Rozgrzewająca Inka z nutą korzenną
Pierwszą propozycją na pyszną zimową kawę jest Inka z nutą korzenną. Bo kiedy za oknem mróz, nie ma nic lepszego niż kubek gorącego napoju, który otula od środka. Aromatyczna kawa zbożowa z dodatkiem miodu, kurkumy i chilli jest idealnym napojem do picia przy ulubionej książce lub przy kominku.
Składniki:
- 200 ml Owsianego napoju od Inki
- 2 łyżeczki Inki Klasycznej
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta kurkumy
- szczypta chilli
Przygotowanie:
Napój roślinny podgrzewamy w rondelku, dodajemy miód. Następnie wsypujemy kawę zbożową, kurkumę i chilli. Dokładnie mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez około minutę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Całość blendujemy, aby uzyskać delikatną piankę, i przelewamy do ulubionego kubka.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Cynamonowe Inkaccino
Kolejna kawowa propozycja to cynamonowe Inkaccino. Dla miłośników kawy zbożowej i cynamonowych nut to propozycja, obok której nie można przejść obojętnie. Inkaccino jest idealne dla osób, które w domowym zaciszu chcą się poczuć jak w ulubionej kawiarni. Inka nie zawiera kofeiny, więc możemy ją pić o każdej porze dnia, również wieczorem, bez obaw, że będziemy mieli problem z zaśnięciem.
Składniki:
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżeczki Inki Klasycznej
- 150 ml owsianego napoju roślinnego od Inki
- 10 ml wrzątku
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy laski cynamonu. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści, a syrop zacznie delikatnie bulgotać. Odstawiamy na 15 minut, aby syrop nabrał smaku. W kubku przygotowujemy Inkę według instrukcji z opakowania. Następnie podgrzewamy napój roślinny do 60°C i spieniamy na gęstą piankę. Do kubka z kawą dodajemy syrop cynamonowy według uznania. Dekorujemy całość szczyptą cynamonu.
Jabłka pod inkową kruszonką
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/79a89cb5483d20b6ce53cf7fc2232248-article_content.jpg)
Czas na słodki dodatek do kawy. Pieczone jabłka pod kruszonką to wręcz synonim zimowego comfort food. Dodatek kawy zbożowej nada deserowi głębszego aromatu i wyjątkowego charakteru. Przygotowanie tego smakołyku jest szybkie, a efekt zawsze zachwyca. To idealny deser na długie zimowe wieczory.
Składniki:
- 2 łyżeczki Inki Klasycznej
- 6 jabłek (najlepiej szara reneta)
- 50 g mąki
- 20 g cukru brązowego
- 35 g masła
Przygotowanie:
W misce łączymy mąkę, cukier, miękkie masło i Inkę Klasyczną. Zagniatamy składniki palcami, aż powstanie sypka kruszonka, a następnie wkładamy ją do lodówki na 15 minut, aby dobrze się schłodziła. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Żaroodporne miseczki smarujemy masłem, a następnie wypełniamy je przygotowanymi jabłkami, lekko je dociskając. Wyjmujemy schłodzoną kruszonkę z lodówki, rozdzielamy na kawałki i posypujemy nią wierzch jabłek, równomiernie przykrywając całą powierzchnię. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru. Podajemy na ciepło – najlepiej z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.
Krówki makowe z nutą kawy zbożowej
Te krówki to prawdziwa następna gratka dla fanów słodyczy! Połączenie kawy zbożowej i maku tworzy nietuzinkowy smak, który idealnie sprawdza się jako przekąska podczas wieczornego odpoczynku.
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 150 g masła
- 290 g cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki maku
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa będzie jednolita. Dodajemy śmietankę, kawę zbożową i mak, cały czas mieszając. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje – zajmie to około 20 minut. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy stwardnieje, kroimy na kawałki.
Nocna kakaowo-kawowa owsianka
Owsianka przygotowana wieczorem to idealne śniadanie na zimowe poranki. Dzięki kawie zbożowej i napojowi kakaowemu smakuje jak deser, a jednocześnie dodaje energii na początek dnia.
Składniki:
- 1½ szklanki Owsianego Kakaowego od Inki
- 1 łyżeczka Inki o wybranym smaku (czekoladowym, karmelowym lub korzennym)
- ½ szklanki płatków owsianych górskich
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie:
Podgrzewamy napój roślinny, dodając wybraną kawę zbożową oraz syrop klonowy. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy przez 2-3 minuty, mieszając. Przekładamy owsiankę do miseczki, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Rano dekorujemy owocami, czekoladą lub masłem orzechowym.
Kremowa zupa dyniowa
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/051965bbeba0656696569782e75393a5-article_content.jpg)
A może… zupa? Nic tak nie rozgrzewa w zimowy wieczór, jak talerz gęstej, aromatycznej zupy krem. Połączenie dyni, batatów i marchewki to prawdziwa uczta dla podniebienia, a dodatek tymianku nada daniu delikatny, ziołowy aromat. Ta zupa to doskonały wybór na leniwe wieczory, kiedy potrzebujemy czegoś ciepłego i pożywnego.
Składniki:
- 200 ml Owsianego lub Migdałowego napoju roślinnego od Inki
- ½ dyni hokkaido
- 2 marchewki
- 2 bataty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1 szklanka wody
- sól do smaku
- pestki dyni, grzanki i świeży tymianek do podania
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, bataty i marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Dynię razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz tymiankiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po upieczeniu przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą i blendujemy na gładki krem. Następnie wlewamy napój owsiany lub migdałowy, zwany potocznie mlekiem roślinnym, i podgrzewamy przez 5 minut na małym ogniu. Podajemy z grzankami, pestkami dyni i świeżym tymiankiem.
Więcej pysznych przepisów z Inką znajdziesz tutaj.