, cukrem oraz pieprzem i dusiłam do miękkości. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Do sosu dodałam także czosnek, bazylię i oregano.

  5. Gołąbki świetnie smakują także z sosem pieczarkowym. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 05 sierpnia Zdjęcie wygląda rewelacyjnie. Takie gołąbki z chęcią bym zjadła.<3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 23 czerwca Cudowne danie pod kazdym wzgledem!
Wprawdzie robie zawsze golabki bez ryzu, ale pomysl z czarnym ryzem bardzo mi sie podoba, wiec musze spróbowac :)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 20 czerwca Jak zwykle prozdrowotne, smaczne danie, pięknie pokazane. Zachęcające do zjedzenia. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 20 czerwca Prezentują się super smacznie. Połączenie smaków rewelacyjne :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń