Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta bez pieczenia są proste, szybkie i efektowne. Te desery są wręcz uwielbiane przez osoby, które nie mają drygu do pieczenia słodkości lub nie chcą spędzać w kuchni kilku godzin. Nasz piankowiec bez pieczenia to hit, który sprawdzi się na rodzinnych imprezach, a nawet podczas urodzin.
Blaszka 20x30 cm
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 636
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 45
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 82
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 119
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 636
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 45
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 82
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 119
Składniki
Przygotuj prostokątną blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm. Wyłóż ją w całości papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę maślanych herbatników. Zadbaj, by ciastka do siebie przylegały bez wolnej powierzchni.
Połowę serka zmiksuj z 1 łyżką kakao, a połowę zimnej śmietanki ubij na sztywno. Połącz serek ze śmietanką i delikatnie wymieszaj.
3 łyżeczki żelatyny zalej 3 łyżkami wody. Gdy napęcznieje podgrzej ją przez chwilę w kuchence mikrofalowej, aż żelatyna się rozpuści. Następnie wymieszaj ją.
2 białka jajka ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj połowę cukru. Do lekko ostygniętej żelatyny dodaj 1-2 łyżki ubitych białek i wymieszaj. Żelatynę dodaj do reszty ubitych białek, krótko zmiksuj. Białka połącz z kakaową masą serową, mieszając lub krótko miksując. Białka z żelatyną szybko tężeją, dlatego od razu połącz je z masą serową i wyłożyć na herbatniki. Włóż blaszkę do lodówki.
Drugą masę wykonaj analogicznie do pierwszej, ale do serka zamiast kakao dodaj cukier wanilinowy. Gotową masę śmietankową wyłóż na zastygniętą masę kakaową i wyrównaj. Całość wstaw do lodówki i schłodź do ścięcia się masy.
Półtorej tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Poczekaj aż lekko zastygnie. W tym czasie na tarce zetrzyj pozostałą część czekolady. Po tym czasie wylej ostygniętą polewę czekoladową na całej powierzchni ciasta i rozprowadź łyżką. Od razu posyp wierzch startą czekoladą i udekoruj ulubionymi owocami.