Spis treści:
- Klasyczne ciasta w wersji bez pieczenia
- Najlepsze przepisy naszych użytkowników na ciasta bez pieczenia
Inflacja, jak i rosnące ceny prądu i gazu zmuszają nas do poszukiwania ekonomicznych rozwiązań. Jeśli chcesz zaoszczędzić, wcale nie musisz całkowicie rezygnować z domowych pyszności pieczonych w piekarniku. Wiele ulubionych przepisów na ciasta możesz wykonać również w wersji bez pieczenia. Żaden łasuch nie będzie mógł przejść obojętnie obok sernika na zimno, śmietanowego ciasta z galaretką, czy mocno czekoladowego brownie bez pieczenia.
Sprawdź także: Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce
Klasyczne ciasta bez pieczenia
Istnieje mnóstwo ciekawych przepisów na klasyczne ciasta, które możesz wykonać bez użycia prądu i gazu. Często przepisy te są znacznie prostsze od tych tradycyjnych z użyciem piekarnika. Dużym plusem jest również to, że często brudzi się przy nich mniej naczyń. Co z pewnością ucieszy, każdą zapracowaną gospodynię. Takie ciasta bez pieczenia na pewno zasmakują całej twojej rodzinie.
Szarlotka bez pieczenia
Jesień to czas, kiedy na naszych stołach zaczynają gościć szarlotki. Okazuje się, że można zrobić je również w wersji bez pieczenia. Będziesz potrzebować: dwie paczki herbatników maślanych, sześć jabłek, dwa opakowania serka mascarpone, cukier puder, cynamon.
Zacznij od umycia i pokrojenia jabłek, następnie należy zetrzeć je na tarce. Następnie dodaj dwie łyżki cukru pudru, dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut. Jeśli pojawi się sok, odlej go, a następnie dodaj cynamon.
Mascarpone zmiksuj z dwoma łyżkami cukru pudru, dodaj jabłka. Blaszkę wyłóż papierem, a następnie rozłóż warstwę herbatników, dodaj jabłkową masę, a następnie powtórz czynność, tak by powstało kilka naprzemiennych warstw, ostatnią powinny być herbatniki. Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. Gotową szarlotkę bez pieczenia włóż do lodówki i odstaw na około godzinę.
Sernik bez pieczenia
Jednym z najchętniej przygotowywanych ciast bez pieczenia jest oczywiście sernik. Do przygotowania pysznego i delikatnego sernika na zimno będziesz potrzebować: 250 g mascarpone, 400 ml kremówki, 220 g owsianych ciasteczek, dwa jajka, szklankę cukru pudru, szczyptę soli, trzy łyżki żelatyny oraz ekstrakt waniliowy (może być również laska wanilii), pół kostki masła, ulubione owoce do dekoracji.
Zacznij od rozpuszczenia żelatyny w jednej trzeciej szklanki wody. W rondelku rozpuść masło, a następnie dokładnie pokrusz ciasteczka. Kiedy masło lekko przestygnie, połącz je z ciasteczkami. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie masą wylep spód. Odstaw do lodówki.
Jajka umyj i sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier, całość ubij, a następnie dodaj mascarpone, połącz wszystkie składniki. Do osobnej miski wlej śmietanę kremówkę, dodaj szczyptę soli i również ubij. Przełóż do miski z mascarpone, wlej żelatynę i ekstrakt waniliowy, całość zmiksuj. W trzeciej misce upij białka na sztywną pianę. Na koniec do masy dodawaj powoli pianę z białek i dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę na ciasteczkowy spód, wyrównaj, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto udekoruj świeżymi owocami.
Brownie bez pieczenia
Jesteś fanem ciast o smaku czekolady? Koniecznie wypróbuj brownie bez pieczenia, czyli wariację na temat klasycznego czekoladowego ciasta. Ta wersja popularnego wypieku jest również znacznie zdrowsza oraz odpowiednia dla wegan i wegetarian. Przygotuj: dwie szklanki daktyli bez pestek, 100 g orzechów włoskich, filiżankę espresso, łyżkę oleju kokosowego, trzy łyżki kakao, dwie łyżki miodu, szczypta soli. Ciasto będzie podawane z polewą, do której będziesz potrzebować: dwie łyżki masła orzechowego, łyżkę kakao, łyżkę oleju kokosowego oraz łyżkę miodu.
Zacznij od namoczenia daktyli. Następnie zblenduj je wraz z orzechami włoskimi, espresso, olejem kokosowym, kakao, miodem i szczyptą soli. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj polewę, za pomocą blendera połącz masło orzechowe z kakao, olejem kokosowym i miodem, możesz dodać do niej odrobiną wrzątku i wszystko wymieszać. Wyciągnij ciasto z lodówki, wyłóż na nie polewę, odczekaj chwilę, aż zastygnie. Gotowe!
Najlepsze przepisy naszych użytkowników na ciasta bez pieczenia
Nasi użytkownicy uwielbiają ciasta bez pieczenia. Ich pomysły zaskakują kreatywnością. Zobacz, jakie słodkie smakołyki udało im się wyczarować.
1. Malinowa chmurka bez pieczenia
Zobacz przepisMalinowa chmurka bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Piankowiec bez pieczenia
Zobacz przepisPiankowiec bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ciasto kajmakowe bez pieczenia
Zobacz przepisCiasto kajmakowa bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sernik pistacjowy bez pieczenia
Zobacz przepisSernik pistacjowy bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wuzetka bez pieczenia
Zobacz przepisWuzetka - ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Łatwe ciasto bez pieczenia
Zobacz przepisŁatwe ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zeberka bez pieczenia
Zobacz przepisZeberka - ciasto bez pieczenia na herbatnikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Twix bez pieczenia
Zobacz przepisTwix - ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Tanie ciasto bez pieczenia
Zobacz przepisTanie ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pocałunek słońca - ciasto bez pieczenia
Zobacz przepisPocałunek słońca - ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Snickers bez pieczenia
Zobacz przepisSnickers bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Operetka - ciasto bez pieczenia
Zobacz przepisOperetka - ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Malinowy królewicz - zachwycające ciasto bez pieczenia
Zobacz przepisMalinowy królewicz - ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Pięć dodatków do koktajlu z truskawek. Dodadzą energii i pomogą spalić tłuszcz »
Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych »
Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »