Rozgrzewająca Inka z nutą korzenną
Pierwszą propozycją na pyszną zimową kawę jest Inka z nutą korzenną. Bo kiedy za oknem mróz, nie ma nic lepszego niż kubek gorącego napoju, który otula od środka. Aromatyczna kawa zbożowa z dodatkiem miodu, kurkumy i chilli jest idealnym napojem do picia przy ulubionej książce lub przy kominku.
Składniki:
- 200 ml Owsianego napoju od Inki
- 2 łyżeczki Inki Klasycznej
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta kurkumy
- szczypta chilli
Przygotowanie:
Napój roślinny podgrzewamy w rondelku, dodajemy miód. Następnie wsypujemy kawę zbożową, kurkumę i chilli. Dokładnie mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez około minutę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Całość blendujemy, aby uzyskać delikatną piankę, i przelewamy do ulubionego kubka.

Cynamonowe Inkaccino
Kolejna kawowa propozycja to cynamonowe Inkaccino. Dla miłośników kawy zbożowej i cynamonowych nut to propozycja, obok której nie można przejść obojętnie. Inkaccino jest idealne dla osób, które w domowym zaciszu chcą się poczuć jak w ulubionej kawiarni. Inka nie zawiera kofeiny, więc możemy ją pić o każdej porze dnia, również wieczorem, bez obaw, że będziemy mieli problem z zaśnięciem.
Składniki:
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżeczki Inki Klasycznej
- 150 ml owsianego napoju roślinnego od Inki
- 10 ml wrzątku
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy laski cynamonu. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści, a syrop zacznie delikatnie bulgotać. Odstawiamy na 15 minut, aby syrop nabrał smaku. W kubku przygotowujemy Inkę według instrukcji z opakowania. Następnie podgrzewamy napój roślinny do 60°C i spieniamy na gęstą piankę. Do kubka z kawą dodajemy syrop cynamonowy według uznania. Dekorujemy całość szczyptą cynamonu.
Jabłka pod inkową kruszonką

Czas na słodki dodatek do kawy. Pieczone jabłka pod kruszonką to wręcz synonim zimowego comfort food. Dodatek kawy zbożowej nada deserowi głębszego aromatu i wyjątkowego charakteru. Przygotowanie tego smakołyku jest szybkie, a efekt zawsze zachwyca. To idealny deser na długie zimowe wieczory.
Składniki:
- 2 łyżeczki Inki Klasycznej
- 6 jabłek (najlepiej szara reneta)
- 50 g mąki
- 20 g cukru brązowego
- 35 g masła
Przygotowanie:
W misce łączymy mąkę, cukier, miękkie masło i Inkę Klasyczną. Zagniatamy składniki palcami, aż powstanie sypka kruszonka, a następnie wkładamy ją do lodówki na 15 minut, aby dobrze się schłodziła. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Żaroodporne miseczki smarujemy masłem, a następnie wypełniamy je przygotowanymi jabłkami, lekko je dociskając. Wyjmujemy schłodzoną kruszonkę z lodówki, rozdzielamy na kawałki i posypujemy nią wierzch jabłek, równomiernie przykrywając całą powierzchnię. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru. Podajemy na ciepło – najlepiej z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.
Krówki makowe z nutą kawy zbożowej
Te krówki to prawdziwa następna gratka dla fanów słodyczy! Połączenie kawy zbożowej i maku tworzy nietuzinkowy smak, który idealnie sprawdza się jako przekąska podczas wieczornego odpoczynku.
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 150 g masła
- 290 g cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki maku
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa będzie jednolita. Dodajemy śmietankę, kawę zbożową i mak, cały czas mieszając. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje – zajmie to około 20 minut. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy stwardnieje, kroimy na kawałki.
Nocna kakaowo-kawowa owsianka
Owsianka przygotowana wieczorem to idealne śniadanie na zimowe poranki. Dzięki kawie zbożowej i napojowi kakaowemu smakuje jak deser, a jednocześnie dodaje energii na początek dnia.
Składniki:
- 1½ szklanki Owsianego Kakaowego od Inki
- 1 łyżeczka Inki o wybranym smaku (czekoladowym, karmelowym lub korzennym)
- ½ szklanki płatków owsianych górskich
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie:
Podgrzewamy napój roślinny, dodając wybraną kawę zbożową oraz syrop klonowy. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy przez 2-3 minuty, mieszając. Przekładamy owsiankę do miseczki, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Rano dekorujemy owocami, czekoladą lub masłem orzechowym.
Kremowa zupa dyniowa

A może… zupa? Nic tak nie rozgrzewa w zimowy wieczór, jak talerz gęstej, aromatycznej zupy krem. Połączenie dyni, batatów i marchewki to prawdziwa uczta dla podniebienia, a dodatek tymianku nada daniu delikatny, ziołowy aromat. Ta zupa to doskonały wybór na leniwe wieczory, kiedy potrzebujemy czegoś ciepłego i pożywnego.
Składniki:
- 200 ml Owsianego lub Migdałowego napoju roślinnego od Inki
- ½ dyni hokkaido
- 2 marchewki
- 2 bataty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1 szklanka wody
- sól do smaku
- pestki dyni, grzanki i świeży tymianek do podania
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, bataty i marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Dynię razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz tymiankiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po upieczeniu przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą i blendujemy na gładki krem. Następnie wlewamy napój owsiany lub migdałowy, zwany potocznie mlekiem roślinnym, i podgrzewamy przez 5 minut na małym ogniu. Podajemy z grzankami, pestkami dyni i świeżym tymiankiem.
Więcej pysznych przepisów z Inką znajdziesz tutaj.