Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłek, który dodatkowo jest bardzo zdrowy! Mięciutkie jajka podane z czarnuszką, soczyste pomidory, chrupiący jarmuż, a do tego delikatny sos czosnkowy, tworzą świetną kompozycję złożoną z różnych tekstur i smaków. Idealnie odnajdzie się jako zdrowa przekąska czy dodatek do obiadu.
miska, miseczka, praska, nóż, deska do krojenia
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4267
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4267
Składniki
Przygotuj wrzącą wodę. Obmyj jarmuż we wrzącej wodzie, a następnie opłucz pod bieżącą wodą.
Oddziel twardsze części. Jeśli jarmuż jest młody, to można pominąć ten proces.
Do miski włóż jarmuż i polej oliwą z oliwek (około łyżki). Wymieszaj liście z oliwą. Dodaj szczyptę soli.
Ugotuj jajka w rondelku. Dosyp do wody soli. Po 7 minutach ostudź jajka. Przetnij jajka na pół lub jeśli wolisz na mniejsze części.
Pomidory pokrój na 4 części lub użyj pomidorków koktajlowych (te przetnij na połowę).
Do miski dorzuć oliwki (w całości).
Przygotuj sos czosnkowy. Przeciśnij przez praskę mały ząbek czosnku i dodaj do miseczki.
Do miseczki dorzuć jogurt naturalny, majonez oraz łyżeczkę soku z cytryny. Całość wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem.
Wierzch sałatki posyp czarnuszką.