Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te przygotowane z młodej kapusty, która jest miękka i niezwykle delikatna. Uwielbiam też komponować nowe połączenia, dlatego dziś zapraszam na gołąbki z farszem przygotowanym z czarnego ryżu oraz piersi indyka. Ta wersja gołąbków zachwyca mnie lekkością oraz lekko orzechowym smakiem czarnego ryżu, a ten obok walorów smakowych, posiada w swoim składzie wiele składników odżywczych, witamin, antocyjanów oraz błonnika. Co ciekawe, zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu wykazuje działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry. Gorąco polecam Wam tą wersję gołąbków, szczególnie z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4839
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4839
Składniki
Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka z posoloną i wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście. Zdejmujemy je pojedynczo i odcinamy grubsze części.
Mięso z indyka mielimy w maszynce do mięsa, ryż gotujemy w lekkim bulionie, a pokrojoną cebulkę szklimy na maśle. Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz zioła i smażymy dosłownie chwilę, tylko do momentu aż uwolni się aromat. Zmielone mięso, ugotowany ryż oraz cebulkę z ziołami dokładnie łączymy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Pomiędzy poszczególne partie wkładamy liski laurowe, gołąbki zalewamy bulionem, a na wierzch również układamy liście kapusty. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny.
** Gołąbki podałam z sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów. Ich skórkę sparzyłam i usunęłam. Następnie pomidory pokroiłam na ćwiartki i wydrążyłam pestki. Cebulkę zeszkliłam na oliwie, dodałam pomidory, doprawiłam solą, cukrem oraz pieprzem i dusiłam do miękkości. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Do sosu dodałam także czosnek, bazylię i oregano.
Gołąbki świetnie smakują także z sosem pieczarkowym. Życzę smacznego! :)