Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser jest orzeźwiający i lekki jak chmurka - na kruchym spodzie znajduje się galaretka z brzoskwiniami oraz bita śmietana. Całość zdobią prażone płatki migdałów. Przepis pochodzi z 537. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Tortownica o średnicy 26 cm
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666310
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 117
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 603
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5773
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 990
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666310
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 117
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 603
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5773
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 990
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Posłodzić. Dodać żółtka, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Dorzucić masło, posolić, lekko posiekać i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm). Rozciągnąć dłońmi, rozwałkować małym wałkiem.
Ciasto piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku. Wlać syrop spod brzoskwiń. Wymieszać. Wsypać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Odstawić.
Tężejącą galaretkę wylać na wystudzone ciasto (cały czas w formie). Wstawić do lodówki.
Przygotować krem. Schłodzoną śmietanę lekko ubić. Dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Wyłożyć na galaretkę. Schłodzić.
Przed podaniem ozdobić prażonymi płatkami migdałów i listkami mięty.