Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy mnóstwo błonnika pokarmowego, witamin oraz minerałów. Ciasteczka są pyszne, pożywne oraz proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty, a także jako energetyczna przekąska w ciągu dnia.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 434
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 100
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 22
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 434
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 100
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 22
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, otręby, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimne masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Wbijamy także jajko oraz dodajemy esencję waniliową i 2 łyżki miodu gryczanego. Wszystko energicznie zagniatamy.
Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie (podsypując delikatnie mąką) rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 3 lub 4 mm. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra- dół) i pieczemy przez około 13 minut (do lekkiego zarumienienia)*. Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Po ostudzeniu będą idealnie kruche. * Czas pieczenia zależny jest od wielkości użytej foremki. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić, czy ciasteczka są wystarczająco rumiane. Małe ciasteczka mogą piec się minutę krócej, natomiast te większe będą potrzebowały jeszcze chwili w piekarniku.
Z podanych proporcji upiekłam dwie blachy ciasteczek.
PRZECHOWYWANIE Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce, słoju lub pojemniku próżniowym.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ OTRĘBY? Otręby w diecie przyspieszają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że na długo dają uczucie sytości. Otręby polecane są w profilaktyce cukrzycy oraz chorób nowotworowych. Ich regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia, szczególnie nowotworu jelita grubego. Otręby to także źródło wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Charakteryzuje je wysoka zawartość fosforu, żelaza, magnezu, miedzi, selenu i cynku. Są bogate także w witaminy z grupy B, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Szczególnie cenne są otręby owsiane charakteryzujące się wysoką zawartością białka oraz składające się głównie z rozpuszczalnego błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta - glukany. Wykazano, że beta - glukany występujące w owsie spożywane w ilości 3 g dziennie, obniżają poziom cholesterolu we krwi.