Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodniej. Ich delikatne ciasto w połączeniu z soczystym farszem sprawia, że to idealna przekąska na każdą okazję. Sprawdź koniecznie nasz przepis!
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13669
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2883
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1182
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13669
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2883
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1182
Składniki
Do misy miksera wsyp mąkę i dodaj sól. Dolej gorącą wodę i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj spirytus i ponownie zagnieć, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodany do ciasta spirytus sprawi, że pierogi czebureki nie będą tak bardzo wchłaniały tłuszczu podczas smażenia.
Pokrój w drobną kostkę cebulkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulkę podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Posiekaj na drobno natkę pietruszki. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Postaram się dobrze wyrobić ręką mięso, by przegryzło się z wszystkimi dodatkami.
Gotowe, przykryte ściereczką kuchenną ciasto i farsz odłóż na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij okręgi, nieco większe od pierogów, wedle uznania. Rozdziel równomiernie farsz. Sklej ciasto i wykonaj charakterystyczne wzorki za pomocą widelca, tak jak w przypadku pierogów.
W garnku rozgrzej olej i smaż po 2-4 czebureki na raz, po 3,5 minuty z każdej strony. Gotowe pierogi przełóż na wyłożony ręcznikami papierowymi półmisek. Czebureki możesz podawać z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i natki pietruszki.