Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Pijemy ją zwykle dla przyjemności, jako rozgrzewający deser z różnego rodzaju dodatkami. Nie każdy wie, że picie gorącej czekolady jest nie tylko przyjemne, ale też zdrowe. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać i jakie korzyści ma to dla naszego organizmu.

Ten napój jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy | Fot.123RF/Picsel/janecocoa

Spis treści:

Naukowcy dowiedli, że ten napój ma więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata, a wciąż sięgamy po niego zbyt rzadko. Gorąca czekolada kojarzy się z przyjemnością, ale niekoniecznie z prozdrowotnymi właściwościami - a to błąd. Zdecydowanie warto ją pić również m.in. dla zdrowia serca, kości czy układu nerwowego.

Jaka czekolada jest najlepsza do picia?

Jeżeli chcesz, aby gorąca czekolada była nie tylko pyszna, ale także miała wiele wartości odżywczych, musisz wiedzieć, jaka czekolada jest najlepsza do picia. 

Przede wszystkim, do przygotowania tego napoju wybieraj wysokiej jakości kakao o niskiej zawartości cukru. Jeżeli koniecznie chcesz posłodzić czymś czekoladę, sięgaj po naturalne słodziki - sprawdzi się odrobina miodu czy syropu klonowego. Wiele osób, które chcą dodać do gorącej czekolady jeszcze więcej wartości odżywczych, wybiera do jej przygotowania mleko roślinne: migdałowe, kokosowe czy sojowe. 

Aby jeszcze bardziej podkręcić smak czekolady i dodać jej prozdrowotnej wartości, dodaj do niej np. odrobinę cynamonu czy wanilii.

Czy picie gorącej czekolady jest zdrowe?

Wiele osób zastanawia się, czy picie gorącej czekolady jest zdrowe? Zdecydowanie tak - warto sięgać po ten napój także ze względu na bogactwo witamin i minerałów.

Zacznijmy od kakao - głównego składnika gorącej czekolady. Nie każdy wie, że to jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów. Regularne spożywanie może więc chronić przed chorobami serca i nowotworami, a także innymi schorzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym. Dodatklowo, kako ma właściwości przeciwstarzeniowe i świetnie wpływa na kondycję skóry.

Regularne spożywanie gorącej czekolady ma także dobry wpływ na funkcje mózgu - jeśli chcesz mieć lepszą pamięć, zdecydowanie warto po nią sięgać. Przyczynia się ona także do poprawy nastroju i ogólnego stanu zdrowia psychicznego, ponieważ spożywanie czekolady działa stymulująco na produkcję endorfin i serotoniny.

Przygotowana na bazie dobrej jakości kakao gorąca czekolada jest także bogata w magnez, miedź, żelazo oraz mangan. W związku z tym świetnie wpływa na odpowiednie funkcjonowanie mięśni, nerwów, jest dobre też na zdrowe kości i podkręca metabolizm.

Jak zrobić gorącą czekoladę?

Jak zrobić gorącą czekoladę? To zdecydowanie nic trudnego.

Składniki

  • 270 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego,
  • 1 czubata łyżko dobrej jakości kakao w proszku,
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
  • ulubione dodatki, np. pół łyżeczki cynamonu w proszku,
  • opcjonalnie: pianki, bita śmietana.

Przygotuj rondelek, wlej do niego mleko krowie lub ulubiony napój roślinny.

Dodaj kakao oraz łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.

Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aby napój się nie przypalił. Na tym etapie możesz wsypać odrobinę cynamonu.

Gorąca czekolada nie musi wrzeć - gdy napój będzie już gorący, przelej go do kubka. 

Jeśli chcesz, udekoruj czekoladę na wierzchu np. piankami czy odrobiną bitej śmietany.

Źródło: Smaker.pl

Opracowanie: Monika Zysk

Zobacz także:

Zawsze dodaję do pączków. Dłużej są świeże, a ciasto jest delikatne jak chmurka

Ciepłe desery na chłodne dni. Na rozgrzanie i poprawę humoru

Wyśmienite desery w pucharkach. Nikt im się nie oprze

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciastka owsiane bez cukru

Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...

Odsłon: 1118

15 min
1
Ciasta Noce i dnie

Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...

Odsłon: 2902

60 min
3
Sałatki Sałatka na Walentynki

Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...

Odsłon: 258

15 min
4